ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΓΛΑΥΚΑΣ. ΜΟΡΦΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
07 - 09 Οκτωβρίου 2016
ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Το Εργαστήριο Φιλοσοφίας του ΑΠΘ «Κείμενα και Ερμηνείες», ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Γερμανικό Ίδρυμα «Alexander von Humboldt-Stiftung» διοργανώνουν Ελληνο-τουρκικό Φιλοσοφικό Συνέδριο, με τίτλο: 
«Το πέταγμα της γλαύκας. Μορφές πρόσληψης της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στη Γερμανία» 

Θέμα του Συνεδρίου είναι η διαχρονική πορεία πρόσληψης της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στον γερμανικό χώρο. Οι ανακοινώσεις θα περιλαμβάνουν ολόκληρο το φάσμα παραγωγικής οικειοποίησης της ελληνικής σκέψης: από τον 18ο αιώνα και τον γερμανικό ιδεαλισμό μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα.
«Το Συνέδριο αναμένεται να αποτελέσει ένα μείζον φιλοσοφικό γεγονός, αλλά και να λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική φιλοσοφική κοινότητα. Εκτός από τη στενά επιστημονική του σημασία, το Συνέδριο διεκδικεί και ένα ευρύτερο πνευματικό και πολιτιστικό στίγμα, ως συμβολή στην αμφισβήτηση της κυρίαρχης νεοελληνικής αυτο-ερμηνείας. Τι σημαίνει, άραγε, το «πέταγμα της γλαύκας»; Μετανάστευσε παροδικά, ή μήπως έχει  αποχωρήσει οριστικά; Το ερώτημα έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα έθνος όπως το νεοελληνικό, το οποίο οικοδόμησε την υπόστασή του στην υπόθεση ότι αποτελεί τον μοναδικό κληρονόμο μεγάλων επιτευγμάτων ενδόξων προγόνων. Η συνάντηση Τούρκων, Γερμανών και Ελλήνων μελετητών υποδηλώνει πάντως ότι η αρχαία φιλοσοφία δεν αποτελεί αντικείμενο ‘κληρονόμησης’, αλλά ελεύθερης και πολύμορφης πρόσληψης και ερμηνείας. Το συνέδριο επιδιώκει, επίσης, να σπάσει τον πάγο μεταξύ των δύο φιλοσοφικών κοινοτήτων και να δώσει μια ευκαιρία επαφών και δικτύωσης νέων αλλά και πεπειραμένων επιστημόνων από τις δύο χώρες. Η Θεσσαλονίκη, με τη  μεγάλη συμβολική σημασία που έχει για τους δύο λαούς, αποτελεί τον ιδεώδη τόπο για μια τέτοια συνάντηση» αναφέρει ο διοργανωτής του Συνεδρίου και Διευθυντής του Τομέα Φιλοσοφίας του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Παναγιώτης Θανασάς.

Ομιλητές του συνεδρίου θα είναι υπότροφοι του Ιδρύματος Humboldt, διαπρεπείς επιστήμονες από τη Γερμανία, καθώς και νέοι επιστήμονες.
 
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, την Παρασκευή 07 Οκτωνρίου 2016/Ώρα:18.00-19.00, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των προγραμμάτων υποτροφιών του Ιδρύματος «Alexander von Humboldt-Stiftung», τα οποία απευθύνονται τόσο σε νέους διδάκτορες όσο και σε ώριμους επιστήμονες

Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης 
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
 Βασ. Γεωργίου Α΄1

 https://www.facebook.com/groups/610222592441495/