ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ "ΝΕΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΥΝΟΧΗΣ"

Με τη γενική διαπίστωση ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Μαΐου, πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που θα μειώσουν το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στην ΕΕ, το οποίο διευρύνθηκε με την οικονομική κρίση, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των συμπερασμάτων της πανευρωπαϊκής έρευνας "Νέες πηγές Συνοχής" σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, με κεντρικό προσκεκλημένο τον επίτροπο για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Λάζλο Άντορ


Ο κ. Άντορ, Ούγγρος οικονομολόγος, εξέφρασε την ανησυχία του για το χάσμα μεταξύ στόχων και απασχόλησης, με βάση τη Στρατηγική 2020, και ειδικότερα για την ανεργία των νέων, η οποία στην Ελλάδα και την Ισπανία έχει φτάσει στο 59% και 55% αντίστοιχα, χαρακτηρίζοντάς τη "τη μεγαλύτερη πρόκληση".

Κλειδί για μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, είπε, είναι οι κοινωνικές επενδύσεις και η εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής, με σκοπό να παρεμποδίζονται ανεργία και φτώχεια, οι επιπτώσεις των οποίων είναι διασυνοριακές.



Η Ευρώπη, τόνισε, βρίσκεται μπροστά σε νέα δεδομένα, που δημιούργησε η παγκοσμιοποίηση, οι αλλαγές στο δημογραφικό, οι τάσεις φιλελευθερισμού και η κατάρρευση του εκτεταμένου μεταπολεμικού κοινωνικού κράτους που συνδυάστηκε με κεϋνσιανές πολιτικές. Ο ΟΟΣΑ συνιστά τον συνδυασμό παρεμβάσεων μέσω της εκπαίδευσης και παροχών για την μεταβατική φάση και την κοινωνική ένταξη.



Στην ΕΕ, οι συζητήσεις για τα θέματα κοινωνικής συνοχής έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, απάντησε ο κ. Άντορ στο ερώτημα του προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη, αν υπάρχει η πολιτική βούληση στην ΕΕ να αναληφθούν πρωτοβουλίες, προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό χάσμα που χωρίζει τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Ο κ. Τσούκαλης τόνισε επίσης ότι ελήφθησαν αποφάσεις, όπως η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως και η απόφαση Εγγύηση για τη Νεολαία, το οποίο πρόγραμμα προικοδοτήθηκε μόλις με 6 δισ. ευρώ.

Στις ερωτήσεις που τέθηκαν στους πολίτες των επτά χωρών στις οποίες έγινε η έρευνα, η πιο εμφανής διαφορά ήταν ότι το 80% των Ελλήνων θέλουν σοβαρή μεταφορά πόρων από τον Βορρά στον Νότο, ενώ μόλις το 25% των Γερμανών θα επιθυμούσαν κάτι τέτοιο, τόνισε ο καθηγητής Αχιλλέας Μητσός, που συντόνισε το δεύτερο πάνελ στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων που πήραν μέρος στην έρευνα. Η ευθύνη για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αποδόθηκαν στις εθνικές κυβερνήσεις, ενώ οι ερωτηθέντες ζήτησαν να δραστηριοποιηθεί η ΕΕ στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, στις πολιτικές αντιμετώπισης των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης, καθώς και για ένα πιο υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Συνοψίζοντας, ο κ. Μητσός τόνισε ότι η οικονομική κρίση διεύρυνε το χάσμα τόσο εντός των κρατών της ΕΕ, όσο και μεταξύ των κρατών-μελών, και άλλαξε τις σχέσεις και τους ρόλους μεταξύ των κρατών (δανειστές-δανειζόμενοι). Παράλληλα εξέφρασε την προσδοκία ότι μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξει στροφή προς περισσότερη ΕΕ και υπογράμμισε ότι όλα τα βήματα προς την ΕΕ έχουν τη σφραγίδα της Γερμανίας.

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Κρίστοφ Μλουζ, αντιπρόεδρος του ινστιτούτου demosEUROPA-centre for European Strategy, στη Βαρσοβία, η Αντουανέτ Πριματάροβα, διευθύντρια προγράμματος του Centre for Liberal Strategies, στη Σόφια, και ο Ραντομίρ Σποκ, διευθυντής Προγράμματος του europium, στην Πράγα.
Η έρευνα έγινε στη Φιλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Τσεχία, Βουλγαρία, Πολωνία και Ισπανία.