ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Kυριακή 02 Νοεμβρίου 2014
Ώρα:12.00
Η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων σε συνεργασία με
τη ΙΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της
σειράς εκδηλώσεων με τίτλο:
"Κυριακή στο Μουσείο" διοργανώνουν διάλεξη με
προσκεκλημένη την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Αριστοτελείου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Σουλτάνα - Μαρία Βαλαμώτη
Η κα. Βαλαμώτη θα αναπτύξει το θέμα:
"Εξερευνώντας την προϊστορική κουζίνα της βόρειας Ελλάδας μέσα από τα φυτά".
Η κα. Βαλαμώτη θα αναπτύξει το θέμα:
"Εξερευνώντας την προϊστορική κουζίνα της βόρειας Ελλάδας μέσα από τα φυτά".
Τα
αρχαιοβοτανικά δεδομένα από τη βόρεια Ελλάδα κατά τη Νεολιθική και την
Εποχή του Χαλκού ερευνώνται με στόχο τον εντοπισμό εκείνων των φυτών που
θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί από τις προϊστορικές κοινότητες
της περιοχής.
Τα είδη των δημητριακών, οσπρίων, ελαιοδοτικών φυτών, φρούτων και καρπών (άγριων και εξημερωμένων), φαρμακευτικών, ψυχοτρόπων και αρωματικών φυτών, που έχουν βρεθεί σε πλούσιες συγκεντρώσεις ή ως υπο-προϊόντα επεξεργασίας, συνθέτουν έναν μακρύ κατάλογο δυνάμει συστατικών των προϊστορικών γευμάτων.
Η ακριβής χρήση αυτών των φυτών στα καθημερινά ή εορταστικά γεύματα είναι δύσκολο να διαπιστωθεί και η προσέγγιση των τρόπων επεξεργασίας και προετοιμασίας του φυτού πριν το μαγείρεμα βασίζεται σε σύγχρονες εθνογραφικές και πειραματικές έρευνες σχετικά με τον καθαρισμό του σπόρου, την αποξήρανση, την απομάκρυνση των τοξινών, την έκθλιψη και την άλεση.
Τα κατάλοιπα αλεσμένων δημητριακών (3η χιλιετία π.Χ.) και πιεσμένων σταφυλιών (5η χιλιετία π.Χ.) παρέχουν τη δυνατότητα να εισχωρήσουμε περαιτέρω στα προϊστορικά εδέσματα.
Τα κατάλοιπα των αλεσμένων δημητριακών μπορεί να αντιστοιχούν σε προμαγειρεμένα συστατικά, όπως το πλιγούρι και ο τραχανάς, αποτελώντας έτσι σπαράγματα προϊστορικών συνταγών.
Τα αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα επιβεβαιώνουν τη χρήση του χυμού των σταφυλιών και υποδηλώνουν πιθανές χρήσεις του για την προετοιμασία κρασιού ή ξυδιού
Τα είδη των δημητριακών, οσπρίων, ελαιοδοτικών φυτών, φρούτων και καρπών (άγριων και εξημερωμένων), φαρμακευτικών, ψυχοτρόπων και αρωματικών φυτών, που έχουν βρεθεί σε πλούσιες συγκεντρώσεις ή ως υπο-προϊόντα επεξεργασίας, συνθέτουν έναν μακρύ κατάλογο δυνάμει συστατικών των προϊστορικών γευμάτων.
Η ακριβής χρήση αυτών των φυτών στα καθημερινά ή εορταστικά γεύματα είναι δύσκολο να διαπιστωθεί και η προσέγγιση των τρόπων επεξεργασίας και προετοιμασίας του φυτού πριν το μαγείρεμα βασίζεται σε σύγχρονες εθνογραφικές και πειραματικές έρευνες σχετικά με τον καθαρισμό του σπόρου, την αποξήρανση, την απομάκρυνση των τοξινών, την έκθλιψη και την άλεση.
Τα κατάλοιπα αλεσμένων δημητριακών (3η χιλιετία π.Χ.) και πιεσμένων σταφυλιών (5η χιλιετία π.Χ.) παρέχουν τη δυνατότητα να εισχωρήσουμε περαιτέρω στα προϊστορικά εδέσματα.
Τα κατάλοιπα των αλεσμένων δημητριακών μπορεί να αντιστοιχούν σε προμαγειρεμένα συστατικά, όπως το πλιγούρι και ο τραχανάς, αποτελώντας έτσι σπαράγματα προϊστορικών συνταγών.
Τα αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα επιβεβαιώνουν τη χρήση του χυμού των σταφυλιών και υποδηλώνουν πιθανές χρήσεις του για την προετοιμασία κρασιού ή ξυδιού
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Πλατεία 25ης Μαρτίου 6
Πάρκο Λιθαρίτσα
