ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ UCL ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ, ΤΗ ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ


Μια σπάνια γονιδιακή παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες του UCL, συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σχιζοφρένειας, διπολικής διαταραχής και τον αλκοολισμό, όπως επιβεβαιώνει νέα έρευνα.


Οι άνθρωποι με αυτή την παραλλαγή έχουν περίπου 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια ή εξάρτηση από το αλκοόλ, αναφέρει μια νέα μελέτη του UCL. Η παραλλαγή, η οποία βρίσκεται σε περίπου έναν σε κάθε 200 άτομα, συνδέεται επίσης με τον τριπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διπολικής διαταραχής, όπως αποδεικνύεται προηγουμένως από την ίδια ομάδα του UCL. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Psychiatric Genetics, βασίζεται στην γενετική ανάλυση των 4971 ανθρώπων οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με μία από τις τρεις διαταραχές, συγκριτικά με 1309 υγιείς μάρτυρες. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με την παραλλαγή του γονιδίου GRM3, το οποίο θεωρείται ότι είναι σημαντικό στη σηματοδότηση του εγκεφάλου, είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διπολικής διαταραχής, σχιζοφρένειας ή εξάρτησης από το αλκοόλ.

Η σύνδεση του γονιδίου GRM3 με τη σχιζοφρένεια επιβεβαιώθηκε επίσης και από μια παγκόσμια μελέτη που περιλαμβάνει μια κοινοπραξία πάνω από 200 ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του UCL. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, συμπεριλαμβάνει γονιδιώματα από 36.989 άτομα με σχιζοφρένεια και 113.075 υγιή άτομα από όλο τον κόσμο. 108 διαφορετικές γενετικές περιοχές βρέθηκαν να σχετίζονται με την ασθένεια, αλλά το γονίδιο GRM3 είναι το μόνο για τo oποίο έχει προσδιοριστεί ότι ευθύνεται για μια συγκεκριμένη μετάλλαξη.



"Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τον επόμενο μεγάλο στόχο-φάρμακο για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών», λέει ο καθηγητής David Curtis (UCL Psychiatry), συν-συγγραφέας και στα δύο έγγραφα. «Το έργο ανοίγει νέους δρόμους για την πρόληψη και τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών με την αποκάλυψη των μηχανισμών που εμπλέκονται στην ανάπτυξή τους. Το αποτέλεσμα για το γονίδιο GRM3 από την κοινοπραξία είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, καθώς οι πιθανότητες να συμβεί αυτό κατά τύχη είναι μόνο μία στο δισεκατομμύριο."


Επί του παρόντος, η σχιζοφρένεια αντιμετωπίζεται με φάρμακα που μειώνουν την δραστικότητα της χημικής ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι σημαντική για τη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου, αλλά η υπερδραστήρια σηματοδότηση ντοπαμίνης μπορεί να προκαλέσει τμήματα του εγκεφάλου που υποτίθεται ότι είναι ξεχωριστά για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ορισμένοι επιστήμονες υποψιάζονται ότι μια τέτοια σηματοδότηση μεταξύ του λόγου και των ακουστικών κέντρων του εγκεφάλου μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια «ακούνε φωνές».

Ακόμη η ντοπαμίνη δεν είναι η μόνη χημική ουσία που χρησιμοποιούν τα κύτταρα του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το γλουταμινικό είναι επίσης εμπλεκόμενο και το γονιδίo GRM3 κωδικοποιεί για μία πρωτεΐνη την οποία τα κύτταρα του εγκεφάλου χρησιμοποιούν στην ανίχνευση του γλουταμικού. Η ενεργοποίηση των κυττάρων του εγκεφάλου ελέγχεται από τα «κανάλια» ασβεστίου. Η τελευταία έρευνα εμπλέκει τόσο τη μετάδοση γλουταμικού όσο και τα κανάλια ασβεστίου στην ανάπτυξη της σχιζοφρένειας.

«Οι φαρμακευτικές θεραπείες για τη σχιζοφρένεια έχουν αλλάξει ελάχιστα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, καθώς εξακολουθούν να στοχεύουν τους υποδοχείς της ντοπαμίνης», λέει ο ομο-συντάκτης της μελέτης Dr Andrew McQuillin, επικεφαλής  της ομάδας του UCL Molecular Psychiatry, όπου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το γονίδιο GRM3. "Οι θεραπείες της σχιζοφρένειας που στοχεύουν στους υποδοχείς γλουταμικού έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν χωρίς επιτυχία. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές στη θεραπεία ομάδων ασθενών με μεταλλάξεις στους υποδοχείς γλουταμινικού, όπως το GRM3.

''Τα φάρμακα που στοχεύουν στους διαύλους ασβεστίου έχουν δοκιμαστεί κατά τη διπολική διαταραχή με κάποια επιτυχία, αν και μόνο σε ανοικτές μελέτες και όχι σε double-blind κλινικές μελέτες. Τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, παρόλο που τα ευρήματα του περιοδικού Nature αφήνουν να εννοηθεί ότι τα κανάλια ασβεστίου είναι ένας βιώσιμος στόχος φαρμάκων. Σε γενικές γραμμές περιμένω ότι θα δούμε αυξημένο ενδιαφέρον για φάρμακα ενάντια και στους υποδοχείς του γλουταμινικού και στα κανάλια ασβεστίου, σαν αποτέλεσμα της έρευνας."

Πηγή