ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ: "ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΖΙΩΓΑ"

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013.Ώρα 12:30 - 17:30

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης  οργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Το θέατρο του Βασίλη Ζιώγα», και θέμα την προσφορά του συγγραφέα στην ελληνική σκηνή. 
Η Ημερίδα περιλαμβάνει επιστημονική συνάντηση ερευνητών και κριτικών, όπως οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Βάλτερ Πούχνερ, Χαρά Μπακονικόλα, Πλάτων Μαυρομούστακος, και θα διερευνήσει πτυχές του έργου του Ζιώγα, ανοικτή συζήτηση σκηνοθετών που ανέβασαν έργα του συγγραφέα στο παρελθόν, καθώς και συνάντηση γυναικών ερμηνευτριών των έργων του, που θα συζητήσουν τη θέση και το «Χρώμα της γυναίκας» στο θέατρο του. Μετά από κάθε έναν κύκλο, από τους τρεις παραπάνω αναφερόμενους, θα ακολουθεί ανοικτή συζήτηση με το κοινό.
Πληροφορίες-κρατήσεις θέσεων: τηλ. 210 34.18.579 
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr

Την ημερίδα θα συμπληρώσει η παράσταση της Ελένης Ζιώγα με τίτλο «Το μυστικό της κυρίας Έλεν», που θα δοθεί ειδικά για τους συμμετέχοντες και ακροατές της Ημερίδας. Η παράσταση ανιχνεύει, από τη μεριά της, την πορεία διαμόρφωσης του συγγραφέα στην παιδική του ζωή, αλλά και αργότερα, με σημείο αναφοράς την σχέση του με τη μητέρα του. 
Πενήντα σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του Βασίλη Ζιώγα στο θέατρο μας και δέκα σχεδόν από τον αναπάντεχο θάνατό του, η ελληνική σκηνή μοιάζει να έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο πρόσληψής του. Το σημαντικότερο μέρος της εργογραφίας του έχει ανεβεί σε αξιόλογες σκηνικές προτάσεις, ενώ είναι αρκετά τα έργα του που απασχολούν σήμερα τη νεανική μας σκηνή. Παράλληλα, η ελληνική θεατρολογία αναγνωρίζει τη σημασία του συγγραφέα στη διαμόρφωση της νεότερης ελληνικής γραφής. Η σχετική βιβλιογραφία διαθέτει μια εξαντλητική μονογραφία για το έργο του, επιμέρους αναφορές σε θέματα της δραματουργίας του, συγκεκριμένες μελέτες για τη φύση και τον έρωτα, για τη γυναίκα και τις φυλετικές σχέσεις, ακόμη και για το θέμα του θανάτου στο θέατρο του. Την ίδια στιγμή έχουμε ένα σώμα κριτικών που ακολουθούν την πορεία του συγγραφέα από την πρώτη εμφάνιση μέχρι την ωριμότητα, και απαριθμούμε αξιόλογες μεταπτυχιακές εργασίες που αναλύουν την προσφορά του. Από κάθε άποψη επομένως η σημαντική θέση του συγγραφέα σε αυτό που αποκαλούμε σύγχρονο ελληνικό θέατρο είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, όπως αδιαμφισβήτητη θεωρείται πια και η σημασία του στην ανανέωση του ελληνικού δραματικού λόγου.