ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΔΩΡΕΑΝ WORKSHOP: «ΟΤΑΝ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ Ο ΙΡΒΙΝ ΓΙΑΛΟΜ ΤΗΝ ΣΧΕΣΙΑΚΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ» ΑΠΟ ΤΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΧΕΣΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΣΤΟΝ IANO

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 
Ώρα:15.00

Το Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας και οι θεραπευτές Σταύρος Χαραλαμπίδης, Κώστας Μαθιούδης, Φαίδρα Γραμμένου, Ματίνα Καιδατζή, Ευριπίδης Γαβράς διοργανώνουν στον ΙΑΝΟ το workshop 
«Όταν ο Έρωτας συνάντησε τον θάνατο και ο Ίρβιν Γιάλομ την Σχεσιακή Ψυχανάλυση»


 ΠΕΡΙΛΗΨΗ  WORKSHOP

Σε αυτό το workshop θα γίνει επίδειξη ατομικής παρέμβασης σε περιστατικά στα οποία το ερωτικό συναίσθημα ή αλλιώς η ‘ερωτικοποίηση’ αναπτύσσεται ως αμυντική διεργασία αποφυγής καταθλιπτικών ‘καταστρεπτικών’ συναισθημάτων ‘άγχους θανάτου’. Ειδικότερα θα γίνει κατανοητό στους θεατές και βιωματικούς συμμετέχοντες το πώς αλληλοεπιδρούν στο ‘εδώ και τώρα’  μεταξύ τους ο θεραπευτής και θεραπευόμενος ,πώς η αλληλεπίδραση καθιστά την αναλυτική δυάδα ως ένα γκρουπ των δυο και πως τελικά η ατομική ψυχοθεραπεία μπορεί να αναπαρασταθεί ως Ομαδική Ψυχοθεραπεία των δύο . Αυτή η τελευταία ιδέα της αναλυτικής δυάδας ως ομαδική ψυχοθεραπεία των δύο ανήκει στην Επόπτρια του τμήματος Ομαδικής Ψυχοθεραπείας του ΙΣΟΨ , Δρ.Ruthelen Josselson, και αναπτύσσεται ενδελεχώς από την επιστημονική μας ομάδα.
Για πρώτη φορά στα Ελληνικά δρώμενα ψυχαναλυτικής παιδείας ένα βιωματικό εργαστήριο για την ατομική ψυχοθεραπεία επιτρέπει στο κοινό και στους σχολιαστές την παρέμβαση στην πλοκή και το γίγνεσθαι της ψυχαναλυτικής ροής μιας συνεδρίας. Φυσικά ενθυμούμαστε τον τρόπο που ο χορός παρενέβαινε στα δρώμενα του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος επί σκηνής. Έτσι το κοινό αλλά και οι Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας θα έχουν την δυνατότητα να βιώσουν το εδώ και τώρα μιας συνεδρίας βασισμένης στο Μεταμοντέρνο αντί κλασικό  κίνημα της διυποκειμενικότητας  και να κατανοήσουν τον παλμό μιας ψυχαναλυτικής συνάντησης. 

Ο βασικός θεραπευτής και σχολιαστής του βιωματικού εργαστηρίου Χαραλαμπίδης Σταύρος, θεωρείται Διεθνής αυθεντία στην δημιουργία και εκτέλεση βιωματικών εργαστήριων για την Ατομική  και Ομαδική Ψυχοθεραπεία και είναι ο βασικός εμπνευστής της δημιουργικής αναδιατύπωσης του Διαπροσωπικού Ρεύματος ,εκεί όπου η Γιαλιομική Θεωρία και η Σχεσιακή Ψυχανάλυση συναντιούνται σε ένα Πρελούδιο τονικότητας και αρμονίας μέσα στην σύγχυση της Ψυχοπαθολογίας, της φθονερής επιθετικότητας και της αποξένωσης του βαθύ εαυτού. Η θεωρία περί άγχους θανάτου όπως αναπτύχθηκε στο έργο του Γιάλομ ‘ο Δήμιος του Έρωτα’ αναδιαμορφώνεται μέσα από την Σχεσιακή Ψυχαναλυτική ορολογία και έτσι οι δυο βασικές θεωρητικές συνιστώσες του ‘Σχεσιακού ρεύματος’ συναντιούνται σε μια ερωτική σχέση γεμάτη αντιθέσεις, προβληματισμούς και πάθος χωρίς καταστρεπτικότητα.

Τρεις διαφορετικές πραγματικές ιστορίες θεραπευόμενων του Διευθυντή ΙΣΟΨ , Χαραλαμπίδη Σταύρου, θα παρουσιαστούν επί σκηνής ζωντανά σε τρεις, 20λεπτες συνεδρίες .Οι συνεδρίες θα διεξαχθούν με θεραπευτή τον Διευθυντή ΙΣΟΨ και τους θεραπευόμενους θα υποδυθούν 3 διαφορετικοί μεταξύ τους ειδικευόμενοι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές ΙΣΟΨ. 

Κάθε συνεδρία  θα ακολουθείται από δεκάλεπτο  σχολιασμό του Χαραλαμπίδη Σταύρου και των Ιδρυτικών Μελών ΙΣΟΨ.  Μετά θα ακολουθήσει 40 λεπτή συζήτηση με το κοινό, όπου θα συμμετέχουν ο Διευθυντής ΙΣΟΨ και το  Ιδρυτικό μας Μέλος Κώστας Μαθιούδης.

Στην πρώτη ιστορία μια θεραπευόμενη στον τρίτο χρόνο ανάλυσης της φέρνει ένα όνειρο όπου αυτή και ο θεραπευτής της εμπλέκονται σε αχαλίνωτο σεξ. Αρχικά η ντροπή και συστολή της στην εξομολόγηση του ονείρου οδηγούνε την συνεδρία σε περιοχές ‘ναρκισσιστικού πλήγματος’. Ο θεραπευτής διερευνά αν μπορεί να συνεχιστεί η αναλυτική διεργασία μέσα από την ερμηνεία της ‘ερωτικής μεταβίβασης’.  Αποκαλύπτεται ότι η ασθενής πριν 3 ημέρες είχε διαγνωσθεί με καρκίνο στην μήτρα...Στην μέση της συνεδρίας το Ιδρυτικό μας Μέλος Ματίνα Καιδατζή θα αποφασίσει (με σκεπτικό που θα ανακοινωθεί αργότερα ανοικτά επί του σχολιασμού της) αν ο θεραπευτής θα κινηθεί ‘απαλά’ ή ‘επιθετικότερα’ . Ο σχολιασμός θα γίνει από τον Διευθυντή ΙΣΟΨ και το Ιδρυτικό μας Μέλος Ματίνα Καιδατζή με την μορφή ζωντανού διαλόγου επί σκηνής .

Στη δεύτερη ιστορία ένας ομοφυλόφιλος άνδρας αποκαλύπτει στον θεραπευτή στον τέταρτο χρόνο ανάλυσης ότι είναι οροθετικός. Φέρνει φθόνο και μένος για την ψυχική και σωματική ευεξία του θεραπευτή σχολιάζοντας το πόσο έχει αδυνατίσει και έχει βελτιωθεί η εικόνα του και τον απειλεί με διακοπή των συνεδριών. Τον κατηγορεί για το ότι δεν τον κατανοεί. Ο θεραπευτής ταξιδεύει ονειρικά και ‘επιβιώνοντας’ στην επιθετική καταστροφικότητα του ασθενούς του, του προσφέρει έναν ‘ενσυναισθητικό εναγκαλισμό’ μέσα από ένα όνειρο που είχε δει πριν 3 εβδομάδες σχετικά με τον θεραπευόμενο του .Ο θεραπευόμενος εξομολογείται τον κρυφό του έρωτα για τον επόπτη του στην δουλειά του και ο θεραπευτής αναρωτιέται αν κάπου υπάρχει ‘λανθάνων ερωτισμός’ προς το πρόσωπο του...το κοινό δια ανάταση της χειρός θα αποφασίσει για το αν η τακτική του θεραπευτή θα είναι επιθετική ή πιο ήπια στην μέση της συνεδρίας. Ο σχολιασμός θα γίνει από τον Διευθυντή ΙΣΟΨ και το Ιδρυτικό μας Μέλος Φαίδρα Γραμμένου με την μορφή ζωντανού διαλόγου επί σκηνής.

Στην τρίτη ιστορία μια γυναίκα που έχει χάσει την κόρη της λόγω αυτοκτονίας 20 χρόνια πριν έχει συνεδρία στην ημερομηνία θανάτου της κόρης της. Ο θεραπευτής το γνωρίζει αλλά η θεραπευόμενη το έχει ξεχάσει. Η ίδια αρνούμενη την επώδυνη ενθύμηση παρουσιάζεται άκαμπτη, με απλανές βλέμμα και με περιορισμένη δυνατότητα σχετίζεσθαι με τον θεραπευτή. Χωρίς να γνωρίζει το γιατί κατανοεί ότι θέλει να πεθάνει και περιγράφει  το σενάριο .Ο θεραπευτής την δεσμεύει στο να ζήσει μέχρι την επόμενη συνέδρια και της λέει τι θα του έλειπε από εκείνη αν έφευγε από την ζωή ... Άραγε θα της αποκαλύψει την σημαδιακή ημερομηνία;

 Τα Ιδρυτικά μέλη ΙΣΟΨ  θα αποφασίσουν δια ανάταση χειρός  και η συνεδρία θα συνεχιστεί βάση της απόφασης τους στην μέση της συνεδρίας 

 Ο σχολιασμός θα γίνει από τον Διευθυντή ΙΣΟΨ και το Ιδρυτικό μας Μέλος Ευριπίδη Γαβρά με την μορφή ζωντανού διαλόγου επί σκηνής.

Στο τέλος 40 λεπτά θα αφιερωθούν σε ανοικτή συζήτηση με το κοινό περί των τριών συνεδριών όπου θα συμμετέχουν ο Διευθυντής ΙΣΟΨ και το  Ιδρυτικό Μέλος Κώστας Μαθιούδης 


 ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Η κράτηση θέσης γίνεται αποκλειστικά με τηλεφωνική συνομιλία με το ΙΣΟΨ στο
 THΛ: 2106981289 
τουλάχιστον 3 μέρες πριν την εκδήλωση.
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας


relationalgrouptherapy.gr


IANOΣ
Σταδίου 24, Αθήνα




 https://www.facebook.com/groups/610222592441495/