ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΔΙΑΛΕΞΗ "ΤΙΜΑΡΙΩΝ: ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΝ 12ο ΑΙΩΝΑ"

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014/Ώρα:19.30
 Διάλεξη με θέμα “Τιμαρίων: Ένας Νεκρικός Διάλογος και τα Δημήτρια της Θεσσαλονίκης τον 12ο αιώνα” θα δώσει στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης η Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας στο Α.Π.Θ., Βασιλική Νεράντζη - Βαρμάζη

Με τον τίτλο «Τιμαρίων» σώζεται ένας σατιρικός διάλογος της Μέσης Βυζαντινής Περιόδου και πιο συγκεκριμένα των χρόνων της βασιλείας του αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ Κομνηνού (1141-1180). 

Ο συγγραφέας του κειμένου είναι άγνωστος, αλλά οπωσδήποτε είναι λόγιος και ένας άριστος μιμητής των Νεκρικών Διαλόγων του Λουκιανού (2ος αιώ. Μ.Χ.). Τιμαρίων είναι το όνομα του πρωταγωνιστή του διαλόγου και με το όνομά αυτό έμεινε γνωστός ο διάλογος.
 

Ο Τιμαρίων κάνει ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη για να δει και να θαυμάσει εκεί τα Δημήτρια, δηλαδή το εμπορικό πανηγύρι και τις εκκλησιαστικές τελετές που πλαισιώνουν τη γιορτή του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου κάθε Οκτώβριο.

 Έχει την ευκαιρία λοιπόν ο ήρωας του διαλόγου αρχικά να περιγράψει και να επαινέσει την απέραντη πεδιάδα, που απλώνεται δυτικά της πόλης. 

Στη συνέχεια διηγείται με λεπτομέρειες τα σχετικά με την εμπορική πανήγυρη που οργανώνεται έξω από τα δυτικά τείχη της πόλης, το πλήθος και την ποικιλία των ανθρώπων που συγκεντρώνονται εκεί, καθώς και τα διάφορα προϊόντα που πωλούνται στην πλούσια αυτή αγορά.
 

Υπάρχουν όμως και οι εκκλησιαστικές τελετές μέσα στην πόλη, τις οποίες ο Τιμαρίων περιγράφει με τον ίδιο θαυμασμό: το πλήθος των ιερέων και των ψαλτών, τις υπέροχες υμνωδίες, τους άρχοντες που προσέρχονται με εξαιρετική λαμπρότητα στην εκκλησία. Οι τελετές κλείνουν με προσευχές και ευχές από όλους προς τον Μάρτυρα Άγιο Δημήτριο.
 


Ο Τιμαρίων όμως θα έχει ένα περιπετειώδες ταξίδι επιστροφής. Αρρωσταίνει βαριά και πέφτει σε λήθαργο, τόσο βαθύ ώστε πιστεύει ότι κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο. 

Εκεί παρουσιάζεται μπροστά στους κριτές του Άδη, αλλά στην δίκη που ακολουθεί αποδεικνύεται ότι ο θάνατός του ήταν ένα λάθος. Επιστρέφει τότε στη γη και διηγείται σε κάποιον φίλο του όλα όσα έζησε και πέρασε, δηλαδή τόσο το ταξίδι του στην Θεσσαλονίκη όσο και την κάθοδό του στον Άδη.
 

Χάρη λοιπόν σε έναν νεκρικό διάλογο αγνώστου σήμερα συγγραφέα γνωρίζουμε πως γιορτάζονταν τα Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη κατά το δεύτερο μισό του 12ου αιώνα.





Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο διαλέξεων "Ιστορικά Βραδινά στο Κ.Ι.Θ.", που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τον περασμένο Φεβρουάριο



 Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Πλατεία Ιπποδρομίου