ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

ΗΜΕΡΙΔΑ: «Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΤΟΠΩΝ»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022
Ώρα:21.15
 Το Θέατρο Χαλκίδας με την αιγίδα και την στήριξη του Επιμελητηρίου Εύβοιας
διοργανώνει Ημερίδα με θέμα:
«Η βιομηχανική κληρονομιά και ο ρόλος της στην πολιτιστική ανάπτυξη των τόπων» 
 
Η Ημερίδα διαρθρώνεται γύρω από την επαναλειτουργία, ανάδειξη και προστασία ανενεργών μεταβιομηχανικών εγκαταστάσεων και τοπίων
 
 Η Hμερίδα περιλαμβάνει:
Χαιρετισμό και σύντομη αναφορά, της κας Αγιοστρατίτη Παρασκευής, πρώην Προέδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας, στην πλούσια βιομηχανική δραστηριότητα της Χαλκίδας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ευάγγελο Κουτσιούμπα, και Νικόλαο Παπαδόπουλο, που εκπονήθηκε στο Α.Π.Θ. με επιβλέποντα τον Dr Αρχιτέκτονα Μηχανικό Αναστάσιο Τέλλιο και τίτλο «Αλλόχωροι Μηχανισμοί: Περί Ασυνήθων Δικτύων» Διερεύνηση ενός συστήματος παραγωγής μορφής για την επανάχρηση και αξιοποίηση του δικτύου της εγκαταλελειμμένης βιομηχανίας στις πόλεις, με μελέτη περίπτωσης το Τσιμεντάδικο της ΑΓΕΤ στο Μικρό Βαθύ.

Διάλεξη με τίτλο: «Χώροι βιομηχανίας, χώροι μνήμης, χώροι προκλήσεων για τις σύγχρονες πόλεις» από τον Δρ Αναστάσιο Τέλλιο, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Καθηγητή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ. σχετικά με πρακτικές ανασχεδιασμού και επαναχρήσεων βιομηχανικού κτιριακού αποθέματος, σε επίπεδο αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού, ως πειραματικές ακαδημαϊκές εκδοχές, ως καλές πρακτικές από τον ελληνικό και διεθνή χώρο και ως στρατηγικές αναδιάταξης των αστικών και περιαστικών περιοχών.

Διάλεξη με τίτλο: «Επαναχρήσεις Λατομικών χώρων στη Μεσόγειο: από το υπόλειμμα στο τοπίο» από την Dr Αρχιτέκτονα Μηχανικό Ασπασία Κουζούπη. Τα κοιτάσματα πετρωμάτων στον Μεσογειακό χώρο διαχρονικά έχουν τύχει εκμετάλλευσης με λατόμηση. Η λατόμηση παρήγαγε και παράγει διάφορα είδη τοπίων, άλλα υπολειμματικά και άλλα ιδιαίτερης ομορφιάς και ιστορικής/αρχαιολογικής αξίας. Υπάρχουν παραδείγματα από χαρακτηριστικά λατομικά τοπία γύρω από την Μεσόγειο, και οι τρόποι που προσεγγίστηκαν από σύγχρονους αρχιτέκτονες και όχι μόνο.

Παρουσίαση, με τίτλο: «Πολιτιστικός χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος μια πρόταση για την επανόρθωση του ανενεργού λατομικού χώρου στον όρμο Μικρό Βαθύ» από την Msc Αρχιτέκτονα Μηχανικό Μαίρη Μουρσελλά ως παράδειγμα δημιουργίας μιας σύνθετης πολιτιστικής ταυτότητας με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και αναζωογόνηση της περιοχής.

Η Hμερίδα θα κλείσει με ανοιχτή συζήτηση, με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων συμμετοχικού σχεδιασμού, τον συντονισμό θα έχει η Μαρία Κικίδου Χωροτάκτης Πολεοδόμος, με στόχο την ανάπτυξη και καταγραφή ιδεών και προτάσεων πολιτών για την αξιοποίηση του λατομικού χώρου και του κτηρίου πρώην βιομηχανίας τσιμέντου και για το σκοπό της ημερίδας συνολικά.



Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος
 Όρμος Μικρό Βαθύ, Βαθύ

 https://www.facebook.com/groups/610222592441495/?fref=ts