ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΑΡΘΡΑ. ΕPΕYNΑ:TΑXYTΕPH ΟΣΟ ΠOTΕ H KΛIMΑTIKH ΑΛΛΑΓH ΣHMΕPΑ

Οι επιστήμονες μελέτησαν κλιματικά συμβάντα και άλλες αξιοσημείωτες μεταβολές από τον αφανισμό των δεινοσαύρων μέχρι σήμερα.Οι ρυθμοί της κλιματικής αλλαγής σήμερα είναι έως και 10 φορές ταχύτεροι από κάθε άλλη περίοδο ανόδου ή πτώσης της θερμοκρασίας τα τελευταία 65 εκατομμύρια χρόνια, υποστηρίζουν ερευνητές από το Στάνφορντ. Σε έκθεσή τους στην επιθεώρηση Science προβλέπουν ότι οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν ακόμη και κατά 100 φορές σε σχέση με οποτεδήποτε άλλοτε.

Οι επιστήμονες μελέτησαν κλιματικά συμβάντα και άλλες αξιοσημείωτες μεταβολές από τον αφανισμό των δεινοσαύρων μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων εξέτασαν την περίοδο μετά από την εποχή των παγετώνων, όταν οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν μεταξύ 3 και 5 βαθμών Κελσίου - μια άνοδος συγκρίσιμη με αυτήν που έχει προβλεφθεί για τις επόμενες δεκαετίες και αιώνες. Όπως επισημαίνουν ωστόσο, η άνοδος αυτή σημειώθηκε σε μια περίοδο 20.000 ετών και όχι λίγων δεκαετιών.
«Υπάρχουν δύο βασικές διαφορές για τα οικοσυστήματα μέσα στις επόμενες δεκαετίες σε σχέση με το γεωλογικό παρελθόν», διευκρινίζει ο Νόα Ντίφενμπο από το Στάνφορντ. «Η μία είναι οι ταχείς ρυθμοί της σύγχρονης κλιματικής αλλαγής και η άλλη είναι ότι σήμερα υπάρχουν πολλαπλοί στρεσογόνοι παράγοντες που δεν ήταν παρόντες πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια, όπως είναι η αστικοποίηση και η ρύπανση του αέρα και του νερού.»
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, στο παρελθόν τα οικοσυστήματα αντιδρούσαν στην άνοδο της θερμοκρασίας κατά λίγους βαθμούς Κελσίου σε βάθος χιλιάδων ετών, όμως πλέον οι μεταβολές αυτές λαμβάνουν χώρα σε βάθος δεκαετιών. «Οι ρυθμοί αυτοί είναι πολύ ταχύτεροι και ήδη βλέπουμε κάποια είδη να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας αυτών των γρήγορων μεταβολών.»
Οι έρευνες βασίστηκαν στην αξιολόγηση των δεδομένων γύρω από πτυχές της κλιματικής αλλαγής που μπορούν να επηρεάσουν τα οικοσυστήματα, καθώς και στα αποτελέσματα περίπου 25 κλιματικών μοντέλων για τα σενάρια μεταβολών από σήμερα έως το τέλος του αιώνα.
Οι ίδιοι σημειώνουν ότι, αν και προβλέπονται δραματικές αλλαγές ακόμη και έως το τέλος του αιώνα που διανύουμε, υπάρχουν πολλές ανθρωπογενείς μεταβλητές που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν - ή να επιταχύνουν - τους ρυθμούς τους και την έκτασή τους.