Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014-Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρες 10:00-13:00 & 18:00-21:00|Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου(Π. Κουντουριώτη 71,Μυτιλήνη)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Σταθερή στις προθέσεις της για γνωριμία, σύσφιξη σχέσεων αλλά και ανταλλαγή εμπειριών, η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» για άλλη μια χρονιά συνεργάζεται με το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Λωζάννης με έδρα την Κωνσταντινούπολη, για την οργάνωση της έκθεσης «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας» στη Λέσβο στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η έκθεση ήδη φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης και στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, ενώ θα «ταξιδέψει» και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Στη Λέσβο, η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στο Εμπορικό Επιμελητήριο. Στο άνοιγμα αυτής θα τραγουδήσει η χορωδία του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων της Λωζάννης, που θα επαναλάβει τη συναυλία της το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο του Μολύβου.
Περί πόνου…
Ο πόνος σπάνια αφορά μόνο τη μια πλευρά. Κι αυτό αποτελεί μια αλήθεια που στον δημόσιο λόγο τις περισσότερες φορές λησμονούμε, καταδικάζοντας στη σιωπή και την αφάνεια ανθρώπους που σαρώθηκαν στο πέρασμα της ιστορίας. Η «Συνύπαρξη» επανέρχεται, μετά τις «Ιστορίες Ρωμιών της Πόλης» το 2010, με μια έκθεση που βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες και φωτογραφίες Ελλήνων και Τούρκων, που οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους υποχρεώθηκαν να εκπατριστούν από τη γενέθλια γη με τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923.
Ως γνωστόν, η ελληνοτουρκική σύμβαση της ανταλλαγής των πληθυσμών αποτελεί μια πρωτοφανή ρύθμιση στην παγκόσμια ιστορία, καθώς εκπατρίστηκαν αναγκαστικά, χωρίς δυνατότητα επιστροφής και με μοναδικό κριτήριο αυτό της θρησκείας, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι -1.500.000 ορθόδοξοι χριστιανοί και 500.000 μουσουλμάνοι.
Η προφορική εξιστόρηση στιγμών, που αναδιοργάνωσαν σε δραματικές συνθήκες τη συλλογική ζωή, διαπερνά το πλαίσιο της επίσημης ιστορίας με τη δύναμη του πραγματικού πρωταγωνιστή της Ιστορίας: του ανθρώπινου πόνου.
«Κοινές εμπειρίες»
Η πρόεδρος της «Συνύπαρξης» Νέλλη Χατζηδάκη αναφέρει σχετικά στο «Ε»: «Είναι η δεύτερη φορά που διοργανώνουμε έκθεση από το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων, τον σημαντικό αυτόν φορέα της Τουρκίας που συγκροτήθηκε από τους απογόνους των ανταλλαγέντων του 1923. Διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με τα μέλη του και επιδιώκουμε να μοιραζόμαστε κοινές εμπειρίες».
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη έκθεση, που είχε οργανώσει στη Λέσβο η «Συνύπαρξη» με το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων, αφορούσε σε εντυπωσιακά στιγμιότυπα ζωής που αναδύθηκαν μέσα από το μαγνητοσκοπημένο και γραπτό υλικό, με συνεντεύξεις από 47 Ρωμιούς της Πόλης που ζουν σήμερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Η παρουσίαση της έκθεσης, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο, αποσκοπεί στην αλληλογνωριμία των δύο πληθυσμών, που μοιράστηκαν τη δραματική εμπειρία της υποχρεωτικής μετακίνησης. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητα μια σημαντική συνεισφορά στην επικαιροποίηση της οπτικής μας προς την ιστορία.