ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Με πορείες και διαδηλώσεις γιορτάστηκε η εργατική Πρωτομαγιά σε πολλές χώρες του πλανήτη με βασικά συνθήματα ενάντια στη λιτότητα, την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε η Ασία, όπου οι «ξεχασμένοι» της ανάπτυξης, όπως οι εργάτες στο Μπαγκλαντές που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες για λογαριασμό δυτικών εταιριών, πραγματοποίησαν πορείες εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση.

Στο Μπαγκλαντές δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές ζήτησαν δικαιοσύνη μετά τον θάνατο τουλάχιστον 413 εργατών στην κατάρρευση του κτιρίου Ράνα Πλάζα στην περιφέρεια της Ντάκας, όπου στεγάζονταν βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων, ενώ 149 άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.
Στην πρωτεύουσα Ντάκα οι εργάτες ύψωσαν πανό και κόκκινες σημαίες φωνάζοντας «Κρεμάστε τους φονιάδες, κρεμάστε τους ιδιοκτήτες των βιοτεχνιών».
Παρά τις εκκλήσεις της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα για «ψυχραιμία», οι αρχές εκφράζουν φόβους για βίαιες ενέργειες και βανδαλισμούς στα εργοστάσια υφαντουργίας. Σύμφωνα με τον Καμρούλ Αναμ, έναν από τα ηγετικά στελέχη της Ένωσης υφαντουργίας και έτοιμου ενδύματος του Μπανγκλαντές, οι εργάτες είναι οργισμένοι γιατί θεωρούν «δολοφονία» το χαμό των συναδέλφων τους. «Θέλουμε την πιο αυστηρή τιμωρία για τους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής».
Στην Καμπότζη εργάτες πραγματοποίησαν πορεία στο κοινοβούλιο για να επιδώσουν αίτημα για αύξηση των αποδοχών τους, στα 150 δολάρια το μήνα, στις βιοτεχνίες έτοιμου ενδύματος.
Σχεδόν 55.000 συγκεντρώθηκαν στη Τζακάρτα της Ινδονησίας, σύμφωνα με την αστυνομία, ρεκόρ συμμετοχής για Πρωτομαγιά τουλάχιστον των τελευταίων χρόνων και πολλές χιλιάδες στις Φιλιππίνες ζητώντας αύξηση των μισθών και καλύτερη ανακατανομή των καρπών της ανάπτυξης. «Κάτω οι ιδιωτικοποιήσεις, κάτω οι υπεργολάβοι» ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών που ζητούσαν αύξηση τριών δολαρίων στον κατώτερο μισθό, ο οποίος έχει οριστεί στα 11 δολάρια.
Στο Χονγκ Κονγκ, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του πλανήτη, 5.000 άνθρωποι μετείχαν σε πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς εκφορτωτές, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.
Και στην Ευρώπη οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε κλίμα αγανάκτησης για τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την έκρηξη της ανεργίας.
Στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επίσης στη Γαλλία όπου τα συνδικάτα είναι διχασμένα για την απάντηση που πρέπει να δοθεί στην κρίση, η απόρριψη της λιτότητας και η καταπολέμηση της ανεργίας είναι τα βασικά συνθήματα των διαδηλώσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στη Ρωσία περί το 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές αναμένεται να μετάσχουν στις πορείες για την εργατική πρωτομαγιά, ένα μόλις μέρος των εκατομμυρίων διαδηλωτών που τιμούσαν με πορείες την ημέρα αυτή επί σοβιετικής εποχής.
Στη Γαλλία όπου η αγωνία εντείνεται απέναντι στην έκρηξη της ανεργίας, τα δύο μεγάλα συνδικάτα, CGT και CFDT, πραγματοποιούν πορεία με σύνθημα: «Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις, δουλειά, ανάπτυξη, δημοκρατικά κοινωνικά δικαιώματα».
Συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου οι Αρχές έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε συγκέντρωση λόγω των εργασιών ανακαίνισης στη διάσημη πλατεία.