ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

ΗΜΕΡΙΔΑ: «Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Τρίτη 04 Ιουνίου 2019
 Ώρα:17.00
Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΣΦΜΘ), επιθυμώντας να καταδείξει τη μυστική εναρμόνιση της γλώσσας της μουσικής με την φωνή της επιστήμης,
 διοργανώνει Ημερίδα με θέμα:
 «Η αλληλεπίδραση της μουσικής με τις φυσικές επιστήμες»

Ειδήμονες μουσικοί και θετικοί επιστήμονες και φιλόσοφοι,καλούνται να αποκαλύψουν το επιστημονικό πρόσωπο της μουσικής και να αναζητήσουν παράλληλα την εσωτερική μελωδία στον αντικειμενικό διάλογο της φυσικής, του σύμπαντος και των μαθηματικών, όπως αυτός διαμορφώνεται κατά την πορεία του ανθρώπου προς τη γνώση και την αλήθεια.
 

Η μουσική είναι ποίηση, φιλοσοφία και επιστήμη. Κινητοποιώντας τα ωραιότερα και ευγενέστερα συναισθήματα της ψυχής, οδηγώντας τη σκέψη σε φιλοσοφικές ανατάσεις, έρχεται και διακριτικά περιβάλλει την επιστήμη με ένα ιδιαίτερο εσωτερικό φως που μεταμορφώνει την επιστήμη σε μουσική, ενώ παράλληλα εκείνη αποκτά και διαμορφώνει το αντικειμενικό περίγραμμα της επιστημονικής έκφρασης.

 Οι θετικές επιστήμες –φυσική, χημεία, αστρονομία, αστροφυσική και μαθηματικά– εμπνέουν τη μουσική και την εναρμονίζουν με τον αισθητό κόσμο των φυσικών φαινομένων, τον κόσμο του σύμπαντος, της αντικειμενικής παρατήρησης, της σκέψης και του θεωρητικού λογισμού

 Χωρίς τον περιορισμό των λέξεων και μέσα στον απέραντο κόσμο των εναλλασσομένων ήχων η μουσική εκφράζει ελεύθερα όλες τις επιστημονικές διαπιστώσεις, τους τρέχοντες προβληματισμούς και ιδίως τις μελλοντικές αναζητήσεις στον ατέρμονα χώρο του πολυδιάστατου αγρού της επιστήμης, ώστε συχνά η μυστική εσωτερική γλώσσα της μουσικής να γίνεται η προφητική γλώσσα της επιστήμης.
 

Ο ΣΦΜΘ οργανώνει κάθε χρόνο έναν κύκλο συνεδρίων-ημερίδων με γενικό τίτλο «Ο ρόλος της μουσικής στην ανθρώπινη ζωή και δημιουργία», με συντονιστή τον ομότιμο καθηγητή Νευρολογίας του ΑΠΘ Σταύρο Μπαλογιάννη. Η εξαιρετική επιτυχία που σημείωσαν οι προηγούμενες ημερίδες, με εντυπωσιακή προσέλευση και διαδραστική συμμετοχή του κοινού, προοιωνίζεται το αποτέλεσμα και της προσεχούς ημερίδας.

Εισηγητές - Θεματολογία

Παντερμαλής Δημήτριος - Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας ΑΠΘ & Πρόεδρος Μουσείου Ακρόπολης
Η ύδραυλις του Κτησιβίου
Περιγράφεται η ανακατασκευή του ιδιοφυούς αυτού έργου του Κτησβίου του Αλεξανδρέως, το οποίο υπήρξε το πρώτον πληκτροφόρο όργανο, πρόδρομος του Εκκλησιαστικού Οργάνου. Η ανακατασκευή πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο  τον Εισηγητή επί τη βάσει του ευρήματος αυτού εκ των ανασκαφών του Δίου, το 1992 και της περιγραφής του Ήρωνος και του Βιτρουβίου.

Νομικός Ιωάννης - Καθηγητής Χημείας
Η μουσική καλλιέργεια των μαθητών και τα μουσικά εκπαιδευτικά προγράμματα:
Αγωγή στη διδασκαλία της χημείας και άλλων μαθημάτων, μια βιωματική προσέγγιση
Η καλλιέργεια της Μουσικής σε νέα άτομα, αναπτύσσει από νωρίς αρετές όπως η αυτοπειθαρχία, η συνέπεια, η ομαδική συνεργασία, η αυτοπεποίθηση, «εργαλεία» τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην μαθησιακή διαδικασία όλων των γνωστικών αντικειμένων και σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Η πραγματοποίηση Μουσικών Προγραμμάτων στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, απελευθερώνει τις δημιουργικές τάσεις και δεξιότητες των μαθητών, ειδικότερα στο μάθημα της Χημείας. Στο Λύκειο, οι μαθητές, οι οποίοι είναι παράλληλα και σπουδαστές Ωδείων, δείχνουν μια έφεση στην κατανόηση φαινομένων, τα οποία δεν εξελίσσονται στον ορατό φυσικό κόσμο.

Αργυράκης Πάνος - Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής
Κοινωνική Δικτύωση και Μουσική
Αναλύονται εν εκτάσει αι αρχαί διαμορφώσεως εκτενών δικτύων και αι δυνατότητες περαιτέρω εξελίξεως αυτών, με αντικείμενον την βελτίωσιν της μουσικής εκφράσεως, εκτελέσεως, αντιλήψεως και διαδόσεως.

Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου - Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Πρόεδρος «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» ΑΠΘ
Η μουσική των σφαιρών: Από τον Πυθαγόρα στη ‘συμπαντική μουσική’ του σήμερα
Οι Πυθαγόρειοι υποστήριξαν, ότι τα ουράνια σώματα παράγουν με την κίνησή τους μουσική, γνωστή ως «μουσική των σφαιρών» ή «αρμονία των σφαιρών». Θεώρησαν ότι ο κόσμος όλος είναι δομημένος μαθηματικά και η μουσική μπορεί να μας δείξει πώς λειτουργούν οι αριθμοί στο εσωτερικό του σύμπαντος. Σήμερα οι αστρονόμοι καταγράφουν «ήχους» από το διάστημα, οι οποίοι μας επιτρέπουν να μιλάμε και πάλι με νέους όρους για μια «συμπαντική μουσική».

Αυγολούπης Σταύρος - Καθηγητής Αστρονομίας ΑΠΘ
Ακτινοβολίες και Μουσικοί Ήχοι του Σύμπαντος
Εκτίθεται η προσωπική πολυετής πείρα του ειδήμονος εις την μελέτην των μεταβλητών αστέρων και εις τους  κύκλους δραστηριότητος των αστέρων, μετά από πολλάς χιλιάδας ώρας προσωπικών παρατηρήσεων εις εξέχοντα αστεροσκοπεία και εις ανεγνωρισμένα. Κέντρα Δορυφορικών Τηλεσκοπίων.

Σωκράτης Τουμπεκτσής - Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικών Επιστημών
Η Δίδυμος Γένεση, ο J. S. Bach και η εξέλιξη του σύμπαντος
(Συνοδεία πιάνου υπό της κ. Νίκης Σερενίδου)
Η εισήγηση αναφέρεται στη μουσικολογική και ενεργειακή μελέτη του πρελούδιου Νο 11 του J. S. Bach. Γίνεται αναφορά και συσχέτιση φυσικών φαινομένων της κλασσικής και πυρηνικής φυσικής με το πρελούδιο και τέλος γίνεται σύνδεση των παραπάνω εννοιών με την εξέλιξη του Σύμπαντος, επί τη βάσει στοιχείων από την κβαντική φυσική και των πρόσφατων αστρονομικών ανακαλύψεων.

Ηλίας Αϋφαντής - Ομότιμος Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ
Αι αρχαί της ελαστικότητος εις την μορφοποίησιν και έκφρασιν της μουσικής
Αναλύονται αι αρχαί της ελαστικότητος, αι οποίαι διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλον επί της  μουσικής εκφράσεως υπό εγχόρδων, πνευστών και κρουστών οργάνων και εναρμονίζονται μετά των δυνατοτήτων της νανοτεχνολογίας, διά την αρίστην αντίληψιν της προηγμένης μουσικής εκφράσεως.

Μπαλογιάννης Σταύρος - Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ
Μουσική, μαθηματικά και Θετικαί επιστήμαι
Η μουσική, τα μαθηματικά και αι θετικαί επιστήμαι είχε καταστή σαφές, ότι συνδέονται αρρήκτως μεταξύ των ήδη από της εποχής του Πυθαγόρου και του Πλάτωνος, οι οποίοι εξέλαβαν την μουσικήν έκφρασιν, ως αποτέλεσμα αρμονικών  μαθηματικών αναλογιών. Η αρμονία της μουσικής, η οποία εκφράζει κατ’ ουσίαν την αρμονίαν των ψυχικών βιωμάτων συνδέεται με την αρμονία των αριθμών και των μαθηματικών συσχετίσεων. Η μουσική και τα μαθηματικά ως δύο γλώσσαι, υπερβαίνουσαι τον χρόνον και τον τόπον προσδίδουν ιδιαίτερον  εσωτερικόν κάλλος εις τας θετικάς επιστήμας.

Μουσική εκδήλωση
Μπαλογιάννη Αγγελική, Σύνθεση  «Ωδή προς το σύμπαν»
Έργο για Κλαρινέτο
Συντονιστής κύκλου ημερίδων
Σταύρος Μπαλογιάννης Ομ. Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ 
 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης