ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (Π.Ε.Γ.Α.) ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟ ΤΙΤΛΟ: «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΗΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ»


Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής έως τις 14 Απριλίου 2015

Ο πρώτος (1ος) κύκλος σπουδών του Δι-ιδρυματικού Προγράμματος Επιμόρφωσης με τίτλο: «Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων Α.Ε.Ι. (Π.Ε.Γ.Α.)», υλοποιείται από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Συντονιστής), σε σύμπραξη με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και των Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δυνάμει της υπ’ αριθμ. πρωτ. 2737/07.02.2014 Απόφασης Ένταξης της Πράξης και της τροποποίησης αυτής με τίτλο: «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Προσαρμογή των Ατόμων με Αναπηρία στην Ανήλικη και Ενήλικη Ζωή» και κωδικό MIS 467423.


Το Πρόγραμμα εκτελείται στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου με α/α «01» και τίτλο: «Σύγχρονες προσεγγίσεις στην προσαρμογή των ατόμων με αναπηρία στην ανήλικη και ενήλικη ζωή» της Πράξης: «Σύγχρονες προσεγγίσεις στην προσαρμογή των ατόμων με αναπηρία στην ανήλικη και ενήλικη ζωή» με Κωδικό ΟΠΣ 467423, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (Ε.Π.Ε.Δ.Β.Μ.) 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, με χρονική διάρκεια από 1/4/2015 έως και 31/10/2015, υπό την αίρεση έκδοσης σύμφωνης γνώμης (προέγκρισης) επί του Σχεδίου Απόφασης Υλοποίησης με ίδια μέσα του ως άνω Υποέργου από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση», με Υπεύθυνο Πράξης/Υποέργου τον Καθηγητή του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο.

Στόχος του Προγράμματος Εκπαίδευσης διάρκειας 150 ωρών, το οποίο θα υλοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (έδρα του συντονιστή του προγράμματος), όπως διαφαίνεται και από τους τίτλους των θεματικών ενοτήτων που παρατίθενται είναι η παροχή σύγχρονης/εξειδικευμένης γνώσης στο επιστημονικό πεδίο των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και πιο συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση προβλημάτων διαβίωσης και κοινωνικής προσαρμογής των ατόμων με αναπηρία στην ανήλικη και την ενήλικη ζωή. Οι απόφοιτοι τμημάτων που απεφοίτησαν πριν από 10 έτη και οι εν ενεργεία επαγγελματίες δεν είναι απαραίτητα ενήμεροι για τις εξελίξεις αυτές. Απαιτείται λοιπόν να γίνει μία επικαιροποίηση των γνώσεών τους προκειμένου να αναχθούν οι γνώσεις και οι επαγγελματικές τους δεξιότητες σε ένα υψηλότερο επίπεδο και να δοθεί μία δυναμική προοπτική εξέλιξης στην όλη επαγγελματική τους πορεία και πρακτική.

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης αποφοίτων ΑΕΙ θα υλοποιηθεί χρησιμοποιώντας τόσο τη δια ζώσης διδασκαλία όσο και την εξ αποστάσεως διδασκαλία (ασύγχρονη μορφή).
Συγκεκριμένα, σε ορισμένες θεματικές ενότητες θα εφαρμοστεί η δια ζώσης επιμόρφωση στην οποία οι κύριες μέθοδοι διδασκαλίας θα είναι:
(α) σεμιναριακού τύπου μαθήματα (με διαλέξεις),
(β) βιωματική μάθηση (με τρόπους όπως παιχνίδι ρόλων),
(γ) εμπλουτισμένη διδασκαλία μέσα από την επίδειξη από το διδάσκοντα και στη συνέχεια την παρατήρηση και την εφαρμογή από τους επιμορφούμενους σχετικών με τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα προγραμμάτων, μελέτες περίπτωσης, τεχνικών, εργαλείων, κτλ.,
(δ) ατομικές ή ομαδικές εργασίες με τη μέθοδο της μικροδιδασκαλίας ενώ σε άλλες θεματικές ενότητες θα εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία με ασύγχρονη μορφή.
Σε άλλες θεματικές ενότητες θα εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία με ασύγχρονη μορφή.

Στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν:
1.Απόφοιτοι Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής αντίστοιχων ή συναφών με το περιεχόμενο του Προγράμματος τίτλου σπουδών, ή ισοτίμου και αντιστοίχου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής. (Σε περίπτωση που οι τίτλοι σπουδών έχουν χορηγηθεί από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής θα πρέπει να υποβληθούν επιπροσθέτως και οι νόμιμες βεβαιώσεις ισοτιμίας και αντιστοιχίας τους).
Οι υποψήφιοι πτυχιούχοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι με απόκτηση του πτυχίου ΑΕΙ, ή κάτοχοι ισότιμου πτυχίου αλλοδαπής ανώτατης σχολής, μέχρι το έτος 2001 ή να έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών από την ημερομηνία απόκτησης του βασικού τίτλου σπουδών τους.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα Τμήματα:
i. Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, και των δύο Κατευθύνσεων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
ii. Ειδικής Αγωγής, ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
iii. Ψυχολογίας
iv. Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Κοινωνικής Εργασίας
v. Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας κ.α.
Σε περίπτωση μη κατοχής υ αντίστοιχων ή συναφών με το περιεχόμενο του Προγράμματος τίτλου σπουδών στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν:
2.Πτυχιούχοι ΑΕΙ με αποδεδειγμένη επαγγελματική δραστηριότητα (5 ετών και άνω) σε φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συναφή με το περιεχόμενο του αντίστοιχης ειδικότητας της ημεδαπής ή και τον σχετικό επιστημονικό τομέα/πεδίο. Ενδεικτικά, αναφέρονται:
i. Διαγνωστικά Κέντρα
ii. Κέντρα Θεραπείας & Αποκατάστασης
iii. Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ
iv. Κέντρα Ημερήσιας, Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ
v. Εργαστήρια Προστατευτικής Απασχόλησης ΑμεΑ
vi. Κέντρα Ημιαυτόνομης ή Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ
vii. Υπηρεσίες Κοινωνικής & Συμβουλευτικής Υποστήριξης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων
Προτεραιότητα συμμετοχής θα δοθεί σε απόφοιτους ηλικίας άνω των 45 ετών καθώς επίσης και σε απόφοιτους χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια (εισόδημα, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν τις αιτήσεις τους συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Γραμματεία του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, μόνο ταχυδρομικώς σε φάκελο με την ένδειξη «Αίτηση συμμετοχής για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΠΕΓΑ- Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής»
Διάστημα Υποβολής: 14/04/2015
Προβλεπόμενη έναρξη κύκλου: Μάιος 2015

Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν με email για την τυχόν επιλογή τους στο πρόγραμμα.

Επικοινωνία –Πληροφορίες στο email: pega.ekp@gmail.com
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν: να στέλνουν e-mail με τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο: pega.ekp@gmail.com