ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κυριακή 31 Αυγούστου 2014
Ώρα:21.00
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τιμώντας τη μνήμη της Μελίνας
Μερκούρη, διοργανώνει και προσκαλεί το κοινό σε σειρά εκδηλώσεων,
Μουσικής, Λόγου, Τέχνης και Κινηματογράφου.
Με τον γενικό τίτλο «…να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς…» το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αποτίει ελάχιστο φόρο τιμής στην αλησμόνητη Μελίνα.
Με τον γενικό τίτλο «…να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς…» το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αποτίει ελάχιστο φόρο τιμής στην αλησμόνητη Μελίνα.
Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το βράδυ πριν ξημερώσει η βυζαντινή πρωτοχρονιά ή Ίνδικτιών, όπως την ονόμαζαν, και εορτάζεται από την Εκκλησία εδώ και 2000 χρόνια περίπου, την 1η κάθε Σεπτέμβρη.
Η Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, με τη διπλή ιδιότητα, αυτή της επιστήμονος, διδάκτορος Αστρονομίας, καθώς και της ερμηνεύτριας, με τη μελωδική της φωνή και ο πολύ καλός της φίλος και συνοδοιπόρος Σάκης Κοντονικόλας στο πιάνο, θα αναλάβουν να οδηγήσουν το κοινό «Στα μονοπάτια των αστεριών», με τον δικό τους ξεχωριστό και μαγικό τρόπο.
Ο πολυπράγμων Δημοσθένης Δαββέτας, διαβάζοντας αποσπάσματα από τις ανέκδοτες συλλογές του «Ήχοι του Σύμπαντος» και «Άσματα στη Νύχτα», θα αποτυπώσει μέσα από τον Ποιητικό Λόγο τα συναισθήματα που διαχρονικά προκαλούσε ο έναστρος ουρανός στους ανθρώπους.
Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, ειδικά για τη βραδιά αυτή, ετοίμασε ένα πρωτότυπο βίντεο, το οποίο θα προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης σε μια γιγαντοοθόνη. Πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό από τους αστροφωτογράφους του Ομίλου θα κάνει τη βόλτα «Στα μονοπάτια των αστεριών» πιο ενδιαφέρουσα και γεμάτη χρώμα
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το
θεμέλιο λίθο του οποίου έθεσε η ίδια Μελίνα Μερκούρη, στις 28 Φεβρουαρίου 1989, αποτέλεσε το
σημείο αναφοράς για τους Θεσσαλονικείς που έσπευσαν να καταθέσουν ένα
λουλούδι στη μνήμη της.
«…κανείς δεν μένει χωρίς πατρίδα, όσο θα
υπάρχει η Θεσσαλονίκη», έγραψε ο εκ Θεσσαλονίκης λόγιος του 14ου αι.
Νικηφόρος Χούμνος. Το Μουσείο έγινε το σπίτι, η πατρίδα της Μελίνας.
Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της
παραμένει ολοζώντανο σημείο πολλαπλής αναφοράς. Η Μελίνα δεν ανήκει στους
«αξέχαστους ξεχασμένους».
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Λεωφόρος Στρατού 2
Θεσσαλονίκη