ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ: ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Το 40% φαίνεται ότι άγγιξε η ανεργία στους άνδρες αναζητούντες εργασία για το μήνα Ιούνιο 2014 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Το ποσοστό αυτό, βέβαια είναι σαφέστατα μικρότερο από αυτό των γυναικών, που φτάνει μέχρι και το 62,9%. Από τους πίνακες που εξέδωσε ο φορέας, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών, αναζητούν εργασία για διάστημα μικρότερο των 12 μηνών, ενώ η ηλικιακή ομάδα που αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα ως προς την εύρεση εργασίας είναι αυτή των 30-54 ετών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα το οποίο εξέδωσε η Wall Street Journal, η ανεργία στους νέους μπορεί να παρουσιάζει αρκετά υψηλά ποσοστά, αλλά και το ποσοστό της ανεργίας στους άνδρες μέσης ηλικίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Όπως αναφέρεται για το έτος 2013, το 18% των Ελλήνων ηλικίας 40-59 ετών ήταν άνεργοι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ενώ η ανεργία στους άνδρες αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το αντίστοιχο ποσοστό της Γερμανίας. Τέλος, από το 2008 έως το 2013 μία στις πέντε θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην Ελλάδα, γινόταν από άνδρες μέσης ηλικίας.

Τα ποσοστά της ανεργίας αυξάνονται μήνα με το μήνα στη χώρα μας, με τα αποτελέσματα της εν λόγω συνθήκης να είναι εμφανή τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχολογία του ατόμου που πλήττεται από αυτήν. Παρακάτω ακολουθεί ένα γράφημα το οποίο δείχνει συνοπτικά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανεργία: 

Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, οι επιπτώσεις της ανεργίας είναι πολλές και σε πολλούς τομείς στη ζωή ενός ανθρώπου. 

Από μελέτη μάλιστα που πραγματοποιήθηκε ελάχιστα χρόνια νωρίτερα  από επιστήμονες Κοινωνιολόγους του Πανεπιστημίου McGill και από ερευνητές του Πανεπιστημίου Stony Brook αλλά και από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Columbia, προκύπτει ότι η ανεργία συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Επιπλέον φαίνεται μέσα από τη μελέτη ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την ανεργία, αναφορικά με τις γυναίκες. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Imperial College του Λονδίνου και το University of Oulu της Φιλανδίας, προέκυψε ότι οι άνδρες που έχουν μείνει άνεργοι για περισσότερο από δύο χρόνια, έδειξαν δημάδια γρηγορότερης γήρανσης στο DNA τους. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Με βάση τα παραπάνω, παρατηρούμε ότι οι συνέπειες της ανεργίας μπορεί να είναι ολέθριες για την υγεία των ανδρών, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική. Το ζητούμενο βέβαια είναι να δούμε τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι οι άνεργοι (μιλώντας πια τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες), ώστε να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα την περίοδο της ανεργίας καθώς επίσης πώς μπορούν και οι κοντινότεροι άνθρωποι γύρω τους να τους βοηθήσουν.

Προτάσεις δράσης για τα ίδια τα άτομα που μένουν άνεργα:
  • Πάρτε το χρόνο που χρειάζεστε προκειμένου να σκεφτείτε, να ηρεμήσετε και να ανασυντάξετε τις δυνάμεις σας.
  • Μελετήστε εκ νέου το βιογραφικό σας, ανανεώστε το και πραγματοποιήστε ενδεχόμενες διορθώσεις εφόσον χρειάζονται.
  • Γνωστοποιήστε σε φίλους και γνωστούς το γεγονός ότι βρίσκεστε εκτός εργασιακού στίβου τη δεδομένη στιγμή. Η ανεργία στις μέρες μας δεν είναι ταμπού.
  • Φτάξτε μια λίστα με όλα τα sites και εφημερίδες ευρέσεως εργασίας ώστε να είστε οργανωμένοι και προετοιμασμένοι για όταν θα ξεκινήσετε την αναζήτηση.
  • Αναλογιστείτε τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα ταλέντα που έχετε αποκτήσει μέχρι σήμερα και που μπορούν να σας φανούν χρήσιμα στην καινούρια σας αναζήτηση ή αποκτήστε νέα ταλέντα και γνώσεις.
  • Διατηρήστε ένα πρόγραμμα εργασιών της ημέρας, ακόμη και τώρα. Το να έχετε ένα πρόγραμμα στην ημέρα σας (ότι και αν περιλαμβάνει αυτό) σας βοηθάει κυρίως ψυχολογικά.
  • Είναι καλό να συνεχίσετε να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και λειτουργούν καταλυτικά στο άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα, που πιθανότατα προκαλούνται λόγω της κατάστασης που βιώνετε.
  • Μιλήστε με τους ανθρώπους γύρω σας. Μην το περνάτε μόνοι σας όλο αυτό. Συζητήστε με την οικογένεια και τους φίλους σας για τις ανησυχίες σας και τα άγχη σας, καθώς και για τις προσδοκίες σας και τα σχέδια σας για το μέλλον.
  • Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό, είτε για να συζητήσετε για θέματα που σας αγχώνουν και σας προβληματίζουν είτε για να πάρετε κάποιες συμβουλές και ιδέες που αφορούν την εργασία.
  • Μην ξεχνάτε! Η περίοδος της ανεργίας δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση. Φροντίστε την υγεία και τον εαυτό σας, όσο το δυνατόν καλύτερα προκειμένου το τέλος της ανεργίας να σας βρει έτοιμο να αναλάβετε δράση.
Προτάσεις για τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε άτομα που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ανεργίας:

  • Γνωστοποιήστε και εσείς με τη σειρά σας, σε πιθανούς εργοδότες ή ανθρώπους που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι, το γεγονός ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος στο περιβάλλον σας με συγκεκριμένα προσόντα και δεξιότητες.
  • Συζητήστε με τον άνθρωπο που αντιμετωπίζει την ανεργία και ακούστε αυτά που έχει να σας πει. Πολλές φορές το να ακούσουμε απλώς κάποιον, ακόμη και αν δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να του προτείνουμε, λειτουργεί πολύ βοηθητικά.
  • Στις περιπτώσεις ζευγαριών, όπου ο ένας από τους δύο έχει μείνει άνεργος, αποφύγετε τους καυγάδες και τις συγκρούσεις. Είναι αρκετά σοβαρό το ήδη υπάρχον πρόβλημα, οπότε δε σας χρειάζονται και άλλα.
  • Βοηθήστε το φίλο/σύζυγο/συγγενή σας στην αναζήτηση της εργασίας και ενθαρύνετε τον. Είναι σημαντικό να νιώθει τη στήριξη των δικών του ανθρώπων σε αυτή τη φάση της ζωής του.
  • Προτείνετε δραστηριότητες και πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί (είτε μιλάμε για ένα φίλο/η σας, είτε μιλάμε για το/τη σύντροφο σας) και που μπορεί να ακολουθήσει και ο ίδιος.
  • Μην ξεχνάτε!! Η ανεργία είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Στήριξτε τους ανθρώπους που αγαπάτε, όπως ακριβώς θα θέλατε να στηρίξουν και εκείνοι σε μια ανάλογη περίπτωση.
Για τη συγγραφή του άρθρου έχουν χρησιμοποιηθεί ορισμένα δεδομένα και στοιχεία από τις παρακάτω πηγές.

Πηγή
Πηγή