ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ HENRI ATLAN: "ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Η ΜΟΛΥΣΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ"

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016
Ώρα:19.30
Οι ερευνητές δεν μπορούν πια να παραμένουν κλεισμένοι στον εαυτό τους, όπως συνέβαινε άλλοτε. Η μετάδοση της επιστημονικής πληροφορίας σχετικά με τα ερευνητικά προγράμματά τους και με τα αποτελέσματά τους έχει γίνει αναγκαία, δεδομένου μάλιστα του αντίκτυπού τους στην κοινωνία.

Πέρα από τις εγγενείς δυσκολίες αυτής της μετάδοσης στο μη εξειδικευμένο κοινό, η κοινωνία της πληροφορίας εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε μια κοινωνία της επικοινωνίας. 

Ο Henri Atlan θα δείξει μέσα από διάφορα παραδείγματα πώς η επιστημονική έρευνα έχει μολυνθεί από τις τεχνικές της επικοινωνίας.
Βιολόγος γιατρός, ερευνητής κυτταρικής βιολογίας και ανοσολογίας, στρατευμένος στον αγώνα κατά του AIDS, πρωτοπόρος των θεωριών της πολυπλοκότητας και της αυτοοργάνωσης του έμβιου όντος, ο Henri Atlan είναι ένα ελεύθερο πνεύμα, ένας από εκείνους τους μεγάλους ανθρωπιστές επιστήμονες που αντιτίθενται στα δόγματα και τις ιδεολογίες. Ως επιστήμονας και φιλόσοφος υπήρξε μέλος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ηθικής για τις επιστήμες της ζωής και της υγείας από το 1983 έως το 2000, ομότιμος καθηγητής βιοφυσικής, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Βιολογίας του Ανθρώπου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, διευθυντής σπουδών στη Σχολή Ανώτατων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) του Παρισιού. Είναι ένας από εκείνους τους στοχαστές-«φάρους» της διεπιστημονικής γνώσης που φώτισαν τον αιώνα τους.
Στα πιο πρόσφατα βιβλία του, De la fraude : le Monde de l’Onaa και La Philosophie dans l’éprouvette, κατέθεσε τους προβληματισμούς του, τις αντιρρήσεις του και τις σκέψεις του για τη θέση της ηθικής στην επιστήμη και την κοινωνία και κατήγγειλε την όλο και συστηματικότερη προσφυγή στο ψεύδος, που καταλήγει σήμερα στην επικράτηση της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας. Στο τελευταίο του δοκίμιο, Croyances : comment expliquer le monde?, ρίχνει φως στα διάφορα συστήματα πεποιθήσεων που δομούν τους τρόπους σκέψης μας.

Προσφώνηση και συντονισμός:
 Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
 Ταυτόχρονη μετάφραση

Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης στους φοιτητές

  
Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου
 Σίνα 31, Αθήνα