ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ GILLES TRYSTRAM: "ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΛΛΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ", ΣTO ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018
Ώρα:19.30
Πώς μπορεί η καινοτομία να φέρει την επανάσταση στα βιώσιμα συστήματα τροφίμων του αύριο;

Τι φαγητά θα βάζουμε άραγε αύριο στο πιάτο μας; Πώς μπορούμε να θρέψουμε με υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο τους 9 δισεκατ. ανθρώπους που υπολογίζεται ότι θα κατοικούν στον πλανήτη μας μέχρι το 2050;

Εταιρείες και εργαστήρια έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα καινοτομίας, καθώς τα αποθέματα του πλανήτη μας έχουν ήδη εξαντληθεί από τις εντατικές καλλιέργειες και την υπερκατανάλωση κρέατος. 

Πρόκειται για μια πραγματική πρόκληση!

Προκειμένου να δοθούν μερικές απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλεί τον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου AgroParisTech, Gilles Trystram να δώσει μια διάλεξη επί του θέματος αυτού

Εισαγωγή: 
Σπυρίδων Κίντζιος
 Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής της Σχολής Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης.

Η καινοτομία κατέχει μακρά παράδοση στον τομέα των διατροφικών προϊόντων. 
Γνωρίζατε ότι η διαδικασία παρασκευής τυριού ανακαλύφθηκε γύρω στο 9.000 π.Χ.; 
Ότι η διαδικασία του τηγανίσματος επινοήθηκε γύρω στο 5.000 π.Χ. (αν και μόλις το 1680 οι τηγανητές πατάτες έκαναν την εμφάνιση τους στο Βέλγιο); 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη της καινοτομίας στον τομέα της διατροφής έχει εξελιχθεί αρκετά, λαμβάνοντας ολοένα και περισσότερο υπόψιν τις προσδοκίες των καταναλωτών.

Ενώ η συμβατική γεωργία κατηγορείται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για το 1/4 περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της διάβρωσης της βιοποικιλότητας, της ρύπανσης των υδάτων και της εξάντλησης των εδαφών, ο Gilles Trystram διατυπώνει ορισμένες ιδέες και καινοτόμες σκέψεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της υφιστάμενης βιομηχανίας τροφίμων και την έρευνα για καινοτόμα συστήματα τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα αναθεωρεί το ζήτημα του τόπου παραγωγής, μεταποίησης και κατανάλωσης των πόρων

 Η πραγματική πρόκληση θα είναι η ανάπτυξη και σχεδιασμός βιώσιμων συστημάτων τροφίμων ως ένα είδος συμβιβασμού μεταξύ της απόλαυσης που προσφέρει η άμεση κατανάλωση και της διαφύλαξης του περιβάλλοντος και της υγείας.

Ο Gilles Trystram είναι καθηγητής και γενικός διευθυντής της AgroParisTech, Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που ηγείται στον τομέα των βιοεπιστημών. Το Ίδρυμα έχει δύο βασικούς σκοπούς:την κατάρτιση μηχανικών αλλά και την παραγωγή και διάδοση γνώσεων, στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης.

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές



  
 Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
 Auditorium Theo Angelopoulos
Σίνα 31, Αθήνα 










 https://www.facebook.com/groups/610222592441495/?fref=ts