ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Τρίτη 09 Φεβρουαρίου 2016
 Ώρα:18.00
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει δημόσια συζήτηση με θέμα:
 «Προσφυγική Κρίση: η αποτυχία των πολιτικών διαχείρισης και η επόμενη μέρα» 

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, της πανεπιστημιακής κοινότητας, ΜΚΟ και προσκεκλημένων θεσμικών φορέων, που μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από το «πεδίο» και επιχειρούν να δώσουν λύσεις στις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες στο πέρασμά τους από την Ελλάδα.

Ειδικότερα, στη συζήτηση θα συμμετάσχουν:
 
- η Γεωργία Σπυροπούλου από τη Διεθνή Αμνηστία
 
- η Constance Thiesen και ο Αντώνης Ρήγας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα,
 
- ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,
 
- ο Amir Hamid Karimi από το Κίνημα Αλληλεγγύης Προσφύγων σε Θεσσαλονική-Ειδομένη

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Στέλιος Νικητόπουλος.

Στη συζήτηση έχει προσκληθεί και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Στέλιος Νικητόπουλος.

Μεσούσης της χειρότερης προσφυγικής κρίσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αντί να εργάζονται προς την κατεύθυνση προστασίας ενός μικρού αριθμού των προσφύγων με έναν αξιοπρεπή τρόπο, προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο τους στον ευρωπαϊκό χώρο. 

 Στο πλαίσιο της συζήτησης, αναμένεται να αναδειχθούν τα κύρια προβλήματα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην χώρα μας που σχετίζονται με τις συνθήκες πρώτης υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας που υπολείπονται των διεθνών προτύπων, καθώς και κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο, ενώ θα στοιχειοθετηθούν και σημαντικά ζητήματα που άπτονται του ελλιπή συντονισμού των ελληνικών αρχών και των προβληματικών ευρωπαϊκών πολιτικών «φρούρησης» των συνόρων που αποτυγχάνουν να προσφέρουν νόμιμα και ασφαλή περάσματα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης θα προταθούν λύσεις για τη βελτίωση των υπαρχόντων πρακτικών διαχείρισης και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της χώρας μας ενόψει των αυξημένων προσφυγικών ροών που αναμένονται από την άνοιξη και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
 Αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης