ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ - 1ο NORDIC CREATIVE COMMONS FILM FESTIVAL

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
(Απαιτείται η κράτηση θέσεων).
4 και 5 Σεπτεμβρίου 2013.Ώρα:18.30
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 8 ταινίες μικρού μήκους, 5 ντοκιμαντέρ και 2 ταινίες μεγάλου μήκους με αγγλικούς υπότιτλους.
Το Creative Commons Film Festival φιλοξενείται από οικοδεσπότες με διαφορετικό προφίλ (πανεπιστήμια, παμπ, hackerspaces κ.λπ.) με την μέθοδο του λεγόμενου crowdsourcing: οι δημιουργοί προσφέρουν τις ταινίες τους με άδεια CC και ομάδες σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν να φιλοξενήσουν τις προβολές.
Διεύθυνση:Αμπατιέλου 11, Αγ.Ελευθέριος 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα προβολών και κρατήσεις, επισκεφτείτε το site: hackerspace.gr

Οι βασικοί όροι υπό τους οποίους μπορεί να διατεθεί ένα έργο είναι τέσσερις:

Ο πρώτος καλύπτει την ανάγκη του δημιουργού για αναγνώριση ο οποίος ζητά να αναφέρεται το όνομά του κάθε φορά που χρησιμοποιείται το έργο του Ονομάζεται Attribution και συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό εικονίδιο: έναν κύκλο που περιέχει τη λέξη "By:" («Από»).




Ο δεύτερος όρος (Non Commercial) αναφέρεται στην επιλογή του δημιουργού να επιτρέψει την διανομή, αναπαραγωγή, αντιγραφή και προβολή του έργου του υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα γίνει με σκοπό το οικονομικό όφελος.
Σύμφωνα με τον τρίτο όρο η άδεια CC επιτρέπει στο δημιουργό να απαγορεύσει τις επεμβάσεις στο έργο του και την αναδημοσίευση παράγωγων έργων βασισμένων στο δικό του. Ο όρος αυτός αναφέρεται ως No Derivative Works.
Τέλος, ο τέταρτος όρος ονομάζεται Share Alike και δανείζεται πολλά από τη φιλοσοφία των αδειών GPL με τις οποίες καλύπτεται το ελεύθερο λογισμικό (εξάλλου, οι άδειες CC δεν αναφέρονται σε έργα λογισμικού). Εάν μια άδεια CC περιλαμβάνει τον όρο Share Alike, ο δημιουργός επιτρέπει τη διανομή, αντιγραφή, αναπαραγωγή και προβολή του έργου του αλλά και την παραγωγή νέων έργων βασισμένων στο δικό του υπό τον όρο ότι οι νέες δημιουργίες θα διέπονται από τους ίδιους όρους που όρισε κι εκείνος. Αυτό σημαίνει ότι τα νέα έργα θα μπορούν τουλάχιστον να κυκλοφορήσουν ελεύθερα για να αποτελέσουν τροφή για τη δημιουργία νέων έργων.

Τέλος, ο δημιουργός μπορεί να δημιουργήσει έντεκα πιθανούς συνδυασμούς των όρων αυτών.

Αποτέλεσμα της προσπάθειας των Creative Commons ήταν η έκδοση έργων με ορισμένα, όχι όμως τα δικαιώματα δεσμευμένα (Some Rights Reserved).

Οι άδειες CREATIVE COMMONS επιτρέπουν την ελεύθερη χρήση ενός έργου πέρα από τα όρια του «fair use». Προτείνουν κυρίως τη μη αποκλειστική εκμετάλλευση του έργου, την τήρηση διατυπώσεων για την απονομή των σχετικών αδειών και το μαρκάρισμα των έργων προκειμένου να είναι δυνατός ο εύκολος εντοπισμός τους με τη χρήση μηχανών αναζήτησης περιεχομένου στο Διαδίκτυο.

Ελεύθερη δημόσια αναπαραγωγή μουσικής CC από το ccradio.ellak.gr
Η πορεία των αδειών Creative Commons στην Ελλάδα και τον κόσμο
Πνευματική Δημιουργία και Διαδίκτυο: Ποιός, πραγματικά, απειλείται από την πειρατεία;

Σκοπός του συστήματος των αδειών CREATIVE COMMONS δεν είναι η ανατροπή ή κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά ο επαναπροσδιορισμός των κανόνων της και η δημιουργία νέας ισορροπίας δημιουργών, χρηστών και έργων πνευματικής ιδιοκτησίας με βάση τις αρχές του Διαδικτύου.