ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

ΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕΙ ΠΟΥ "ΕΞΑΓΕΙ" ΜΕΣΩ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο ταξιδεύει στην Κύπρο και μετά στο Μαρόκο.
Στις χώρες αυτές, επιδιώκει να δημιουργήσει παραρτήματα,αποτελώντας το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που θα «εξάγει» μέσω παραρτημάτων τις σπουδές του σε άλλες χώρες

Οπως εξήγησε, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Τσάλτας, πρόθεση του ιδρύματος είναι να ιδρύσει παράρτημα στην Κύπρο το οποίο θα προσφέρει, κατ’ αρχήν, μεταπτυχιακά προγράμματα. 


Το Πάντειο έχει ήδη συνεργασία σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών με δύο ιδιωτικά ΑΕΙ της Κύπρου (το Neapolis University στην Πάφο και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Λευκωσία) και το κρατικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, επίσης στη Λευκωσία.
 

Στόχος είναι το παράρτημα στην Κύπρου να ξεκινήσει με προγράμματα στους τομείς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της Ψυχολογίας και των Διεθνών Ευρωπαϊκών Σχέσεων για τους οποίους υπάρχει μεγάλη ζήτηση, όπως έχει φανεί από τα μεταπτυχιακά που προσφέρει έως τώρα το Πάντειο σε συνεργασία με τα τρία ΑΕΙ της Κύπρου.
 
Επίλυση νομικών θεμάτων
Σύμφωνα με τον κ. Τσάλτα, στο παράρτημα του ΑΕΙ θα εργαστούν καθηγητές του ιδρύματος από την Αθήνα και νέοι επιστημονικοί συνεργάτες που θα προσληφθούν. Εύλογα οι σπουδές θα έχουν δίδακτρα, το ύψος των οποίων είναι νωρίς να προσδιορισθεί. 


Η ηγεσία του ιδρύματος έχει, επίσης, προτάσεις για δημιουργία γαλλόφωνων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο Μαρόκο σε συνεργασία με τοπικούς εκπαιδευτικούς φορείς, ενώ σχεδιάζει την υλοποίηση κοινού μεταπτυχιακού με τα πανεπιστήμια της Νίκαιας (Γαλλία) και του Μιλάνου (Ιταλία).
 

Την ίδρυση παραρτημάτων τους στο εξωτερικό επιδιώκουν, ευρύτερα, τα ελληνικά πανεπιστήμια, και μάλιστα η πρόσφατη Σύνοδος Πρυτάνεων ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να δημιουργήσει άμεσα το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο. Βέβαια, στο άρθρο 7 παράγραφος 10 του νόμου πλαίσιου 4009/2011 αναφέρεται ότι «παραρτήματα των ΑΕΙ μπορούν να ιδρύονται σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις κατά τους οποίους ιδρύεται μία σχολή σε ίδρυμα της ημεδαπής και τη διαδικασία που ισχύει για την ίδρυση αντίστοιχης ακαδημαϊκής δομής στην άλλη χώρα».