ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ: "ΤΟ ΠΑΝΑΡΜΟΝΙΟ ΤΟΥ Κ.Α.ΨΑΧΟΥ" , ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2016/16:00-20:00
Η διανομή των δελτίων εισόδου αρχίζει στις 14.00
Η βυζαντινομουσικολογική ημερίδα οργανώνεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ με την ευκαιρία της επετείου των 25 ετών από την ίδρυση του Τμήματος.


Ο Κ.Α.Ψάχος, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα κατά το τέλος του 19ου αι. και πρωτοστάτησε στην προώθηση της μελέτης και διδασκαλίας της Βυζαντινής Μουσικής. Μεταξύ άλλων, επινόησε την κατασκευή ενός εκκλησιαστικού οργάνου κατάλληλου για την εκτέλεση βυζαντινής μουσικής. 

Το "Παναρμόνιο", όπως ονομάστηκε, κατασκευάστηκε στο Έττινγκεν της Γερμανίας, και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε εκεί σε συναυλίες και παρουσιάσεις του έργου του Ψάχου. Αν και μέχρι πρόσφατα θεωρείτο χαμένο, το "Παναρμόνιο" έχει σήμερα εντοπιστεί στη Γερμανία, σε άριστη κατάσταση και πλήρη λειτουργικότητα. 

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια απόκτησής του, και ένας από τους στόχους της ημερίδας είναι η υποστήριξη αυτής της προσπάθειας.
 
Διακεκριμένοι μουσικολόγοι θα παρουσιάσουν την ιστορία των "πνευματικών" (δηλαδή αεροφώνων) οργάνων γενικότερα, και ειδικότερα, την ιστορία του Παναρμονίου του Κ. Α. Ψάχου.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:
 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 
 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
 Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη

 https://www.facebook.com/groups/610222592441495/