ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΑ: «ΚΡΙΣΕΙΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022/Ώρα:19.00
 Ξεκινάει και φέτος ο Κύκλος Ομιλιών για το ευρύ κοινό «Το Πανεπιστήμιο στην Κοινωνία»
 με θέμα :
«Κρίσεις, Κοινωνικές Ανισότητες και Κοινωνική Πολιτική»
 
 Ο Κύκλος συνδιοργανώνεται από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και τα ενταγμένα στο Κ.Ε.ΜΕ. (Κέντρο Ερευνών και Μελετών) Ερευνητικά Εργαστήριά της σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και το Δήμο Ρεθύμνης.

Ομιλητές:

Σουλιώτης Κυριάκος
 Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Παπαδάκης Νικόλαος 
 Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του ΚΕ.Π.Ε.Τ. (Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης), Διευθυντής του ΚΕΔΙΒΙΜ (Κέντρο Επιμόρφωσης & Δια Βίου Μάθησης) του Π.Κ.
 
Τζαγκαράκης Στυλιανός-Ιωάννης 
Διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σχολιασμός:

Σαχίνης Γεώργιος 
 Δημοσιογράφος στο «ΚΡΗΤΗ TV», στη «Νέα Κρήτη» και τον «Ραδιοσταθμό 9,84». Γενικός Διευθυντής του Ομίλου «ΚΡΗΤΗ TV».
Συντονισμός:
 
Ζαββού Αλεξάνδρα 
Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Κύκλου Ομιλιών.

Εναρκτήριο χαιρετισμό θα απευθύνει ο Παναγής Γεώργιος, Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι αλλεπάλληλες Κρίσεις (συμπεριλαμβανομένης της, εν εξελίξει, ενεργειακής κρίσης) έχουν διευρύνει τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες, την υλική αποστέρηση, την εργασιακή επισφάλεια, τη νέα φτώχεια και την κοινωνική ευπάθεια, διεθνώς και στην  Ελλάδα. 

Το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα αντιμετώπιζε πολλαπλές προκλήσεις και προβλήματα πριν την πανδημία της COVID-19, τόσο λόγω των διαχρονικών δομικών αδυναμιών και χρόνιων παθογενειών του, όσο και λόγω ειδικά των χρηματοδοτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από τα Προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής (Μνημόνια) την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα οποία το απονεύρωσαν περαιτέρω.

 Η πανδημική κρίση που ακολούθησε την δεκαετή οικονομική κρίση εξέβαλλε με τη σειρά της σε μια νέα πολυδιάστατη οικονομική κρίση θέτοντας ποικίλες πιέσεις στο υγειονομικό σύστημα, στην εκπαίδευση, στην πρόνοια και στην αγορά εργασίας. 

Επιπλέον, διαμόρφωσε την αναγκαιότητα εφαρμογής αντίστοιχων πολιτικών για την στήριξη της απασχόλησης, λόγω των υγειονομικών περιορισμών και των αναπροσαρμογών-προβλημάτων που προκλήθηκαν στην αγορά εργασίας. Η νέα ενεργειακή κρίση επιτείνει τόσο τα προβλήματα όσο και τις προκλήσεις.

Όλες αυτές οι αναπροσαρμογές και οι πιέσεις επανέφεραν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου κοινωνικού κράτους, πιο ευέλικτου, συμπεριληπτικού, αποτελεσματικού και αποδοτικού.

 Η παρούσα συνάντηση προσδοκά στο να συνεισφέρει στην ανάλυση των εφαρμοζόμενων πολιτικών και στη συζήτηση για την περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με όρους αναδιανεμητικού πραγματισμού.

https://www.soc.uoc.gr

 Σπίτι του Πολιτισμού 
 Ρέθυμνο 
 Βερνάρδου Εμμανουήλ 12, Πλησίον Ωδείου, Ρέθυμνο 
 
https://www.facebook.com/groups/610222592441495/?fref=ts