ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

10ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «ΤΑΜΠΟΥ – ΠΑΡΑΒΑΣΗ – ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
17-22 Μαΐου 2016
Το 10ο κατά σειρά Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών διοργανώνεται και το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 από τα δύο τμήματα της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου: το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (ΤΤΗΕ) και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών - ΕΡΗΜΕΕ).

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών, περιλαμβάνοντας ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και επιστημονικών δράσεων, παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές των δύο Τμημάτων να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους. 
Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται συνολικά και τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας των δύο Τμημάτων στον χώρο των σύγχρονων Τεχνών του Ήχου και της Εικόνας.

Ο κεντρικός άξονας του Φεστιβάλ πλαισιώνεται, μεταξύ άλλων, από παρουσιάσεις ψηφιακών διαδραστικών οπτικοακουστικών έργων, εγκαταστάσεων και συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Επίσης, διοργανώνονται workshops και ενημερωτικές εκδηλώσεις που στοχεύουν στην εξοικείωση με τις νέες οπτικοακουστικές τεχνολογίες καθώς και τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση με χρήση νέων μέσων.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, θα διεξαχθεί και το διεπιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ταμπού – Παράβαση – Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη» (20-22 Μαΐου 2016) στο οποίο θα περιληφθούν θεωρητικές εισηγήσεις και παρουσιάσεις καλλιτεχνικού έργου (επισυνάπτεται η ανοιχτή πρόσκληση για εισηγήσεις και παρουσιάσεις στο συνέδριο). 
Το Τμήμα Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει ένα διεπιστημονικό συνέδριο με παρουσιάσεις θεωρητικού και καλλιτεχνικού έργου, υπό το θέμα: 
«Ταμπού – Παράβαση – Υπέρβαση» 
Το διεθνές συνέδριο εστιάζει σε ερωτήματα γύρω από τη φύση του απαγορευμένου και του οριακού όπως εκφράζονται στην επιστήμη και την τέχνη.

Στοχεύει στην ενδυνάμωση του διαλόγου γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με τη φύση του απαγορευμένου και του οριακού όπως εκφράζονται στην επιστήμη και την τέχνη.
Από την απαρχή του χρόνου, το ταμπού ιχνηλατεί τα σύνορα της εμπειρίας. Όπως ο Ίκαρος – που ο ενθουσιασμός τον παρασύρει να ξεχάσει τους περιορισμούς των τεχνητών φτερών του, οδηγώντας τον στο θάνατο – οι άνθρωποι πάντα κυβερνούνταν από κανόνες που όριζαν τα όρια της γνώσης και του πειραματισμού. Το τι αποτελεί αποδεκτό, ωστόσο, διαβάζεται κάθε φορά μέσα στο πλαίσιο του ηθικού ορίζοντα της εποχής και δεν είναι λίγες οι φορές, που κάτι θεωρούμενο εξωφρενικά παραβατικό σε μια εποχή, μεταμορφώνεται σε συνήθη πρακτική μιας άλλης.

Τα όρια τίθενται διαρκώς υπό εξέταση καθώς ο σύγχρονος πειραματισμός της επιστήμης διευρύνει διαρκώς την ιδέα μας για τον κόσμο, αναζητώντας απαντήσεις αλλά και τρόπους υπέρβασης προβλημάτων του παρόντος. 
Η πρόοδος σε τομείς όπως η χαρτογράφηση και εκμετάλλευση του ανθρώπινου γονιδιώματος, η δημιουργία cyborg ή τεχνητής νοημοσύνης με ανθρώπινες ιδιότητες, είναι μερικά μόνο παραδείγματα που γεννούν δύσκολα ερωτήματα για τη φύση του ανθρώπου. 

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ