ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ|ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ-ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2014
ΗΜΕΡΙΔΑ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014
Για άλλη μια χρονιά φέτος το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (γραφείο Αθήνας) γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση που έχει οριστεί διεθνώς για τις 27 Νοεμβρίου.
Στα πλαίσια του εορτασμού, διοργανώνει σειρά δράσεων σε συνεργασία με άλλους φορείς
Κεντρική εκδήλωση είναι η ΗΜΕΡΙΔΑ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ στις 22/11/2014 με τίτλο «Θέατρο και δικαίωμα στην εκπαίδευση»
Το θέμα της Ημερίδας και του φετινού εορτασμού
Σήμερα, 25 χρόνια από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (27/11). Η επιλογή της 27ης του μήνα ως μέρας εορτασμού από τον IDEA, τον παγκόσμιο οργανισμό για το θέατρο στην εκπαίδευση, δεν είναι τυχαία: το 27ο άρθρο της Σύμβασης καθιστά σαφές το δικαίωμα των παιδιών σε ένα κατάλληλο επίπεδο ζωής που επιτρέπει τη σωματική, ψυχική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξή του. Η εκπαίδευση οφείλει να προστατεύει, να διαφυλάττει και να εξασφαλίζει όλα αυτά τα επίπεδα ανάπτυξης.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο καταγράφεται και υποστηρίζεται ο σπουδαίος ρόλος που μπορεί να παίξει το θέατρο στο διάλογο για πολλά κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν παιδιά, νέους και ενήλικες, και στην ευαισθητοποίηση γύρω από αυτά. Το θέατρο/δράμα, το θεατρικό παιχνίδι, το Θέατρο του Καταπιεσμένου, το θέατρο ντοκουμέντο, αλλά και άλλες παραστατικές τέχνες όπως το κουκλοθέατρο, ο χορός, ο κινηματογράφος, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία στα χέρια του εκπαιδευτικού ή του συντονιστή ομάδας που επιθυμεί μια βιωματική προσέγγιση σε θέματα που καίνε: ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, διαφορετικότητα, προσφυγιά, κοινωνική ευαισθητοποίηση, κοινωνική ενδυνάμωση, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Φέτος οι εργασίες της ημερίδας είναι αφιερωμένες σε αυτά, προσφέροντας τεχνικές, μεθοδολογίες και προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν τον εκπαιδευτικό να προσεγγίσει όλα αυτά τα θέματα που η συνήθης διδασκαλία αφήνει απέξω.
Οι εμψυχωτές των εργαστηρίων και οι εισηγητές θα μοιραστούν εμπειρίες και γνώσεις από τα πεδία αυτά, ενώ στην ολομέλεια θα υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής ανταλλαγής προβληματισμών και σκέψεων γύρω από ερωτήματα όπως:
-Είναι η εκπαίδευση αυτονόητο Δικαίωμα για όλους ή παραμένει ζητούμενο;
-Τι ρόλο μπορούν το θέατρο και οι παραστατικές τέχνες γενικότερα να παίξουν σ’ αυτό;
Θα παρουσιαστούν ειδικά εκπαιδευτικά πακέτα διαφόρων φορέων με βιωματικές δράσεις για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα.
Η συμμετοχή στις εργασίες της ημερίδας (εργαστήρια και ολομέλεια) είναι δωρεάν αλλά στα εργαστήρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι εγγραφές στα εργαστήρια γίνονται με την άφιξη στη γραμματεία της ημερίδας.
Για τα εργαστήρια απαιτούνται άνετα ρούχα και παπούτσια και έγκαιρη προσέλευση (μεγαλύτερη καθυστέρηση των 15’ μπορεί να σημαίνει αδυναμία παρακολούθησης εργαστηρίου).
Εμψυχωτές Εργαστηρίων & Εισηγητές:
Στέλιος Βγαγκές, Ελένη Γαβαλά, Νίκος Γκόβας, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Βάλια Λουτριανάκη, Μαρία Νομικού, Φαίη Ορφανίδου, Αντιγόνη Παρούση, Νάσια Χολέβα.
Πληροφορίες στο www.theatroedu.gr, στο iro.ptms@gmail.com ή/και στο τηλέφωνο 6976639058 – ώρες 10.00-14.00
Οργανωτική Επιτροπή Ημερίδας: Νίκος Γκόβας, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Μαίρη Καλδή, Δημήτρης Μαυρέας, Ηρώ Ποταμούση, Χαρά Τσουκαλά, Νάσια Χολέβα και ομάδα εθελοντών του Δικτύου
Διοργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Αθήνας
Συνεργαζόμενοι Φορείς:
Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
ActionAid Ελλάς
Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση
Σχολείο Παιχνιδιού
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΘΗΝΑΣ 22/11/2014
9.00-9.30: προσέλευση – εγγραφές στα εργαστήρια
9.30-12.30: Εργαστήρια κύκλος Ι (σε διάφορες αίθουσες)
12.30-13.15: διάλειμμα
13.15-15.15: Ολομέλεια-"Προσεγγίζοντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση μέσα από το θέατρο."
Α: "Μπροστά στις νέες προκλήσεις" οι δράσεις του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Β:"θέατρο και δικάιωμα στην εκπαίδευση" στρογγυλό τραπέζι με καλεσμένους ομιλητές – παρεμβάσεις και συζήτηση
15.15-15.45: διάλειμμα
15.45-18.45: Εργαστήρια κύκλος ΙΙ (σε διάφορες αίθουσες)
18.45-19.15: Κλείσιμο εργασιών - βεβαιώσεις
ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 22/11/2014
ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Εργαστήριο 1: 9.30πμ-12.30μμ "Χελιδονίσματα ή επιστροφή στις «εστίες»"Στέλιος Βγαγκές, εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού, δάσκαλος
Εργαστήριο 2: 9.30πμ-12.30μμ "Πάρε θέση! Σχεδιάζοντας ένα παιχνίδι ρόλων"
Νίκος Γκόβας, παιδαγωγός θεάτρου
Στο εργαστήριο και μέσα από ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, θα διερευνήσουμε διάφορες τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος για το σχεδιασμό ενός παιχνιδιού ρόλων. Θα αξιοποιηθούν περιπτώσεις σύγχρονων αμφιλεγόμενων κοινωνικών θεμάτων.
Εργαστήριο 3: 9.30πμ-12.30μμ "Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων (δημοτικό)"
Μαρία Νομικού, Θεατρολόγος, Εκπαιδεύτρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, British Council Programmes & Partnerships Manager, Φαίη Ορφανίδου, Εκπαιδεύτρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταφράστρια, επικοινωνιολόγος
To εργαστήριο θα παρουσιάσει ένα δείγμα βιωματικών δραστηριοτήτων για μαθητές δημοτικού, πάνω στα Ανθρώπινα Δικαιώματα που προτείνονται στο νέο εγχειρίδιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α) με τίτλο «Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων». Το εγχειρίδιο είναι αποτέλεσμα του προγράμματος «Συμβίωση: Σχέδιο Δράσης για την προώθηση της ανεκτικότητας και την πρόληψη του ρατσισμού στο σχολείο», που υλοποιήθηκε από την Υ.Α. τη σχολική χρονικά 2013-2014 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Αποτελεί συλλογή εκπαιδευτικών προτάσεων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων/οργανισμών σε 10 θεματικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ταυτότητα, οι διακρίσεις, η μετανάστευση και η προσφυγιά, η δημοκρατία κ.ά. Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Εργαστήριο 4: 9.30πμ-12.30μμ "Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων (γυμνάσιο-λύκειο)"
Νάσια Χολέβα, θεατροπαιδαγωγός
To εργαστήριο θα παρουσιάσει ένα δείγμα βιωματικών δραστηριοτήτων για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, πάνω στα Ανθρώπινα Δικαιώματα που προτείνονται στο νέο εγχειρίδιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το εγχειρίδιο έχει τίτλο «Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων» και είναι αποτέλεσμα του προγράμματος «Συμβίωση: Σχέδιο Δράσης για την προώθηση της ανεκτικότητας και την πρόληψη του ρατσισμού στο σχολείο», που υλοποιήθηκε από την Υ.Α. τη σχολική χρονικά 2013-2014 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Αποτελεί συλλογή εκπαιδευτικών προτάσεων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων/οργανισμών σε 10 θεματικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ταυτότητα, οι διακρίσεις, η μετανάστευση και η προσφυγιά, η δημοκρατία κ.ά. Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συντονιστές ομάδων νέων.
Εργαστήριο 5: 9.30πμ-12.30μμ (σύντομα περισσότερα)
Εργαστήριο 6: 9.30πμ-12.30μμ (σύντομα περισσότερα)
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Εργαστήριο 7: 3.45μμ -6.45μμ "Μια θεατρική διάσταση του κουκλοθέατρου"
Αντιγόνη Παρούση, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελένη Γαβαλά, πτυχιούχος ΤΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κουκλοθέατρου; Πώς πραγματώνεται η μετάβαση από την κούκλα-εργαλείο στη θεατρική πράξη; Πως περνάμε από τη σύλληψη στη δημιουργία και στην εκτέλεση μιας θεατρικής σπουδής; Σε ποιους απευθύνετε και τι προσδοκίες έχουμε; Πώς η χρήση απλών, καθημερινών υλικών και η διαδικασία για το ζωντάνεμά τους στη σκηνή, θα γίνουν το μέσο στην προσπάθεια ενίσχυσης του λόγου, της δράσης και της συμμετοχής των μαθητών; Και πώς θα ενισχύσουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών από αυτά; Μπορεί η θεατρική κούκλα να γίνει το μέσο σε καταστάσεις όπως ο σχολικός εκφοβισμός η αντιρατσιστική εκπαίδευση τα ανθρώπινα δικαιώματα; Αυτά και άλλα ερωτήματα που απασχολούν όσους δουλεύουν στην εκπαίδευση, θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε σ’ ένα βιωματικό εργαστήρι.
Εργαστήριο 8: 3.45μμ -6.45μμ "Εισαγωγή στο Θέατρο του Καταπιεσμένου του Augusto Boal. Το Θέατρο των Εικόνων και οι έννοιες-κλειδιά στο θέατρο της Αγοράς"
Νίκος Γκόβας παιδαγωγός θεάτρου
Εργαστήριο 9: 3.45μμ -6.45μμ "Η Honorine, το σχολείο της, η Ρουάντα"
Νάσια Χολέβα, θεατροπαιδαγωγός
Τον Ιούλιο του 2014 οργανώθηκε από την ActionAid Hellas ένα ερευνητικό ταξίδι στη Ρουάντα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Send my friend to school. Πέντε εκπαιδευτικοί από διάφορες ελληνικές πόλεις, ταξίδεψαν για να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με ανθρώπους γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δυσκολία πρόσβασης στην εκπαίδευση, να συγκεντρώσουν πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό. Σκοπός του ταξιδιού ήταν η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού πακέτου, χρήσιμο στους Έλληνες εκπαιδευτικούς και μαθητές, που θα πραγματεύεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, τον δεύτερο αναπτυξιακό στόχο της χιλιετίας. Η ομάδα επέστρεψε πιο πλούσια σε εμπειρίες ζωής και δούλεψε τους τελευταίους μήνες με γνώμονα το εκπαιδευτικό υλικό να γίνει όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρον και χρηστικό. Το εργαστήρι θα αντλήσει δραστηριότητες από το υλικό «Στείλε το φίλο μου σχολείο. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση – υπόθεση Ρουάντα», για να προσεγγίσει θέματα όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, τα στερεότυπα, η θέση της γυναίκας, με βιωματικά εργαλεία παρμένα από το χώρο του θεάτρου στην εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια (ιδανικά φόρμα και αθλητικά παπούτσια), ώστε να μπορούν να κινηθούν άνετα στο χώρο και το πάτωμα.
Εργαστήριο 10: 3.45μμ -6.45μμ "H διδακτική του θεάτρου για την διαχείριση συγκρούσεων"
Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος- σκηνοθέτης
Ένα εργαστήριο με στόχο την εμψύχωση, με στόχο την επίλυση συγκρούσεων μέσα και έξω από την σχολική τάξη. Το εργαστήριο απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, θεατρολόγους, εμψυχωτές κ. ά.
Εργαστήριο 11: 3.45μμ-6.45μμ "Δικαίωμα στην Εκπαίδευση και γλωσσική εκπαίδευση: εξερευνώντας τις δέκα θέσεις του Tullio de Mauro"
Βάλια Λουτριανάκη, φιλόλογος-εκπαιδευτικός (Αρσάκειο Ψυχικού), εκπαιδεύτρια ρητορικής, DEA, υπ. Δρ, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση
O Ιταλός γλωσσολόγος Tullio De Mauro διακηρύσσει ότι η ανάπτυξη και η εξάσκηση των γλωσσικών δεξιοτήτων δεν θα έπρεπε ποτέ να προτείνονται και να επιδιώκονται ως αυτοσκοπός, παρά ως εργαλεία για πιο δυναμική συμμετοχή στο κοινωνικό και πνευματικό γίγνεσθαι. Θεωρεί ότι τα παραδοσιακά μοντέλα γλωσσικής εκπαίδευσης −ή μη εκπαίδευσης− πρέπει να ανατραπούν, ώστε οι γλωσσικές δεξιότητες να γίνουν κατάκτηση όλων των μαθητών και όχι μονάχα των προνομιούχων. Το παρόν εργαστήριο θα εστιαστεί σε μια ολοκληρωμένη πρόταση καλλιέργειας του προφορικού λόγου και της δημιουργικής σκέψης, καθώς και συναισθηματικής αγωγής. Με αφορμή κάθε θέση του de Mauro θα παρουσιαστούν παιγνιώδεις δραστηριότητες (ατομικές και ομαδικές) που μπορούν να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δημοκρατικής και σύγχρονης ρητορικής παιδείας και που αξιοποιούν ποικίλες μεθόδους ενεργού και βιωματικής μάθησης.
(περισσότερα εργαστηρια ..σύντομα)
ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ & ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Ο Νίκος Γκόβας σπούδασε μαθηματικά, θέατρο και παιδαγωγικά στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στην Αυστραλία και έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης και εμψυχωτής νεανικών θεατρικών εργαστηρίων με Δημοτικά Θέατρα, ΔΗΠΕΘΕ, Πανεπιστήμια και ανεξάρτητες ομάδες. Το 1994 ιδρύει στο Λονδίνο το Theatre Lab Company (Hellenic Foundation Award 1997) και σκηνοθετεί τις παραστάσεις του μέχρι το 1998 (European Festival of Theatre in Camden London, Διεθνές Φεστιβάλ «Θεατρική Άνοιξη» στη Θεσσαλονίκη, κά). Εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1982-2014. Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής από το 1998 μέχρι και το 2014, αναπτύσσει τοπικά πολιτιστικά δίκτυα με έμφαση το θέατρο, τα οπτικοακουστικά (φωτογραφία-κινηματογράφος), τη λογοτεχνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. Έχει συνεργαστεί σε επιμορφωτικά και πιλοτικά προγράμματα για το θέατρο στην εκπαίδευση με ΠΕΚ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΚΕΔΑ, ΤΕΑΠΗ κά), Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Θεατρικών Σπουδών), το Central School of Speech and Drama (UK), το Winchester University (UK), το πρόγραμμα Μελίνα, Δημοτικά Θέατρα, επαγγελματικές Ενώσεις κ.ά.. Είναι ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού «Εκπαίδευση & Θέατρο» και έχει γράψει, συγγράψει ή επιμεληθεί πολλά βιβλία και άρθρα για το θέατρο και την εκπαίδευση. Είναι μέλος της Διεθνούς Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Research in Drama Education (RiDE) και ιδρυτής και πρόεδρος (1998-2008) της επιστημονικής ένωσης «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση». Έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο «Grozdanin Kikot» (2002) για την συμβολή του στην ανάπτυξη του θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση και διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Πιλοτικών Προγραμμάτων του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA-International Drama/Theatre & Education Association).
Η Ελένη Γαβαλά είναι πτυχιούχος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια πάνω στο Θέατρο του Καταπιεσμένου με τον Ν. Γκόβα και τη Χ. Ζώνιου. Η πτυχιακή της εργασία ήταν μια εφαρμογή του Θεάτρου της Αγοράς (Θέατρο Forum). Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Αρχαίο Δράμα. Απόφοιτος της δραματικής σχολής του θεάτρου Στοά. 6ετής μετεκπαίδευση για το θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Ως σκηνοθέτης έχει δώσει έμφαση σε παραστάσεις που αφορούν κυρίως το νεανικό κοινό. Τα τελευταία χρόνια έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Vivid film/μετά τον αφρό (2009-10 Υοuth Theatre Festival και περιοδεία), Τζακ Θορν Ρισπέκτ (2010-11 Θέατρο Χώρα), Αριστοφάνη Όρνιθες (2011), Shakespeare Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας (2012-2013), Γκαίτε Φάουστ (2014), Σοφοκλή Αντιγόνη (2014-15 Θέατρο του Νέου Κόσμου). Ως δραματουργός έχει συνεργαστεί με πλήθος ομάδων σε πάνω από 30 παραγωγές με έμφαση στη δραματουργία του χορού (μόνιμος συνεργάτης της ομάδας χορού Αερίτες) και την δραματουργία - διασκευή κλασσικών θεατρικών κειμένων για τη σκηνή. Διδάσκει δραματουργία, ιστορία θεάτρου σε δραματικές σχολές (Ωδείο Αθηνών, Πράξη 7), Θεατρική Αγωγή στην Α βάθμια και Ββάθμια εκπαίδευση και παλαιότερα Πανεπιστήμιο Πάτρας, Βόλου και Αθηνών. Συστηματική επιμόρφωση εκπαιδευτικών με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Υπουργείο Παιδείας. Συγγραφέας δύο εκπαιδευτικών βιβλίων για το θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο (Θέατρο- Θεατρική Αγωγή, εκδ. Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων- ΥΠΠΕΠΘ, 2007 Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης, Η Διδασκαλία της ιστορίας μέσα από το Θέατρο, εκδ. Κέδρος 2011). Έχει διοργανώσει διάφορα θεατρικά φεστιβάλ για νέους δημιουργούς και συγγραφείς (Studio Ιλίσια, Θέατρο Χώρα, Θέατρο Νέου Κόσμου, Βυρσοδεψείο) καθώς και σχολικά φεστιβάλ Θεάτρου (με το Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση).
Η Βάλια Λουτριανάκη είναι κλασική φιλόλογος (DEA, Paris IV-Sorbonne) και υποψήφια διδάκτορας του Τομέα Παιδαγωγικής (ΕΚΠΑ) με πεδίο έρευνας τη «Ρητορική ως μέθοδο και ως αντικείμενο διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Το 2010-11 διεξήγαγε, σε 8 σχολεία της Αθήνας και σε δείγμα 160 μαθητών, έρευνα σχεδιασμού με βάση το καινοτόμο πρόγραμμα «Τεισίας» για την καλλιέργεια του προφορικού λόγου και της δημιουργικής σκέψης. Από το 2001 διδάσκει στο Αρσάκειο Ψυχικού και στους ομίλους ρητορικής τέχνης και δημιουργικής σκέψης. Έχει σχεδιάσει πρόγραμμα Αγωγής Προφορικού Λόγου, ως μέρος του αναλυτικού προγράμματος της Νεοελληνικής Γλώσσας (Α΄-Β΄-Γ΄ Γυμνασίου), καθώς και τα προγράμματα «Παιχνίδια Λόγου και Σκέψης» και «50 Παιχνίδια Φιλαναγνωσίας» για μαθητές Δημοτικού. Το 2011 επελέγη από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως επιμορφώτρια για τα νέα Προγράμματα Σπουδών του «Νέου Σχολείου». Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας των νέων εγχειριδίων Αρχαίων Ελληνικών από το Πρωτότυπο για την Α΄, Β΄, Γ΄, Γυμνασίου. Έχει συμμετάσχει στην ομάδα σύνταξης λεξικών της Νέας Ελληνικής του καθ. Γ. Μπαμπινιώτη. Έχει παρουσιάσει 67 ομιλίες και βιωματικά εργαστήρια για τη ρητορική και τη δημιουργική σκέψη σε επιστημονικά συνέδρια και ως προσκεκλημένη φορέων. Από το 2005 έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 1.200 καθηγητές από όλη την Ελλάδα και σε εθελοντική βάση συμβάλλει στη δημιουργία και λειτουργία ρητορικών ομίλων. Τα τελευταία 12 χρόνια έχει διατελέσει μέλος της οργανωτικής επιτροπής ή/και κριτής σε ρητορικούς αγώνες. Είναι εμπνεύστρια και πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής και επιστημονικής Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση από το 2009 (www.rhetoricedu.com). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού «Εκπαίδευση και Θέατρο», που εκδίδει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, και ενεργό μέλος της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας.
Η Μαρία Νομικού σπούδασε Θεατρικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συνεργαστεί σαν εκπαιδεύτρια στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την εκπαίδευση για την ειρήνη με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στο Κόσοβο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας, Κύπρου, Ρουμανίας και Ισπανίας καθώς και με πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς. Αυτήτη στιγμή εργάζεται σαν Programmes & Partnerships Manager στο Britisch Council. Έχει επιμεληθεί/συνεργαστεί για τις εκδόσεις: Μαθητές Χωρίς Σύνορα και Life Skills του British Council, «Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων» (Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση), της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Non Formal Education BookQ the impact of NFE on young people and society της AEGEE-Europe, Manual on developing a Pool of Trainers του European Youth Forum.
Η Φαίη Ορφανίδου εργάζεται τα τελευταία 17 χρόνια ως μεταφράστρια-υποτιτλίστρια, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ως υπάλληλος (WWF Ελλάς – υπεύθυνη συνδρομητών, Fair TradeHellas – υπεύθυνη προγραμμάτων και εθελοντών) και ως εθελόντρια (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Διεθνής Αμνηστία, ΕΔΑΣΑ κ.ά.) Τα δύο τελευταία χρόνια εργάστηκε στον πολιτιστικό φορέα Η Τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι, οργανώνοντας διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει σπουδάσει ξενοδοχειακά και μετάφραση σε επίπεδο διπλώματος και έχει πτυχίο στον Ελληνικό Πολιτισμό και μεταπτυχιακά στις Κοινωνικές Επιστήμες και στην Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η Αντιγόνη Παρούση είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το αντικείμενό της είναι: Παιδαγωγική της Θεατρικής Έκφρασης. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία της μαριονέτας και διδακτορική διατριβή στο Θέατρο της Κούκλας στη Θεατρική Ακαδημία της Σόφιας. Από το 1976 ασχολείται με το κουκλοθέατρο· δούλεψε για δεκαπέντε χρόνια στο κουκλοθέατρο Αθηνών «Ο Μπαρμπα-Μυτούσης» και συμμετείχε με παραστάσεις σε διεθνή φεστιβάλ μαριονέτας. Από το 1989 μέχρι το 2002 οργάνωνε σε συνεργασία με το Μ. Μέσκε το Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας στην Ύδρα. Από το 1999 διευθύνει την ομάδα κουκλοθέατρου «Το Γκρι Κουτί». Κυκλοφορούν τα βιβλία της "'Ηταν ένα μικρό χαρτάκι" Ελληνικά Γράμματα (2000), "Κούκλες κουκλοθέατρου"(2000) εκδ. Πατάκη, και το " Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση/ Εκπαίδευση στο Κουκλοθέατρο" Πλέθρον (2012)
Η Νάσια Χολέβα είναι απόφοιτος του τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. με Μaster στο Εφαρμοσμένο Δράμα (Θέατρο-Εκπαίδευση-Κοινωνική Παρέμβαση). Ως θεατροπαιδαγωγός και εμψυχώτρια έχει δουλέψει με μια μεγάλη γκάμα ομάδων, με διαφορετικές ηλικιακές, μαθησιακές, κοινωνικές, σωματικές και άλλες ιδιαιτερότητες, στα πλαίσια πολύ διαφορετικών δομών της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης. Εργάζεται επίσης ως επιμορφώτρια εκπαιδευτικών γύρω από τη βιωματική μάθηση και τις δυνατότητες χρήσης του θεάτρου στη διδασκαλία οποιουδήποτε διδακτικού αντικειμένου. Επιμορφώνεται τακτικά στη θεατροπαιδαγωγική και την εκπαίδευση γενικότερα (εκπαίδευση ενηλίκων, ειδική αγωγή κτλ) και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της με ανακοινώσεις και βιωματικά εργαστήρια σε συνέδρια, ημερίδες, συνδιασκέψεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Βραζιλία). Τον Ιούλιο του 2014 επιλέχτηκε από την ActionAid στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Send my friend to School, για να ταξιδέψει με άλλους 7 εκπαιδευτικούς στη Ρουάντα. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (2011-14). Για λογαριασμό του Δικτύου δημιούργησε και υλοποιεί από το 2007 το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Εσύ όπως κι Εγώ – εξερευνώντας τη διαφορετικότητα μέσα από το θέατρο» σε δεκάδες σχολεία της ανατολικής Αττικής, συμπεράσματα και εκπαιδευτικό υλικό του οποίου συνέγραψε στο ομότιτλο βιβλίο. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού ‘εκπαίδευση & θέατρο’ από το 2000