ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 και ώρα 9:00 π.μ.|Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ (Λ. Αμαλίας 10, Πλατεία Συντάγματος)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ|ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ-ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

To Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικης Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργανώνει στις 27 Μαρτίου 2015 στο Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ (Λ. Αμαλίας 10, Πλατεία Συντάγματος) από τις 9.00 πμ έως τις 15.30 ημερίδα με θέμα:

«Πολιτικές και κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων μεταναστών: γυναίκες, παιδιά και θύματα εμπορίας ανθρώπων» 

Σκοπός της ημερίδας είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που ολοκλήρωσε πρόσφατα η Δρ Ντία Αναγνώστου και η Έντα Γκέμι στα πλαίσια του προγράμματος ASSESS με θέμα «Aξιολογώντας τα μέτρα και τις πολιτικές ένταξης των ευάλωτων ομάδων μεταναστών».

Με αφορμή την ολοκλήρωση της έρευνας του προγράμματος ASSESS, η ημερίδα της 27ης Μαρτίου έχει σκοπό να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας, την αξιολόγηση των πολιτικών ένταξης στην Ελλάδα και την αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με τρεις ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες – τις γυναίκες μετανάστριες, τα παιδιά και θα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Σκοπός της ημερίδας είναι επίσης να αποτελέσει αφορμή για τη διεξαγωγή συζήτησης μεταξύ εκπροσώπων της διοίκησης, του ακαδημαϊκού χώρου, καθώς και των οργανώσεων των μεταναστών για τις υπάρχουσες πολιτικές ένταξης και για την αποτελεσματικότητά τους.

Η έρευνα που εκπόνησε η ομάδα του ΕΛΙΑΜΕΠ στα πλαίσια του προγράμματος ASSESS είχε στόχο να καταγράψει και να αξιολογήσει τις πολιτικές και τα μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι αρμόδιες αρχές σε 10 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη των μεταναστών. Ειδικότερος στόχος της αξιολόγησης ήταν να εντοπίσει τα θετικά σημεία και τις δυσκολίες στην εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και των κοινών προτύπων ένταξης που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εστιάζει ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες μεταναστών, όπως είναι οι γυναίκες, τα παιδιά και τα θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking). Η πρώτη φάση του προγράμματος μελέτησε σε τι βαθμό η πολιτική ένταξης των μεταναστών στην Ελλάδα έχει ενσωματωμένους μηχανισμούς παρακολούθησης των αποτελεσμάτων της. Επίσης κατέγραψε τα στοιχεία που συλλέγουν και διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, τα οποία αποτυπώνουν το βαθμό ένταξης των μεταναστών στους τομείς της αγοράς εργασίας, της εκπαίδευσης, της υγείας και της πολιτικής συμμετοχής. Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, η ερευνητική ομάδα προχώρησε στην αξιολόγηση των πολιτικών ένταξης των μεταναστών καθώς και των αποτελεσμάτων τους αναφορικά με το στόχο της ένταξης σε αυτούς τους τομείς. Η αξιολόγηση έγινε με συγκεκριμένα εργαλεία που ανέπτυξαν οι συντονιστές του προγράμματος, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στις ευάλωτες ομάδες μεταξύ αυτών, όπως στις γυναίκες, στα παιδιά και στα θύματα εμπορίας ανθρώπου (trafficking).

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Για να παρακολουθήσετε την ημερίδα, παρακαλώ δηλώστε τη συμμετοχή σας στο activities@eliamep.gr, τηλ. 2107257124.