ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΑ: "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ"

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2016
Ώρα:19.00
Ομιλία με θέμα:
"Αθλητισμός και Εφηβεία"

Κύριος ομιλητής: 
Ιωάννης Παπανδρέου
 Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής

Μαζί η Δέσποινα Μανεσιώτη
Πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Κοιν.Σ.Επ. ΕΦΤΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ:
Διακρότημα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:
Γλάροι Αιγαίου
 
Μια σημαντική ενημερωτική δράση προς τους, σχετικά με τις προκλήσεις τις οποίες επιφέρει η δημιουργική συνύπαρξη με ένα έφηβο και πώς δυσάρεστα ζητήματα, που προκύπτουν, μπορούν να αναγνωρισθούν, να αντιμετωπισθούν ή να προληφθούν.

Το «Σχολείο Γονέων» περιγράφει μία ενημερωτική προσπάθεια, το μονοπάτι της οποίας «καλούνται» να περπατήσουν ο Γιάννης, η Ευαγγέλια, η Ελένη, η Σοφία, ο Χρήστος, ο Νίκος και ο Γιάννης στον φιλόξενο χώρο του Φροντιστηρίου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Επιστημονική Ομάδα
:
Ιωάννης Παπανδρέου
Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής
 
Χρήστος Δημητρακόπουλος
 Ψυχολόγος
 
Ευαγγελία Καραγιάννη
 Επισκέπτρια Υγείας
 
Σοφία Καρατζούνη
 Επισκέπτρια Υγείας
 
Ελένη Φριλίγκου
 Επισκέπτρια Υγείας
 
Νίκος Παπαδημητρίου
Αστυνομικός της Γειτονιάς, Α.Τ. Δημοτικού Θεάτρου
Άρθρο του παιδιάτρου Ιωάννη Παπανδρέου για την εφηβεία και τον Αθλητισμό!(Από το φύλλο του Δεκεμβρίου της εφημερίδος ΠΟΛΙΣ - ΖΩ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ)

Εφηβεία και αθλητισμός 
Η εφηβεία είναι η κατεξοχήν περίοδος της ζωής μας ή οποία στα πλαίσια της ψυχοσωματικής ωρίμανσης και της συλλογής εμπειριών μετατρέπει το δώρο του παιχνιδιού σε μέσο εξερεύνησης ορίων και δυνατοτήτων

Διαμέσου των σπορ ο έφηβος δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές του με συνθήκες σχετικής ασφαλείας που διασφαλίζονται από την ύπαρξη και εφαρμογή κανονισμών.

Ταυτόχρονα δοκιμάζει τα όρια ελαστικότητας των κανόνων και των συναθλητών, εμπεδώνει ότι για όλες τις δράσεις υπάρχουν συνέπειες και ότι συνήθως η παραβίαση των κανόνων και η υπερβολική επιθετικότητα εγείρουν ποινές τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο(πχ ένα "αχρείαστο" πέναλτι σε κρίσιμο σημείο εκτός της ποινής επισείει και την αποδοκιμασία της ομάδας μέσω της απογοήτευσης των συμπαικτών).

Στα ατομικά σπορ επιδιώκει την ανίχνευση των ψυχικών και σωματικών πλεονεκτημάτων καθώς και την αποδοχή της προσπάθειας και την επιδοκιμασία των θεατών.

Όσον αφορά τα δυναμικά σπορ (πχ πολεμικές τέχνες) η έναρξη τους στην εφηβεία είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη τόσο ως προς τη στόχευση όσο και στις συνέπειες εκτός του πεδίου της άμιλλας.

Η απουσία ψυχοσωματικής ωριμότητας σε συνδυασμό με τις περίπλοκες επιδράσεις  του περιβάλλοντος (πχ ανταγωνιστικές σχέσεις με συνομηλίκους)  μπορεί να μετατρέψουν τον έφηβο "σε πολεμική μηχανή" με απρόβλεπτες και πολλάκις θλιβερές συνέπειες οι οποίες έχουν περίοπτη θέση στα δελτία ειδήσεων

Η ενθάρρυνση επικίνδυνων σπορ όπως σπορ επίδειξης  μπορεί να στηρίζεται στην αναμφίβολα υπαρκτή σωματική ικανότητα των εφήβων και στην ύπαρξη χορηγιών λόγω της διαφήμισης δε συμβάλλει διόλου στη διαμόρφωση ισορροπίας και ασφάλειας στην καθημερινή πρακτική.

Επιπλέον η παροχή "κινήτρων" είτε ακαδημαϊκών είτε χρηματικών για την επίτευξη  "επιδόσεων" και ρεκόρ συνιστούν μάλλον προβληματικές πρακτικές οι οποίες ουδεμία σχέση  έχουν με το σκοπό της άθλησης.

Ένα νοσηρό φαινόμενο που αναφύεται μέσα από αυτές τις πρακτικές είναι και το ντόπινγκ δηλαδή η χρήση ουσιών για βελτίωση της επίδοσης ανεξάρτητα από τις αντικειμενικές δυνατότητες του αθλητή με σκοπό το όφελος.

Ο πρωταθλητισμός είναι κάτι διαφορετικό από τον αθλητισμό. Επιδιώκει αποκλειστικά την επίδοση και την πρωτιά με κάθε κόστος πολλές φορές γεγονός που καθιστά τουλάχιστον προβληματική την συμμετοχή των εφήβων.
     Η μετατροπή του αθλητή πόσο μάλλον του έφηβου αθλητή σε "άλογο κούρσας" απάδει της ιδέας της ευγενούς άμιλλας που είναι ελληνική σύλληψη.

Στην αρχαιότητα στους Ολυμπιακούς Αγώνες σημασία είχε η νίκη με βάση όμως τις ατομικές ικανότητες και την ατομική αξία. Κατά την διεξαγωγή της τριακοστής έβδομης  Ολυμπιάδας το 632 π.Χ  ξεκινά η συμμετοχή και εφήβων αθλητών. Ο έφηβος Δαμίσκος από την Μεσσηνία κερδίζει στην εκατοστή τρίτη Ολυμπιάδα το 368 π.Χ  τον αγώνα δρόμου σε ηλικία δώδεκα ετών.

Ο νικητής στεφανωνόταν με κλαδί ελιάς ανακοινωνόταν το όνομα του ,το όνομα του πατέρα  του και της πόλης καταγωγής του και γινόταν αθάνατος μέσα από ποιήματα και αγάλματα σε όλες τις ελληνικές πόλεις.
      Επομένως πρέπει να σκεφτόμαστε ...
...απλά ελληνικά!


Φροντιστήριο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ 
Κουντουριώτου 146-148, Πειραιάς



 https://www.facebook.com/groups/610222592441495/?fref=ts