ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ: "ΤΕΧΝΗ-ΥΓΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ"

Σάββατο 18 Μαίου 2013.Ώρα:11.00

 
Ωδείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πατρών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
11.10-12.00 Η Μουσική στην παιδεία και τη καθημερινή ζωή των Ελλήνων κατά την κλασσική αρχαιότητα Παπαδοπετράκης Ευτύχης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.
12.00-13.00 Η αλληλουχία των κρυφών νοημάτων”
Λυγνός Κωνσταντίνος, συνθέτης, εκδότης του περιοδικού της Ε.Ε.Μ. "Πολύτονο".
13.00-13.30 Συζήτηση 17.30-18.30 Η επίδραση της Μουσικής στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού” Γεωργιάδη Ελισάβετ, Μουσικοθεραπεύτρια, PgDip,GSMD
18.30-19.30 Έρευνα και παρουσίαση των Ελληνικών Έργων” Φιδετζής Βύρων, Αρχιμουσικός
19.30-20.00 Συζήτηση
Περιλήψεις των ομιλιών
Παπαδοπετράκης Ευτύχης
“Η Μουσική στην παιδεία και τη καθημερινή ζωή των Ελλήνων κατά την κλασσική αρχαιότητα”
Η Μουσική ως αναπόσπαστο συστατικό των θρησκευτικών τελετών, είχε περάσει στην καθημερινή ζωή των ηρωικών χρόνων και μαζί με τη γυμναστική συναποτελούσε τα δύο και μοναδικά παιδευτικά αγαθά “ μν π σώμασι γυμναστική, δ' π ψυχ μουσική” [Πλάτων, Πολιτεία, 376.e.2]. Με την ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών στις πόλεις κράτη και την άνοδο του ορθολογικού πνεύματος, η Μουσική κατακτά μέγιστη κοινωνική αναγνώριση, θεωρείται επιστήμη ισάξια των Μαθηματικών και συνεχίζει να αποτελεί παιδευτικό αγαθό μέχρι και τους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους.
Λυγνός Κωνσταντίνος
“Η αλληλουχία των κρυφών νοημάτων”
Πώς ξεκινά ένα έργο ο συνθέτης; Από μία λευκή σελίδα;
Χρησιμοποιώντας κυρίως ιστορικά παραδείγματα, η παρουσίαση αυτή προσπαθεί να δείξει ότι στην πραγματικότητα η σελίδα ποτέ δεν είναι λευκή, καθώς πάντοτε προϋπάρχουν φανερές ή κρυμμένες προεπιλογές. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες με τις οποίες οι συνθέτες ή και ολόκληρες εποχές “πατάνε”, είτε θετικά είτε αρνητικά, πάνω σε ότι έχει συμβεί πριν από αυτούς.
Γεωργιάδη Ελισάβετ
“Η επίδραση της Μουσικής στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού”
Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες γύρω από την επίδραση της μουσικής στον άνθρωπο σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων. Παράλληλα, θέτουν ερωτήματα και δίνουν απαντήσεις στον τρόπο ανάπτυξης του εγκεφάλου και της σημασίας των πρώιμων εμπειριών στην ανάπτυξη του βρέφους και του παιδιού.
Μέσα από αυτό το πρίμα, θα εξετάσουμε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η μουσική στην διεύρυνση του ψυχικού κόσμου, της σκέψης και της φαντασίας αλλά και στην γενικότερη εξέλιξη και καλλιέργεια του παιδιού.
Φιδετζής Βύρων
“Έρευνα και παρουσίαση των Ελληνικών Έργων”
Η ομιλία εστιάζει στην έρευνα σαράντα και πλέον ετών στη νεοελληνική δημιουργία από τις απαρχές με το έργο του Μάντζαρου έως σήμερα και την πρόσληψη από το ελληνικό κοινό παλιότερα και σήμερα.