ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΔΙΑΛΕΞΗ: «ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ: Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ "ΟΘΟΝΗΣ" - ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ», ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016
 Ώρα:19.30
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς μέσα στα πλαίσια του Κύκλου «Διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο», θα φιλοξενήσει τον γάλλο ψυχαναλυτή
Michael Stora
 Θέμα:
«Παιδιά και έφηβοι: η γενιά της “οθόνης” - τα υπέρ και τα κατά»
Michael Stora
 Ψυχολόγος, ψυχαναλυτής και συνιδρυτής του Παρατηρητηρίου των Εικονικών Κόσµων στις Ανθρωπιστικές Επιστήµες.

Για πολλούς εφήβους το Διαδίκτυο είναι ένας δυνητικός και µεταβατικός χώρος. Αναζητούν τον εαυτό τους µέσα από το βλέµµα του άλλου.

Ποιος είναι ο άλλος στον οποίον απευθύνονται οι selfie ή τα λόγια τους;

Όπως καθετί πολυσχιδές, ο έφηβος αναζητά να επιβεβαιωθεί ως υπό διαµόρφωση ενήλικος. Άλλοτε προκλητικός και άλλοτε συνεσταλµένος, τολµά να είναι αυτός ο άλλος εαυτός του που διαµορφώνεται.

Η κρίση της εφηβείας γίνεται άραγε πιο εικονική; Η δηµιουργικότητα ως αναγκαία άµυνα της εφηβείας βρίσκει άραγε έναν χώρο (blog,YouTube) για να περάσει αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο;

Μια και γεννήθηκαν µαζί µε τα βιντεοπαιχνίδια, οι έφηβοι τολµούν να παίξουν µε τις εικόνες, δεν τις καθαγιάζουν πια και τις χειρίζονται µε σκοπό να γίνουν δηµιουργοί εικόνων που τους ταιριάζουν απόλυτα.

Μεγαλωµένοι µε τη λατρεία της επίδοσης και της επιτυχίας µε κάθε τίµηµα, έχουν γίνει προεκτάσεις των ιδανικών των γονιών τους. Με τις εικόνες που τους ταιριάζουν απόλυτα, θα βρουν µέσα από την ψηφιακή ευχαρίστηση έναν τρόπο απόδρασης.

Ταυτόχρονη μετάφραση

Οι συναντήσεις αυτού του κύκλου διοργανώνονται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
 
Συμμετέχουν στελέχη της εκπαίδευσης, κοινωνιολόγοι, φιλόσοφοι, πανεπιστημιακοί, ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές εξειδικευμένοι σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του παιδιού, το σχολείο, τις οικογενειακές σχέσεις και τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης και αφύπνισης, καθώς και τα στοιχεία παρεμπόδισής τους. Οι συναντήσεις αυτές είναι ανοικτές σε όλους.