ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: "Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗ

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να διαταράξει τον μεταβολισμό των λιπιδίων στο αίμα και να μειώσει την ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίσει το σάκαχαρο, δημιουργώντας έτσι συνθήκες προ-διαβήτη ακόμη και σε νέους υγιείς ενηλίκους

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ουσιών που ονομάζονται ελεύθερα λιπαρά οξέα, στο αίμα. Οι ουσίες παρεμβάλλονται με την ικανότητα της ορμόνης ινσουλίνη να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη θα μπορούσαν να μειωθούν με κάτι απλό, όπως ο περισσότερε ύπνος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής Έζρα Ταζάλι του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Diabetologia" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Διαβήτη, μελέτησαν στο εργαστήριο 19 υγιείς άνδρες ηλικίας 18 έως 30 ετών.

Οι εθελοντές, ύστερα από τρεις συνεχόμενες νύχτες που κοιμήθηκαν μόνο τέσσερις ώρες, εμφάνισαν αυξημένο κατά 15% έως 30% επίπεδο λιπαρών οξέων στο αίμα τους, με συνέπεια η ορμόνη ινσουλίνη στον οργανισμό τους να έχει κατά 23% μειωμένη ικανότητα ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα τους. 

Παρόλο που τα ίδια τα επίπεδα του σακχάρου δεν επηρεάστηκαν, η αυξημένη αυτή αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί ένδειξη προ-διαβήτη, που σταδιακά μπορεί να εξελιχτεί σε κανονικό διαβήτη.

Όσο τα επίπεδα λιπαρών οξέων έμεναν υψηλά, η ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίσει το σάκχαρο διαταρασσόταν, σύμφωνα με την έρευνα.

Στο παρελθόν άλλες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην αϋπνία, στην αύξηση του βάρους και στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 2.

 Η νέα μελέτη έρχεται να βεβαιώσει αυτή τη συσχέτιση και να φωτίσει περισσότερο τον σχετικό βιολογικό μηχανισμό.

Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα συνιστούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Όμως όταν το επίπεδό τους παραμένει συνεχώς αυξημένο, τότε αυτό αποτελεί ένδειξη για τάση διαβήτη, παχυσαρκίας ή καρδιαγγειακών παθήσεων.