ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ: "ΠΛΑΤΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΟΠΟΙΙΑ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ"

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016
Ώρα:19.00
Ο τέως Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παύλος Καλλιγάς θα δώσει διάλεξη με θέμα: "Πλατωνισμός και σφαιροποιία - Στοιχεία για την πρώιμη ιστορία της αστρονομίας"

Περίληψη:
Η συζήτηση όσον αφορά την "αληθινή αστρονομία" στο έβδομο βιβλίο της πλατωνικής Πολιτείας μπορεί να διαφωτιστεί και να συμπληρωθεί με τη βοήθεια της μυθολογικής περιγραφής των ουράνιων περιφορών, η οποία παρουσιάζεται στο δέκατο βιβλίο του έργου. 

Μια περικοπή από την πραγματεία του Θέωνος του Σμυρναίου (2ος αι. μ.Χ.) για τα πλατωνικά μαθηματικά φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα επιβοηθητική για την κατανόηση αυτής της σχέσης, καθώς συνδέει τον σχεδιασμό μηχανικών μοντέλων του κόσμου με το ερευνητικό πρόγραμμα του "σώζειν τα φαινόμενα", το οποίο είχε κατά την αρχαιότητα συσχετιστεί με τη σχολή του Πλάτωνος. 

Από την άλλη πλευρά, ο λεγόμενος "Μηχανισμός των Αντικυθήρων" αντιπροσωπεύει μια θεαματική εξέλιξη στην αρχαία τεχνολογία, μολονότι ο ακριβής σκοπός του και ο τρόπος της λειτουργίας του παραμένουν, σε κάποιο βαθμό, αδιευκρίνιστοι. 

Με την εξέταση των σχετικών λογοτεχνικών αναφορών από την αρχαιότητα όσον αφορά παρόμοιες συσκευές κανείς μπορεί να αρχίσει να σχηματίζει μια ιδέα όσον αφορά τις θεωρητικές προϋποθέσεις της κατασκευής του και να αποκαλύψει, ως έναν βαθμό, λόγους που συνδέουν την τελευταία με το ως άνω ερευνητικό πρόγραμμα. 


Τμήμα ΜΙΘΕ 
Αίθουσα Α, δίπλα στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο