ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: "ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ-ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ", ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015/Ώρα:19.00
 Η διανομή των δελτίων εισόδου αρχίζει στις 17.30
Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες (ΕΕΝ) και την European Dana Alliance for Brain Initiatives (EDAB) στο πλαίσιο της Βrain Awareness Week


Στο πλαίσιο του Κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας»
Επιμέλεια κύκλου: Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Συντονιστής-ομιλητής:
 Αντώνης Σταματάκης, Επ. Καθηγητής Βιολογίας της Συμπεριφοράς ΕΚΠΑ. Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών και της European Brain Behavior Society

Ομιλητές:
• Τίτος Πατρίκιος, ποιητής

• Μαριλία Αιζενστάιν-Αβέρωφ, ψυχαναλύτρια, εκπαιδεύτρια στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία και της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Παρισιού. Τέως Πρόεδρος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και του Ψυχοσωματικού Ινστιτούτου

• Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

• Ειρήνη Σκαλιόρα, Ερευνήτρια του Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών  Οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο ζουν, αναγνωρίζουν το θυμό, την αηδία/αποστροφή, τη λύπη, τη χαρά, το φόβο/έκπληξη αξιοποιώντας κυρίως οπτικά, αλλά και ακουστικά και οσφρητικά ερεθίσματα. 

Η αντίληψη και η εκφορά των συναισθημάτων είναι εγγενείς, βιολογικά καθοριζόμενες ικανότητες που εξασφαλίζουν την επικοινωνία και την αποτελεσματική μετάδοση πληροφοριών κυρίως μεταξύ ατόμων του ίδιου είδους. 

Το βιολογικό υπόστρωμα των συναισθημάτων αποτελείται από ένα εκτεταμένο νευρικό δίκτυο που περιλαμβάνουν δομές του εγκεφάλου, αλλά και του περιφερικού και του αυτόνομου νευρικού συστήματος, που δημιουργούνται κατά την ανάπτυξη του οργανισμού, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν στα γονίδια του. 

Όμως, η κατανόηση και η έκφραση ορισμένων συναισθημάτων μπορεί να τροποποιηθούν μέσω διαδικασιών μάθησης, που υπαγορεύονται από πολιτισμικές συνιστώσες.

 Κεντρικό ρόλο στην επεξεργασία των συναισθημάτων παίζουν δύο δομές του εγκεφάλου: Η αμυγδαλή, που ενεργοποιείται τόσο από θετικά όσο και από αρνητικά συναισθήματα, και ο προμετωπιαίος φλοιός που τροποποιεί το συναίσθημα είτε ενισχύοντας είτε καταστέλλοντάς το με βάση άλλα ερεθίσματα και δεδομένα όπως οι κοινωνικές νόρμες.


 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
 Αίθουσα-Δημήτρης Μητρόπουλος
Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη