ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: "ΜΙΑ ΠΟΛΗ, ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ"

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013/Ώρα:10.00-16.00
 Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση - ΑΜΚΕ σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Σ. Ωνάσης και ο Οργανισμός  Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων διοργανώνουν Ημερίδα με  θέμα: «Μια πόλη, ένα σχολείο: Μαθήματα Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού στην Αθήνα» Μέσα σε ένα σύγχρονο οικιστικό περιβάλλον εξελίσσεται μια ιστορία χιλιάδων ετών. Τα σύγχρονα κτίρια, τα διαχρονικά μνημεία, τα πάρκα, οι δρόμοι, οι πλατείες, τα σοκάκια διηγούνται σε μικρούς και μεγάλους την ιστορία τους και τους οδηγούν σε νέα μονοπάτια σκέψης, δημιουργίας και προβληματισμού. Στον ιστό της πόλης υπάρχουν τα περισσότερα μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και χώροι δημιουργίας και έκφρασης. Το καθένα από αυτά έχει μια ζωντανή παρουσία και παρέχει στους επισκέπτες εξαιρετικές ευκαιρίες και δυνατότητες μάθησης και αναψυχής.
Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο μια πόλη γίνεται ένα ανοικτό σχολείο για όλους και τη συμβολή του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών στην εκπαίδευση, είτε πρόκειται για μαθητές, είτε για φοιτητές, είτε για ενήλικες Έλληνες και ξένους, είτε για τις ομάδες ατόμων με ξεχωριστές ικανότητες.
Να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές των φορέων του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται σε εκπαιδευτικά προγράμματα και η μεταφορά της εμπειρίας των ατόμων της εκπαιδευτικής κοινότητας, προκειμένου να παραχθούν νέες προτάσεις που θα ενισχύσουν τις συνεργασίες των χώρων του πολιτισμού μεταξύ τους και θα διευρύνουν τη συμμετοχικότητα των εκπαιδευομένων.
Μεταξύ των ομιλητών διακρίνονται η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, οι υπεύθυνοι των μεγάλων μουσείων και πολιτιστικών χώρων της Αθήνας, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με τις ειδικές ομάδες και κατηγορίες του πληθυσμού.
Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο δημοσιότητας των δράσεων: «Θερινά Σχολεία για Έλληνες μαθητές, μαθητές ευρωπαϊκών σχολείων και μαθητές σχολείων Αμερικής, Αυστραλίας και Ασίας» που υλοποιήθηκαν το 2012 και το 2013 στο πλαίσιο της πράξης «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: Ανάπτυξη της γνώσης και των καινοτόμων ιδεών» από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση – ΑΜΚΕ, σε συνεργασία με το Κοινωφελές ίδρυμα Α.Σ. Ωνάσης και σε σύμπραξη με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».
Με αφορμή το συμβολισμό της Ακαδημίας Πλάτωνος, η οποία ήταν ένα ολοκληρωμένο πνευματικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας και μία από τις παλαιότερες γειτονιές της σημερινής Αθήνας, Έλληνες και ξένοι μαθητές συμμετέχουν σε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα βιωματικής μάθησης με θεματικό πυρήνα τον ελληνικό πολιτισμό στη διαχρονία του.
Στους δύο κύκλους φιλοξενίας των Θερινών Σχολείων, που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο 2013, συμμετείχαν εβδομήντα μαθητές του Γενικού Λυκείου Ροδολίβους από τις Σέρρες, του Stedelijk Gymnasium Leiden από το Λέιντεν της Ολλανδίας, του National High School for Ancient Languages and Cultures “St. Constantine Cyril the Philosopher” από τη Σόφια της Βουλγαρίας, του Institut du Sacré-Coeur από τη Μονς του Βελγίου και της Frederick Douglass Academy από τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.
Οι Έλληνες και ξένοι μαθητές παρακολούθησαν μια ποικιλία από ενδιαφέροντα θέματα και ασχολήθηκαν εποικοδομητικά με τα διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα στο ευρύτερο πνεύμα της «Ακαδημίας Πλάτωνος». Συγχρόνως είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σύγχρονη Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Μέσα από τις πλούσιες δραστηριότητες βίωσαν τη γνώση, μέσα από την αναψυχή και τον αθλητισμό γνωρίστηκαν μεταξύ τους και εμπλούτισαν τις εμπειρίες τους, προκειμένου να γίνουν πρεσβευτές των ιδανικών αυτών στις χώρες και στους τόπους προέλευσής τους.

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» Ακαδημίας 50, Αθήνα