ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΘΑ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ Η ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER

Η νόσος του Alzheimer, η πιο κοινή μορφή άνοιας, επηρεάζει περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Επιστήμονες από τον οργανισμό CSIRO της Αυστραλίας έχουν κυκλοφορήσει ελπιδοφόρα προκαταρκτικά αποτελέσματα για ένα τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, πριν αυτή ξεκινήσει.


Θεωρείται ότι η νόσος του Alzheimer προκαλείται από τη συσσώρευση στον εγκέφαλο, μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται β-αμυλοειδής . Η πρωτεΐνη μπορεί να διακόψει τις συνδέσεις μέσα στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου μας που εμπλέκεται στο σχηματισμό της μνήμης. Οι επιστήμονες έχουν επινοήσει ένα απλό τεστ για να ελέγξει την παρουσία της πρωτεΐνης. 

Στη μελέτη συμμετείχαν 200 εθελοντές, που έκαναν δύο επισκέψεις στο Ίδρυμα McCusker Έρευνας Αλτσχάιμερ στο Περθ, Δυτική Αυστραλία. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια εξειδικευμένη φωτογραφική μηχανή η οποία κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία NEUROVISION Imaging LLC και το λογισμικό που φτιάχτηκε στο Cedars-Sinai Medical Centre στο Λος Άντζελες. 

Στο διάστημα των επισκέψεων, στους εθελοντές δόθηκε ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει κουρκουμίνη, η χημική ένωση που δίνει στην κουρκούμη το φωτεινό κίτρινο χρώμα. Η κουρκουμίνη συνδέεται με τις βήτα-αμυλοειδείς πρωτεΐνες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα η οποία στη συνέχεια εμφανίζονται στην δεύτερη σάρωση, ως φθορίζουσες κηλίδες. Το μέγεθος και η ποσότητα των κηλίδων στη συνέχεια μετρούνται για να δημιουργήσουν ένα «δείκτη αμυλοειδών αμφιβληστροειδούς χιτώνα» για κάθε ασθενή και συγκρίνεται με άλλους δείκτες της νόσου του Alzheimer.

Τα επίπεδα της β-αμυλοειδούς που βρέθηκαν στον αμφιβληστροειδή αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα που βρέθηκαν στον εγκέφαλο και προσφέρουν ένα ευκολότερο «διαγνωστικό παράθυρο» σύμφωνα με τον  Δρ. Shaun Frost του CSIRO. Ο Δρ Frost εξηγεί, «η ελπίδα είναι ότι κάποια μέρα ένα διαγνωστικό τεστ της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να παραδοθεί ως μέρος της συνηθισμένης οφθαλμολογικής εξέτασης." 

Επί του παρόντος, οι πάσχοντες διαγιγνώσκονται αφού τα συμπτώματα έχουν ήδη εγκαθιδρυθεί και έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη στους ίδιους. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία, η τρέχουσα θεραπεία μπορεί μόνο να επιβραδύνει την περαιτέρω εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών. 

Αυτές οι σαρώσεις των ματιών μπορεί να πάρουν μικρότερες επισωρεύσεις της β-αμυλοειδούς πλάκας και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διάγνωση για τους ασθενείς έως και 20 χρόνια νωρίτερα από τις τρέχουσες διαγνωστικές τεχνικές. Ο Jason Burton από τον οργανισμό για το Αλτσχάιμερ στην Αυστραλία επισημαίνει τη σημασία αυτών των ευρημάτων.

"Αν μπορούμε να εντοπίσουμε στους ανθρώπους προ-συμπτωματολογία, τότε μας δίνεται μια νέα διαδρομή στην εύρεση νέων δοκιμαστικών φαρμάκων" 


Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν φάρμακα που αποσκοπούν στην πρόληψη της εμφάνισης της νόσου του Alzheimer, η εξέταση αυτή θα είναι η πρώτη σε διάφορα βήματα, προς το να καταστεί η πρόληψη της νόσου του Alzheimer καλύτερη από την εύρεση μιας θεραπείας.