ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘEΡΗ
Δευτέρα 06 Οκτωβρίου 2014 /Ώρα:17.30
Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο
με θέμα: «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ – Μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής
Κληρονομιάς - Η Επιστροφή των Μαρμάρων»
Το Διεθνές Συνέδριο
τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος
Μελίνα Μερκούρη, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων
UNESCO (WFUCA), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων
της UNESCO (EFUCA) και του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS.
Στόχος του συνεδρίου είναι η ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της
ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τη σημασία της επιστροφής των γλυπτών του
Παρθενώνα και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.
Στο συνέδριο κύριοι εισηγητές θα είναι οι:
- Χρ. Αργυρόπουλος, Πρ. Ιδρύματος Μ. Μερκούρη
- Χρ. Αργυρόπουλος, Πρ. Ιδρύματος Μ. Μερκούρη
- Δρ Δ. Παντερμαλής, Πρ. Μουσείου της Ακρόπολης
- Γ. Χριστοφίδης, Πρ. Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων UNESCO (WFUCA), D. Popescu, Πρ. Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (EFUCA) και της Ρουμανικής Ομοσπονδίας για την UNESCO (FRACCU)
- E. Corciu, Δ/τρια Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (EFUCA) και Δικηγόρος
- Δρ Εμ. Μικρογιαννάκης, τ. Κοσμήτωρ και Πρ. Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», επ. καθ. Παν/μίου Αθηνών
- Δρ Αθ. Νακάσης, Πρ. Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS
- Δρ Έ. Κόρκα, Δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών
- W. Clair, Βρετανός Ιστορικός και Ερευνητής
- Δρ Έ. Μητροπέτρου, αρχαιολόγος και γεωμυθολόγος
- Ευ. Φλέγκα-Μπαλασά, PhD Διεθνών και Πολιτικών Σπουδών, Ιδρύτρια της Έδρας UNESCO του Π/μίου Μακεδονίας, καθ. Διαπολιτισμικής Πολιτικής UNESCO
- Δρ P. Krokos, Chairman of European Democratic Party
Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Ιωάννης Μαρωνίτης
Ακολούθως θα παρουσιαστεί σε
παγκόσμια πρώτη εκτέλεση η «Ωδή για την Επιστροφή των Μαρμάρων» από το
μουσικοσυνθέτη κ. Zorze Katris με τη συνοδεία της Χορωδίας του Δήμου
Αθηναίων, ενώ η αφήγηση θα γίνει από τον ηθοποιό κ. Βύρωνα Κολάση.
Πρόκειται για ένα Συμφωνικό/Χορωδιακό
Ύμνο που βασίζεται στη σχέση των μαθηματικών του Πυθαγόρα και το
λεξάριθμο της αρχαιοελληνικής αλφαβήτου.
Η χρυσή τομή που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα, έρχεται να αποτελέσει και μουσικά την αντίστοιχη μοναδική αισθητική του Ύμνου, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα λαμπρού και φωτεινού ήχου, σε μια ηχομαθηματική και αρχαιοελληνική σχέση. Ο Ύμνος και η ψυχή της ανθρώπινης χορωδιακής φωνής θα ζητήσουν την «Επιστροφή» αυτή, μέσα από την άρτια δομή του αρχαιοελληνικού λόγου και ήχου.
Το συνέδριο πλαισιώνεται από Έκθεση Εικαστικών με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών κ.κ. Στάθη Ανδρουτσάκη και Εμμανουέλας Πλατανιώτη, απόφοιτων και σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ.κ. Άννας Τσακμόσογλου, Χριστίνας Τζαννή, Δημήτρη Δήμου, Κώστα Γκράτσα, Αργυρού Ρήμου, Μαρίας Πεπκάνη, Ελένης Μανουσαρίδου και Βασίλη Καβουρίδη, καθώς και καλλιτεχνών-μελών του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Της Έκθεσης επιμελείται η κ. Δήμητρα Ξενάκη. Ακόμη θα λειτουργήσει και Παιδική Έκθεση Εικαστικών με τη συμμετοχή μαθητών από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το συνέδριο θα κλείσει με ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου Βιολονίστα κ. Γ. Γεωργιάδη και τους ανερχόμενους μουσικούς κ.κ. Νίκο Πυλαρινό και Πέννυ Τσιλιβάκου.
Στο Συνέδριο θα παραστούν και θα χαιρετίσουν εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, της διπλωματίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέλη του ευρωπαϊκού και ελληνικού κοινοβουλίου, ερευνητές, καθώς και δημοσιογράφοι από το βρετανικό και ελληνικό τύπο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Προσέλευση Κοινού
Εγγραφές
16:45 – 17:30
Εγκαίνια της Έκθεσης Εικαστικών: 17:30-17:45
“Ωδή για την Επιστροφή των Μαρμάρων”: 17:45-18:00
Θα ακουστεί σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση από τον Zorze Katris με τη συνοδεία της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, ενώ αφήγηση θα γίνει από τον ηθοποιό κ. Βύρωνα Κολάση. Πρόκειται για ένα Συμφωνικό/Χορωδιακό Ύμνο που βασίζεται στη σχέση των μαθηματικών του Πυθαγόρα και το λεξάριθμο της αρχαιοελληνικής αλφαβήτου.
Η χρυσή τομή που χαρακτηρίζεται στη γενικότερη αρχιτεκτονική κατασκευή του Παρθενώνα, έρχεται να δημιουργήσει και μουσικά την αντίστοιχη μοναδική αισθητική του Ύμνου, με αποτέλεσμα ένα λαμπρό και φωτεινό ήχο, σε μια ηχομαθηματική και αρχαιοελληνική σχέση.
Ο Ύμνος και η ψυχή της ανθρώπινη χορωδιακής φωνής θα ζητήσουν την «Επιστροφή» αυτή, μέσα από την άρτια δομή του αρχαιοελληνικού λόγου και ήχου.
Έναρξη Συνεδρίου: 18:00-18:10
Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει από τον Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO και Προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων Ιωάννη Μαρωνίτη.
Χαιρετισμοί - Εισηγήσεις - Τοποθετήσεις: 18:10 – 21.30
Αργυρόπουλος Χριστόφορος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη
Παντερμαλής Δημήτρης, Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης
Μαμιδάκη Μαριλένα, Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου “Οι φίλοι του παιδιού”
Ακόμη, θα χαιρετίσουν το συνέδριο υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και πρέσβεις.
“Global Ethics”, Γεώργιος Χριστοφίδης, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων UNESCO (WFUCA), Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Ομίλου ΝΕΜΕΣΟΣ, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σ΄ ολόκληρη την Κύπρο, Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων UNESCO, Επίτιμος Πρόξενος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στην Κύπρο.
«Κοιτώντας προς το μέλλον, μνημονεύοντας το παρελθόν» Daniela Popescu, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (EFUCA) και της Ρουμανικής Ομοσπονδίας για την UNESCO (FRACCU).
“New arguments for new times”, William Clair, Ιστορικός.
«Μάρμαρα Παρθενώνος: Ελληνικές και διεθνείς θέσεις για την επιστροφή τους», Δρ Αθανάσιος Νακάσης, αρχιτέκτων Msc, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS, Επίτιμος Διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.
«Η εξέλιξη του αιτήματος για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και οι νέες προοπτικές», Δρ Ελένη Κόρκα, Διευθύντρια της εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών.
«Η πεμπτουσία του κλασικού πολιτισμού», Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Επίτιμος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
«Ο καταστατικός μύθος της πόλεως των Αθηνών, όπως απεικονίζεται στις γλυπτές συνθέσεις του Παρθενώνα,.Έλενα Μητροπέτρου, Αρχαιολόγος και Γεωμυθολόγος
«Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα της Ακρόπολης», Ευφροσύνη Φλέγγα-Μπαλασσά, PhD Διεθνών και Πολιτικών Σπουδών, Ιδρύτρια της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Πολιτικής UNESCO.
«Τα Ελληνικά Μάρμαρα ως Εκφραστές της Σύγχρονης Δημοκρατίας», Panos Krokos, Chairman of European Democratic Party.
Μουσικό Αφιέρωμα: 21:30 – 22:15
Το συνέδριο θα κλείσει με ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου Βιολονίστα κ. Γ. Γεωργιάδη και τους ανερχόμενους μουσικούς κ.κ. Νίκο Πυλαρινό και Πέννυ Τσιλιβάκου..
Θα ακολουθήσει cocktail από τους Αρχιμάγειρες, Διευθυντές Γαστρονομίας και Υπεύθυνους Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ.κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη και Ηλία Ιωσηφέλη.
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Αθηναΐς»
Καστοριάς 34-36, Βοτανικός