ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ - TRAFFICKING»

EIΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Πέμπτη 03 Μαΐου 2018
Ώρα:19.00-21.00

 Η Τοπική Διοίκηση Τρικάλων της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (Ι.Ρ.Α.) και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρικκαίων, σε συνεργασία με την οργάνωση Κέντρο 1109 & Α21 
διοργανώνουν την Ημερίδα με θέμα:
 «ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ»

- Η ανωτέρω εκδήλωση τελεί υπό την υποστήριξη του Γραφείου του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους (επαγγελματίες κοινωνικών υπηρεσιών- σώματα ασφαλείας- φοιτητές αλλά και στο ευρύτερο κοινό των Τρικάλων).

Η σωματεμπορία (human trafficking) είναι το παράνομο εμπόριο ανθρώπων κυρίως για τους σκοπούς της καταναγκαστικής εργασίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
 
Είναι ένα σύστημα όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα που πωλούνται, αγοράζονται και εξαναγκάζονται να δουλεύουν παρά τη θέλησή τους, με ελάχιστη ή και καθόλου αμοιβή, κάτω από απειλές, σωματική και ψυχολογική βία.
 
Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, όχι μόνο δεν εξαιρείται από τον χάρτη του trafficking αλλά είναι χώρα διέλευσης και προορισμού των θυμάτων, αφού αποτελεί κύρια είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη ζήτηση για σωματεμπορία αφού εκτιμάται πως περίπου χιλιάδες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων ανήλικων κοριτσιών, είναι παγιδευμένες στη βιομηχανία του σεξ.
 
Το έγκλημα της σωματεμπορίας υπάρχει κρυμμένο στις περισσότερες ελληνικές πόλεις και τα χωριά.
 
Η Α21 - 1109 είναι μια διεθνής, μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται ενάντια στην εμπορία ανθρώπων. Συστάθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και πλέον δραστηριοποιείται σε 12 χώρες.
 
Μοναδικός στόχος της οργάνωσης είναι η καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος μέσα από την προστασία των θυμάτων, την ποινική δίωξη των σωματεμπόρων αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό την πρόληψη του φαινομένου.
 
Στην Ελλάδα, η Α21 λειτουργεί ξενώνα φιλοξενίας αφιερωμένο αποκλειστικά στη φροντίδα των θυμάτων trafficking με κατάλληλα προγράμματα αποκατάστασης από το τραύμα. 
Παράλληλα, από το 2012, με πρωτοβουλία της Α21 έχει ξεκινήσει η 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, η οποία δέχεται ανώνυμες καταγγελίες για ύποπτα περιστατικά που σε συνεργασία με τις αρχές οδηγούν πολύ συχνά σε διασώσεις θυμάτων. Πιστεύουμε πως η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων είναι ένα θέμα που άπτεται της ευαισθησίας και των αντανακλαστικών της σύγχρονης κοινωνίας.
 
Η ενημέρωση των πολιτών για το φαινόμενο, με σκοπό την πρόληψή του, έχει πολύ μεγάλη αξία και ισχύ. Ευχή μας είναι μετά την εκδήλωση αυτή, και μέσα από συνεργασίες που θα προκύψουν, οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς να είναι σε θέση να δρουν πιο αποτελεσματικά στο επίπεδο του εντοπισμού και της διάσωσης των θυμάτων trafficking, οι πολίτες να είναι περισσότερο έτοιμοι να αναγνωρίζουν σημάδια ύποπτων περιστατικών και να τα καταγγέλλουν και οι φοιτητές να αναλάβουν δράση ενάντια σε αυτό το έγκλημα
  

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων