ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: "Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ"

ΔΩΡΕAN ΣYMMETOXH
Τρίτη 01 Δεκεμβρίου 2020/Ώρα:11.00 - 13.00
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 Διαδικτυακό σεμινάριο γνωριμίας με τον εθνικό συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)
 
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την υποδομή, τα οφέλη και τις προϋποθέσεις ένταξης των συλλογών τους στο SearchCulture.gr.

Στον εθνικό συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου συγκεντρώνονται 700.000 ψηφιακά τεκμήρια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από 68 φορείς περιεχομένου, όπως μουσεία, αρχεία, πινακοθήκες, πολιτιστικά ιδρύματα και δήμοι. 
 
Μέσω του SearchCulture.gr, οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν εύκολα και γρήγορα μεγάλα και ποικιλόμορφα σύνολα δεδομένων που ανήκουν σε συλλογές διαφορετικών φορέων.
 
Παράλληλα, διαμορφώνεται με συστηματικότητα, συνέπεια και συνέχεια ένας ψηφιακός δημόσιος χώρος για την ανάδειξη και τον διαμοιρασμό του δημόσιου πολιτιστικού αγαθού
 
 Το ΕΚΤ, μέσω της υποδομής του SearchCulture.gr, συμβάλλει στη διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού, τροφοδοτώντας την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana με έγκριτο ελληνικό περιεχόμενο. 
 
Το σεμινάριο απευθύνεται στους φορείς του πολιτισμού, σε μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία, δήμους και ιδρύματα, όπως επίσης και στους τεχνικούς αναδόχους που συμμετέχουν σε έργα ψηφιοποίησης πολιτιστικών συλλογών. Απευθύνεται τόσο στους φορείς που ήδη συμμετέχουν στο SearchCulture.gr, όσο και σε νέους φορείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτό.
 
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα παρουσιαστεί, από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΚΤ, η υποδομή του SearchCulture.gr και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η συλλογή ενός φορέα για να ενταχθεί στον εθνικό συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου, αλλά και τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή στο μεγάλο αυτό δίκτυο φορέων πολιτισμού
 
Θα παρουσιαστούν ακόμη κάποιες από τις διαδικασίες που συμβαίνουν στην “αφανή” πλευρά του συσσωρευτή και που βελτιώνουν σημαντικά την αξία χρήσης του πολιτιστικού περιεχομένου, όπως οι δίγλωσσοι σημασιολογικοί εμπλουτισμοί
 
 Στη συνέχεια, η Χαρά Αποστολάκη από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος" θα μιλήσει για τη συνεργασία του Ιδρύματος με το ΕΚΤ, ενώ ο Δημήτρης Μπουρίκος από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Θεοδώρα Γκένιου, θα παρουσιάσουν την αξία της χρήσης του SearchCulture.gr από την πλευρά του ερευνητή και της εκπαιδευτικού αντίστοιχα.
 
 H συμμετοχή στο σεμινάριο είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφέρομενο, αλλά είναι απαραίτητη η online εγγραφή σας
 

 
Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στα ελληνικά
Δεν θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
 
Οδηγίες σύνδεσης
Το σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσω του διαδικτυακού εργαλείου Microsoft Teams Live, θα ξεκινήσει στις 11:00 ακριβώς.
 
Για να παρακολουθήσετε το διαδικτυακό σεμινάριο του ΕΚΤ, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020, πατήστε εδώ λίγο πριν τις 11:00.

Μπορείτε να συνδεθείτε στο webinar είτε από κινητό, είτε από tablet είτε μέσω σταθερoού υπολογιστή/ laptop. Για αρτιότερο αποτέλεσμα προτείνεται η παρακολούθηση σε σταθερό υπολογιστή/ laptop. Συγκεκριμένα:

    Aπό σταθερό υπολογιστή/ laptop: στην πρώτη οθόνη που θα εμφανιστεί πατήσετε την επιλογή «watch on the web»
 
 Στην επόμενη οθόνη πατήστε να εισέλθετε ανώνυμα «join anonymously»
 
Όσοι έχετε εισέλθει anonymously, παρακαλείσθε να προσθέσετε το όνομά σας, προτού υποβάλλετε μία ερώτηση στο Q&A.
    
Από κινητό/ tablet: Κάντε copy-paste το url https://bit.ly/385R46U στον browser της συσκευής σας (Προσοχή: το Safari δεν υποστηρίζεται) και πατήστε "Συμμετοχή ως επισκέπτης"
 
 Εκεί θα ερωτηθείτε αν θέλετε να συνδεθείτε μέσω web ή μέσω της εφαρμογής Microsoft Teams, για όσους την έχουν εγκατεστημένη.Μπορείτε να συνδεθείτε με όποιον από τους δύο τρόπους (μέσω web ή εφαρμογής) επιθυμείτε.

Αφού εισέλθετε στο περιβάλλον του Live, θα μπορείτε καθ'όλη τη διάρκεια του webinar να υποβάλετε τις ερωτήσεις και τα σχόλια σας στους ομιλητές μέσω του live Q&A.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να αποστείλετε email στο events@ekt.gr ή να καλέσετε στο 210 2204950.
 
 
 
 https://www.facebook.com/groups/610222592441495/?fref=ts