ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Οφέλη από τη χρήση της ΔΩΡΕΑΝ τεχνολογίας στο διαδίκτυο

Πολλά είναι τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι εταιρείες υπηρεσιών 5-15 υπαλλήλων, από τη χρήση της τεχνολογίας που διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο. Αυτό τόνισε ο λέκτορας Πληροφορικών Συστημάτων, του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πάνος Μαρκόπουλος. Όπως είπε, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα και παραθέτει ενδεικτικά τα πιο κάτω:

1. Το Microsoft Office εξακολουθεί να αποτελεί το καλύτερο πακέτο λογισμικού γραφείου. Ανέφερε πως μια μικρή εταιρία μπορεί να μειώσει το κόστος αδειών χρήσης λογισμικού ζητώντας από τους υπαλλήλους εκείνους που δεν χρησιμοποιούν τα προχωρημένα εργαλεία που περιέχονται στο Word, Excel και Powerpoint, να χρησιμοποιούν το δωρεάν πακέτο λογισμικού LibreOffice. «Οι υπάλληλοι αυτοί μπορούν να αποθηκεύουν τα αρχεία τους σε μορφή συμβατή με τα προγράμματα της Microsoft, ώστε η συνεργασία μεταξύ όλων των υπαλλήλων να είναι απρόσκοπτη», σημείωσε.
 
2. Η επεξεργασία των ίδιων αρχείων από πολλαπλούς χρήστες είναι συνηθισμένη σε εταιρείες υπηρεσιών. «Συνήθως, ανταλλάσσονται πολλαπλά ηλεκτρονικά μηνύματα με τις τελευταίες εκδόσεις των αρχείων, τα οποία με τον καιρό αποκτούν ονόματα όπως "RequestForQuote_final_version2_Apr19_corrected.doc". Ως αποτέλεσμα, χάνεται πολύτιμος χρόνος στην αναζήτηση της τελευταίας έκδοσης του κάθε αρχείου, προωθούνται λάθος έγγραφα εκτός εταιρείας και δαπανάται χρόνος για επανάληψη αλλαγών που έγιναν σε λάθος εκδόσεις», ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Η λύση της χρήσης κοινού αποθηκευτικού χώρου από όλη την ομάδα απλοποιεί τη διαδικασία και καθιστά ξεκάθαρο το ποια ακριβώς είναι η τελευταία έκδοση του κάθε αρχείου. Η νέα γενιά τεχνολογιών, όπως Dropbox, Sugarsync, Box.net, κάνουν εξαιρετικά απλή την εφαρμογή της λύσης αυτής. Συνολικά, οι τρεις αυτές εταιρείες προσφέρουν 12 και άνω Gigabytes δωρεάν κοινού αποθηκευτικού χώρου (η χρήση και των τριών παράλληλα είναι απολύτως εφικτή) που αρκεί για τη διαχείριση πολλαπλών έργων».
 
3. Η χρήση κατάλληλων εργαλείων συντονισμού έργων (project management software) μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα μιας ομάδας εργασίας. «Φυσικά και υπάρχουν εξειδικευμένα (και ακριβά) προγράμματα για τον σκοπό αυτό. Αξίζει όμως, να αναφέρω το εξαιρετικό Trello.com που παρέχει τον συντονισμό έργων ως ιντερνετική, δωρεάν υπηρεσία για PC, έξυπνα κινητά, ή tablets», υπογράμμισε. Εξήγησε μάλιστα, ότι το Trello υποστηρίζει τη διαχείριση πολλαπλών έργων με διαφορετικούς συνεργάτες στο καθένα, την ανάθεση δραστηριοτήτων και την παρακολούθηση της εκτέλεσής τους από τον επικεφαλής της ομάδας.