Η Hprolipsis είναι η πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη των λοιμωδών νοσημάτων ηπατίτιδα Β (HBV), ηπατίτιδα C (HCV) και της HIV λοίμωξης. Στοχεύει στη συλλογή έγκυρων δεδομένων για τη συχνότητα, τους παράγοντες κινδύνου και τις στάσεις και γνώσεις για τις ηπατίτιδες B και C και τον HIV στο γενικό ενήλικο πληθυσμό καθώς και σε ευάλωτους πληθυσμούς (Τσιγγάνοι/Ρομά και μετανάστες).
Η Hprolipsis οργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τις άλλες Ιατρικές Σχολές της Ελλάδος και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις «Γιατροί του Κόσμου» και «PRAKSIS».
Η έρευνα στοχεύει:
(α)στη συλλογή έγκυρων δεδομένων για τη συχνότητα, τους παράγοντες κινδύνου και τις στάσεις και γνώσεις για τις ηπατίτιδες B και C και τον HIV στους ενήλικες του γενικού πληθυσμού καθώς και των ευάλωτων πληθυσμών (Τσιγγάνοι/Ρομά και Μετανάστες),
(β)στην υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πληθυσμών στόχων
(γ)στον εμβολιασμό των επίνοσων ατόμων των ευάλωτων πληθυσμών και
(δ)στην ατομική συμβουλευτική οροθετικών ατόμων και στην διασύνδεσή τους με το δημόσιο σύστημα παροχής υγείας. Η Hprolipsis υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προγράμματος Έλεγχου Ιογενών Ηπατιτίδων B, C και HIV Λοίμωξης στο Γενικό Πληθυσμό και σε Μετακινουμένους Πληθυσμούς» με συγχρηματοδότηση από κοινοτικούς (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους.
Oι λοιμώξεις από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV), τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) και τον HIV παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις αναπτυγμένες χώρες λόγω της συχνότητάς τους και του σχετιζόμενου νοσολογικού τους φορτίου. Στην Ελλάδα οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β υπολογίζονται σε περίπου 300.000 άτομα και οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C σε 200.000 ενώ, παράλληλα, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σταδιακή αύξηση των νέων HIV λοιμώξεων. Εκτιμάται ότι το 50% και το 80% των Ελλήνων ενηλίκων δεν έχουν εξεταστεί και άρα δεν γνωρίζουν αν πάσχουν από ηπατίτιδα B και C αντίστοιχα, ενώ το ποσοστό καθυστερημένης διάγνωσης της HIV ξεπερνά το 30%. Ο ορθολογικός προγραμματισμός πολιτικών υγείας προϋποθέτει να γνωρίζουμε τη συχνότητα των νοσημάτων. Στην Ελλάδα τέτοια στοιχεία για τις λοιμώξεις HBV, HCV και HIV δεν υπάρχουν.
Η Hprolipsis είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Δημόσια Υγεία γιατί:
-Παρέχει αξιόπιστα δεδομένα για τις λοιμώξεις αυτές
-Συμβάλλει στη βελτίωση του επιπέδου γνώσης τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων ομάδων.
-Συμβάλλει στη μείωση της μετάδοσης και του κόστους αντιμετώπισης των λοιμωδών αυτών νοσημάτων
-Συμβάλλει στην εκτίμηση του μελλοντικού νοσολογικού φορτίου
-Συμβάλλει καθοριστικά στον ορθολογικό προγραμματισμό πολιτικών υγείας.
Γενικός Πληθυσμός ενηλίκων
Εκπαιδευμένοι ερευνητές και ιατροί επισκέπτονται τυχαία επιλεγμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια επισκέπτονται ένα επίσης τυχαία επιλεγμένο δείγμα 6000 κατοικιών στις περιοχές αυτές. Η κατοικία σας ίσως είναι μια από αυτές! Δηλαδή, χτυπούν την πόρτα σας και σας ενημερώνουν αναλυτικά για την μελέτη. Εάν αποφασίσετε να συμμετάσχετε, θα σας ζητηθεί να υπογράψετε το έντυπο ενημέρωσης και συναίνεσης πριν την έναρξη της συνέντευξης.
Τσιγγάνοι/Ρομά
Θα επιλεγούν οικισμοί/καταυλισμοί από 4 Περιφέρειες της Ελλάδας (Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία). Εκπαιδευμένοι ερευνητές και ιατροί θα επισκεφτούν τους επιλεγμένους οικισμούς/καταυλισμούς. Σε συνεργασία με τους κατοίκους, θα επιλεγεί αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 ατόμων. Ίσως είστε ένας/μία από αυτούς. Οι συνεργάτες ερευνητές και ιατροί θα σας ενημερώσουν αναλυτικά για τη μελέτη. Εάν αποφασίσετε να συμμετάσχετε, θα σας ζητηθεί να υπογράψετε το έντυπο ενημέρωσης και συναίνεσης πριν την έναρξη της συνέντευξης.
Μετανάστες
Με βάση την κατά ηλικία, φύλο και εθνικότητα σύνθεση του πληθυσμού των μεταναστών θα επιλεγεί αντιπροσωπευτικό δείγμα 600 ατόμων. Ίσως είστε ένας/μία από αυτούς. Εκπαιδευμένοι ερευνητές και ιατροί στα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου και της PRAKSIS ή στα γραφεία μεταναστευτικών κοινοτήτων στις περιοχές Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά θα σας ενημερώσουν αναλυτικά για τη μελέτη. Εάν αποφασίσετε να συμμετάσχετε, θα σας ζητηθεί να υπογράψετε το έντυπο ενημέρωσης και συναίνεσης πριν την έναρξη της συνέντευξης.
Η διαδικασία είναι απλή και περιλαμβάνει δύο στάδια:
Συνέντευξη & συμπλήρωση ερωτηματολογίου
Στο πρώτο στάδιο, συνεντευκτές συνεργάτες του προγράμματος θα συλλέξουν πληροφορίες μέσω δομημένου ερωτηματολογίου για δημογραφικά και κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία, παράγοντες κινδύνου μετάδοσης των HCV, HBV και HIV, γνώσεις σχετικά με τα λοιμώδη νοσήματα και συμπεριφορές υψηλού κινδύνου σε ατομική συνέντευξη.
Στο δεύτερο στάδιο, και κατόπιν συγκατάθεσης των συμμετεχόντων, θα ληφθεί δείγμα αίματος προκειμένου να ελεγχθεί για δείκτες ηπατίτιδας Β, ηπατίτιδας C και HIV λοίμωξης.
Πλήρης εμπιστευτικότητα
Κάθε πληροφορία που σας αφορά θα είναι αυστηρά εμπιστευτική και προστατευμένη από τους κανόνες του ιατρικού απορρήτου καθώς και από το Νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σε καμία από τις δημοσιεύσεις που αφορούν στη συγκεκριμένη μελέτη δε θα χρησιμοποιηθούν προσωπικά δεδομένα. Στα φιαλίδια αίματος δεν θα αναγράφονται ονόματα αλλά κωδικοί ώστε να διασφαλίζεται η ανωνυμία των συμμετεχόντων.
Οφέλη για τους συμμετέχοντες στη μελέτη
Ασφαλής έλεγχος για ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C και HIV
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία τους και εξατομικευμένες συμβουλές. Κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας, θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ιατρούς συνεργάτες του προγράμματος και να διατυπώσουν οποιαδήποτε απορία τους.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων με τρόπο που θα διασφαλίζει το απόρρητο. Σε περίπτωση που οι εξετάσεις χρήζουν περαιτέρω επεξήγησης θα υπάρχει δυνατότητα ατομικής συμβουλευτικής και παραπομπής σε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.
Η μελέτη θα συμβάλλει στη βελτίωση του βαθμού ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης σχετικά με τα αυτά τα λοιμώδη νοσήματα και στην προαγωγή ασφαλών συμπεριφορών.
Τα οροθετικά άτομα θα διαγνωστούν έγκαιρα μειώνοντας τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές των λοιμώξεων αλλά και ελαττώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσής τους.
Τσιγγάνοι/Ρομά και Μετανάστες θα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν. Θα ενισχυθεί η προσβασιμότητά τους στο σύστημα υγείας, ενισχύοντας τους δεσμούς εμπιστοσύνης.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ