ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

ΔΙAΛΕΞΗ: "ΟΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ - ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"

Παρασκευή 17 Μαίου 2019/Ώρα:10.30π.μ
Η Εστία Επιστημών Πάτρας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θετικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών υποδέχονται στην έδρα της στο Πλατάνι στο πλαίσιο μιας ενδιαφέρουσας ημερίδας, μια σημαντική διεθνή προσωπικότητα που θα αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα και θα συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου Ρεϊμόν Ντυβάλ. 

 Το ζητημα της μόρφωσης και εκπαίδευσης της νεολαίας μας είναι κυρίαρχο στην κοινωνία που ζούμε, πολύ περισσότερο τώρα στην περίοδο κρίσης η οποία με τις πρωτόγνωρες προκλήσεις της αποδιοργανώνει την πυξίδα σκέψης, επιλογών και προγραμματισμού των νέων για τη ζωη τους.

Το τι διδάσκονται οι νέοι στο σχολείο, το πώς το διδάσκονται και σε τι χρησιμεύει αυτό που διδάσκονται στο πλαίσιο των δεδομένων της σημερινής πραγματικότητας είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους ίδιους τους νέους, τους εκπαιδευτικούς, την κοινωνία και την πολιτεία.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στην Εστία Επιστημών Πάτρας, από τότε που άρχισε να λειτουργεί πριν δέκα χρόνια, και στην οποία πολλές φορές έχει αναφερθεί η «Γνώμη», κυριαρχεί η φράση που είχε πει ο ιδρυτής του κοινωφελούς ιδρύματος Κέντρο Παιδείας Επιστημών και συμπολίτης μας Κωνσταντίνος Δημητριάδης : «Πιστεύω ότι η προσπαθειά μας μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα, στη δημιουργία δηλαδή καινούργιων προτύπων διδασκαλίας και προσέγγισης των Μαθηματικών και γενικότερα των Φυσικών Επιστημών. Η δε καλή σχέση με τα Μαθηματικά και τη Φυσική και η ουσιαστική κατανόησή τους αποτελούν αναμφίβολα τη βάση για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της κρίσης, του ορθολογισμού και εν τέλει της ευθυκρισίας, δηλαδή εκείνων των χαρακτηριστικών που δεν φαίνεται να ευδοκιμούν στον τόπο μας και που γι’αυτό θα έπρεπε, πιστεύω, να αποτελούν τον κύριο στόχο οποιασδήποτε προσπάθειας για καλύτερη Παιδεία».

Τα δέκα αυτά χρόνια της λειτουργίας της Εστίας Επιστημών στην πόλη μας, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν έρθει και έρχονται για να συμμετάσχουν στις μαθησιακές της δραστηριότητες για την αναζήτηση και κατάκτηση της επιστημονικής γνώσης, στα Μαθηματικά, τη Φυσική και την Πληροφορική, και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, σύμφωνα με το σχεδιασμό του καθηγητή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών Σπύρου Πνευματικού.

Η Ημερίδα περιλαμβάνει δυο διαλέξεις για τη γνωστική ανάλυση της μαθηματικής δραστηριότητας και την κατανόηση των μαθηματικών εννοιών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:

10:30-11:00 
Ευγενία Κολέζα: Παρουσίαση του καθηγητή Raymond Duval

11:00-12:00
 Raymond Duval: Οι καταγραφές των σημειωτικών αναπαραστάσεων: Εργαλεία γνωστικής ανάλυσης της μαθηματικής δραστηριότητας και της ανθρώπινης σκέψης.

12:00-12:30 
Συζήτηση

12:30-13:30
 Διάλειμμα

13:30-14:30

Βένιος Αγγελόπουλος: Κατανόηση, εμπέδωση και χρήση των μαθηματικών εννοιών – χρονική και δομική ιστορικότητα

14:30-15:00 
Συζήτηση

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΧΑΙΑΣ ΕΣΤΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

 Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην Ημερίδα, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και ευρύτερο κοινό παρακαλούνται να δηλώσουν εκ των προτέρων τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση:   patrassciencecentre.gr ή info4psc@gmail.com



 Εστία Επιστημών Πάτρας
Αγίας Παρασκευής, Πλατάνι, Πάτρα











 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ
 ΔΩΡΕΑΝ ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ:
http://www.koinwniaenergwnpolitwn.gr/2019/05/e-interview-nstudies.html?fbclid=IwAR0zQE9kimFHiv0lVMjXE8RBwkp6Z9jtLNejjKjnAlbDbhJRPuErAWGdIUw