ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ: "ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΩΝ ΜΕΛΑΝΩΝ ΟΠΩΝ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ"

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Τετάρτη 01 Απριλίου 2015
Ώρα:20.30
Ομιλητής: 
Δρ Ηλίας Κουλουρίδης, Μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΙΑΑΔΕΤ στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

 Υπέρ-μαζικές μαύρες τρύπες (Super Massive Black Holes, SMBH), με μάζα τουλάχιστον 1.000.000 φορές αυτή του Ηλίου, πιστεύεται ότι βρίσκονται στο κέντρο κάθε γαλαξία στο Σύμπαν.

 Σε πολλές περιπτώσεις, το αέριο και τη σκόνη από το εγγύς περιβάλλον τους, έλκεται από τη μαύρη τρύπα, χάνοντας στροφορμή, με αποτέλεσμα να ακτινοβολεί έντονα σε όλα τα μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

 Αυτή η ακτινοβολία μπορεί να παρατηρηθεί από τα επίγεια και τα διαστημικά τηλεσκόπια μας και οι ενεργές αυτές μαύρες τρύπες, ονομάζονται ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες (Active Galactic Nuclei, AGN). 

Όντας ένα από τα πιο ισχυρά εξωγαλαξιακά φαινόμενα, οι AGN είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη μελέτη του σύμπαντος, δεδομένου ότι μπορούν να παρατηρηθούν σε μεγάλες αποστάσεις και να δώσουν απαντήσεις σε διάφορα προβλήματα της εξέλιξης των γαλαξιών. 

Σε αυτή την ομιλία θα περιγραφεί το φαινόμενο, θα παρουσιαστούν τα παρατηρησιακά δεδομένα στα διάφορα μήκη κύματος και θα συζητηθούν οι επικρατέστερες θεωρίες καθώς και πρόσφατες μελέτες σχετικά με τη ζωή και την εξέλιξη των AGN.Τμήμα Ηλ. Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών