Η μελέτη, με επικεφαλής τον Σόλομον Χσιάνγκ του πανεπιστημίου Πρίνστον,
που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το BBC, το Nature και
το New Scientist, επισημαίνει πως ακόμα και μικρές μεταβολές στις
θερμοκρασίες ή στις βροχοπτώσεις έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε αύξηση
των επιθέσεων, φόνων και βιασμών, καθώς και των πολέμων. Όπως τονίζουν,
το μέλλον του πλανήτη μας προβλέπεται να είναι όλο και πιο βίαιο, εφόσον
η κλιματική αλλαγή δεν τεθεί υπό έλεγχο.Οι ερευνητές αξιολόγησαν και ανέλυσαν συγκριτικά 60 μελέτες από όλο τον
κόσμο (η λεγόμενη «μετα-ανάλυση»), οι οποίες καλύπτουν μια ιστορία
12.000 ετών.
Εκτιμούν ότι μια άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο
βαθμούς Κελσίου θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 15% της βίαιης και
εγκληματικής συμπεριφοράς κατά προσώπων και επίσης σε αύξηση πάνω από
50% της μαζικής βίας (εμφύλιοι πόλεμοι κλπ) μεταξύ ομάδων του πληθυσμού
σε ορισμένες περιοχές, έως το μέσον του αιώνα μας.
«Η σχέση κλιματικής αλλαγής- βίας παρατηρείται σε όλες τις εποχές και
τις ηπείρους του κόσμου», υπογράμμισε ο ερευνητής Μάρσαλ Μπερκ του
πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Μπέρκλεϊ.Μεταξύ άλλων, η έρευνα αναφέρει τα αυξημένα περιστατικά βίας στην Ινδία κατά τις πρόσφατες περιόδους ξηρασίας και την αύξηση των ανθρωποκτονιών, βιασμών και άλλων εγκλημάτων στις ΗΠΑ στη διάρκεια των πρόσφατων περιόδων καύσωνα, καθώς επίσης τις αυξημένες εθνοτικές συγκρούσεις στην Αφρική, αλλά και στην Ευρώπη, όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί υπάρχει αυτή η στενή σχέση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και την αυξημένη βία. Ένας από τους βασικούς μηχανισμούς φαίνεται πως είναι οι αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες που φέρνουν οι κλιματικές μεταβολές, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Όμως, παράλληλα, φαίνεται πως υπάρχει και μια φυσιολογική- ψυχολογική βάση γι’ αυτή τη συσχέτιση, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας κάνει τους ανθρώπους πιο αγχώδεις, νευρικούς και επιθετικούς.
Άλλοι πάντως επιστήμονες, εμφανίστηκαν περισσότερο αισιόδοξοι και δήλωσαν ότι θεωρούν υπερβολικά απαισιόδοξες τις νέες εκτιμήσεις για τη σχέση κλίματος- βίας. Όπως επισήμαναν, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι κατά καιρούς και κατά τόπους (πχ στην Αφρική) έχει υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας, αλλά οι ένοπλες συγκρούσεις μειώθηκαν αντί να αυξηθούν.
Εξάλλου, μια δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τους καθηγητές περιβαλλοντικών επιστημών Νόε Ντίφενμπο και Κρις Φιλντ του πανεπιστημίου Στάνφορντ και του Ινστιτούτου Carnegie, που δημοσιεύτηκε επίσης στο Science, προειδοποιεί ότι η αναμενόμενη ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής σε αυτόν και τον επόμενο αιώνα θα είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια από οποιαδήποτε άλλη κλιματική μεταβολή κατά τα τελευταία 65 εκατ. χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.
Οι αμερικανοί επιστήμονες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ότι, αν οι εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» (διοξειδίου του άνθρακα κ.α.) συνεχιστούν με τον τωρινό ρυθμό, οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες στην Ευρώπη και της ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά δύο έως τέσσερις βαθμούς Κελσίου έως το 2046- 65, ενώ έως το τέλος του 21ου αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί να φθάσει τους πέντε έως έξι βαθμούς. Όταν αυτό συμβεί, λένε, τότε το πιο καυτό καλοκαίρι των τελευταίων 20 ετών θα συμβαίνει πλέον κάθε χρόνο, σε συνδυασμό με άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες.