ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΗΜΕΡΙΔΑ: "ΕΥΡΩΠΗ - QVO VADIS? - Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ"

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρα:09.30 
Ημερίδα μνήμης στη μνήμη του καθηγητή Ζήσης Παπαδημητρίου (1939-2015), με τίτλο:
“Ευρώπη - Qvo Vadis?-  Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων”
 "Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;"
 "Έχει η Ευρώπη του σήμερα μεγάλη σχέση με την ενωμένη Ευρώπη των Λαών, όπως τουλάχιστον την οραματίστηκαν οι πρώτοι που συνέλαβαν αυτήν την ιδέα;", "Προς τα πού πορεύεται η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση;" Και, τελικά, "Ευρώπη-Quo Vadis?".

Στην ημερίδα θα αναπτυχθούν από ειδικούς, Έλληνες και ξένους, επιστήμονες (οικονομολόγους, πολιτειολόγους, κοινωνιολόγους) θέματα όπως:
"Στρατηγικές για την έξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση"
 "Παγκοσμιοποίηση και εθνική κυριαρχία", "Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση: μια εναλλακτική ανάγνωση της πολιτικής και  κοινωνικής κρίσης"
 "Το 'δημοκρατικό έλλειμμα' στην ΕΕ και τρόποι αντιμετώπισής του για μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη", "Σκέψεις για μια πολιτική απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κρίση"
 "Η Ευρώπη του 21ου αιώνα: Έκρηξη ανισοτήτων, Έκρηξη Ρατσισμών,  Ή We Are All Refugees"
"Η υποκρισία των ευρωπαϊκών ελίτ στο προσφυγικό: αίτια και αποτελέσματα", 
"Κυβερνητικές πολιτικές, ο ρόλος των ΜΚΟ και των αλληλέγγυων στο προσφυγικό" κ.ά, με αναφορές στο έργο του Ζήση Παπαδημητρίου. 
"Ευρώπη - Quo Vadis?" λοιπόν. Ευρώπη πού πάς, κατά πού τραβάς; σε ελεύθερη μετάφραση και ..."ζωντανό" το θεμελιώδες πλέον ερώτημα για το "τι μπορούμε να κάνουμε, πώς μπορούμε να αντισταθούμε σ' αυτή τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού".

Ο  Ζήσης Παπαδημητρίου ήταν καθηγητής Γενικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο ΑΠΘ, όπου -ύστερα από είκοσι ένα χρόνια- έκλεισε την πανεπιστημιακή του πορεία, το 2006, ανακηρυσσόμενος επίτιμος καθηγητής. Ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tohoku της Ιαπωνίας (1992), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1993-1996) και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Στην ημερίδα θα μιλήσουν η σύζυγός του, Κριστιάνε Παπαδημητρίου ("Ο δικός μου Ζήσης") και ο γιος του Αλέξης (θα εκφωνήσει την ομιλία του στην  κηδεία του Ζήση Παπαδημητρίου, που έγινε στη Φρανκφούρτη.

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης

 
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης 
 Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου Α'1


 https://www.facebook.com/groups/610222592441495/