ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ"

29 Σεπτεμβρίου - 01 Οκτωβρίου 2016
Στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς διοργανώνει ένα σεμινάριο εκπαίδευσης στην εικόνα.

Το σεμινάριο σκοπεύει να συνεχίσει το εισαγωγικό μέρος που διοργανώθηκε τον περσινό Σεπτέμβριο για τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας, απευθυνόμενο φέτος στο ευρύ κοινό και πιο συγκεκριμένα στους επαγγελματίες αλλά και στους λάτρεις του σινεμά.


Σε μια κοινωνία που κατακλύζεται και επηρεάζεται διαρκώς από τις εικόνες, η εκπαίδευση πάνω σ’ αυτές φαίνεται ότι αποτελεί προτεραιότητα έτσι ώστε να αποκρυπτογραφούμε αυτά που μας περιτριγυρίζουν, τα μηνύματα που λαμβάνουμε, και να βελτιώσουμε την κατανόηση του κόσμου, της ιστορίας του και της υποκειμενικότητάς του.


Διοργανώνονται δύο παρεμβάσεις γύρω από τον κινηματογράφο: μία για την ανάλυση των φιλμ και μία άλλη για την ιστορία του γαλλικού σινεμά.


Με τον Bernard Nave, κριτικός στο Jeune Cinéma και πρώην καθηγητής εισαγωγής στον κινηματογράφο, το πρώτο μέρος που έχει στόχο να προσφέρει τα βασικά εργαλεία για την ανάλυση της εικόνας και να τα εφαρμόσει μέσα από την ανάλυση ταινιών.


Το δεύτερο μέρος αφορά στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου και θα παρουσιαστεί από τον Sébastien Layerle, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris 3 – Sorbonne Nouvelle και ειδικό σε θέματα στρατευμένου και μαχόμενου κινηματογράφου και της ιστορίας του. Αυτή η παρουσίαση αναδεικνύει τα διάφορα σημαντικά ρεύματα, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, του γαλλικού κινηματογράφου από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και μέχρι την αρχή της δεκαετίας του ’80.


Αυτές οι δύο ενότητες είναι συμπληρωματικές, με μια «αναλυτική» προσέγγιση από τη μια μεριά και μια «ιστορική» από την άλλη. Στόχος τους είναι να δώσουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποκρυπτογραφήσουν τις εικόνες, να σκεφτούν για την ταινία πέρα από το πρωταρχικό της νόημα και να αναδείξουν τις σπουδαιότερες τάσεις στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου.


Οι ομιλητές χρησιμοποιούν αποσπάσματα ταινιών και αναφορές, και πιο συγκεκριμένα ταινίες που βρίσκονται στην πλατφόρμα IF Cinéma, προσβάσιμη σε σχολεία και κινηματογραφικές λέσχες


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ:

ΑΘΗΝΑ
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016/Ώρα:16.00-19.30
Θέμα: «Ανάλυση του φιλμ»

 Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2016/Ώρα:10.00-13.00 
 Θέμα: «Ιστορία του σινεμά»
 Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Αίθουσα Gisèle Vivier
 Σίνα 31, Αθήνα


ΠΑΤΡΑ
 Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016/Ώρα:17.00-19.00
 Φιλοποίμενος 54


ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016/Ώρα:19.00-21.00
 Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης - Σοφοκλή Βενιζέλου 27, Ηράκλειο

 https://www.facebook.com/groups/610222592441495/