ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ COLUMBIA: ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡEΣ ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ

Παρόλο που ο ύπνος είναι ζωτικός για την υγεία των εφήβων, οι τελευταίοι τον στερούνται όλο και περισσότερο

Μια νέα επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των ωρών που κοιμούνται οι έφηβοι τα βράδια, εμφανίζει συνεχή μείωση κατά την τελευταία εικοσαετία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια, με επικεφαλής την επίκουρο καθηγήτρια επιδημιολογίας Κάθριν Κέις, μελέτησαν στοιχεία για τις συνήθειες του ύπνου άνω των 270.000 εφήβων κατά την περίοδο 1991 - 2012. 

Ως ελάχιστο όριο επαρκούς ύπνου τέθηκαν οι επτά ώρες το βράδυ.

Tα παιδιά από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, καθώς και τα μειονοτικά παιδιά, είναι αυτά που εμφανίζουν αναλογικά το μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι λιγότερο πιθανό να κοιμούνται συχνά τουλάχιστον επτά ώρες τα βράδια.

 Τα παιδιά από ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα συνήθως κοιμούνται περισσότερες ώρες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παρ' όλο που τα παιδιά από οικογένειες με μικρότερη μόρφωση και χαμηλότερη εισόδημα, κοιμούνται γενικά λιγότερες ώρες, είναι επίσης αυτά που τα ίδια αναφέρουν ότι κοιμούνται αρκετά, εμφανίζοντας έτσι μια «ψαλίδα» ανάμεσα στον πραγματικό ύπνο τους και στην υποκειμενική τους αντίληψη γι' αυτόν. 

Κατά την Κάθριν Κέις, αυτό δείχνει ότι οι έφηβοι αυτοί κρίνουν με μικρότερη ακρίβεια το πόσο κοιμούνται (ή όντως τούς είναι αρκετός ο λιγότερος ύπνος).

Την μεγαλύτερη μείωση στις ώρες ύπνου εμφανίζουν τα 15χρονα παιδιά, που έχουν το μικρότερο ποσοστό μεταξύ όσων κοιμούνται τακτικά επτά ώρες. 
Ενώ το 1991 το 72% των παιδιών ηλικίας 15 ετών κοιμούνταν συχνά τουλάχιστον επτά ώρες, το 2012 το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 63%.

Οι ειδικοί συστήνουν ότι το ιδανικό στην εφηβεία είναι τα παιδιά να κοιμούνται εννέα ώρες. 
Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας, μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο, τάση για παχυσαρκία κ.α.

Οι επιστήμονες δεν έχουν βέβαιη εξήγηση για τη διαχρονική μείωση των ωρών του ύπνου κατά την εφηβεία


Θεωρούν ότι δύο είναι οι βασικές αιτίες:

- Η ολοένα συχνότερη χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων μέσω των φορητών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων,  και

- Η πίεση που νιώθουν τα παιδιά ενόψει των εξετάσεων για την είσοδό τους στο πανεπιστήμο

Για ένα «δυνητικά σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας» έκαναν λόγο οι ερευνητές.