ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ - ΚΑΤΑΤΑΞΗ 132 ΧΩΡΩΝ

Μετρώντας τα αποτελέσματα της κοινωνικής προόδου μιας χώρας, ο δείκτης κοινωνικής προόδου για το 2014 –ο οποίος κατατάσσει 132 χώρες βάσει της κοινωνικής και της περιβαλλοντικής απόδοσής τους- εντοπίζει τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία μιας χώρας σε σύγκριση με άλλες χώρες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ του ιδίου επιπέδου, σύμφωνα με τον δείκτη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Social Progress Imperative (SPI), ανακοίνωσε η εταιρεία Deloitte

 
Η Ελλάδα στη βαθμολογία της κοινωνικής προόδου της, καταλαμβάνει την 35η θέση ανάμεσα στις 132 χώρες της κατάταξης, θέση λίγο χαμηλότερη από εκείνη στην οποία κατατάσσεται με κριτήριο το ΑΕΠ της, 31η στις 132.
 
Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα, η Νέα Ζηλανδία είναι εφέτος η χώρα με την καλύτερη απόδοση, η Ολλανδία είναι η χώρα με την καλύτερη απόδοση από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καναδάς είναι η χώρα με την καλύτερη απόδοση από τις G8.

Επίσης, η Σλοβενία και η Εσθονία είναι τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά «success stories» με βαθμολογίες καλύτερες από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία είναι η χώρα με τη χαμηλότερη απόδοση η οποία την κατατάσσει σε θέση χαμηλότερη από εκείνες των χωρών του Σοβιετικού μπλοκ όπως είναι η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία.
 
Η Κόστα Ρίκα και η Ουρουγουάη είναι οι χώρες με την καλύτερη απόδοση στη Λατινική Αμερική ενώ η Βραζιλία από τις BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) είναι η χώρα με την καλύτερη απόδοση και ακολουθείται από τη Νότια Αφρική, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία.
 
Εκτός της Βραζιλίας, οι BRICS σημειώνουν χαμηλή απόδοση στην κοινωνική πρόοδο, καταδεικνύοντας ότι για την Κίνα και την Ινδία συγκεκριμένα, η ταχεία οικονομική πρόοδος δε σημαίνει καλύτερη ζωή για τους πολίτες της.
 
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ καταλήγουν στη 16η θέση, θέση χαμηλότερη από εκείνη του Καναδά (7η) και του Ηνωμένου Βασιλείου (13η).
 
Ο δείκτης εντοπίζει πολλές ενδιαφέρουσες περιοχές στις οποίες οι Η.Π.Α. συστηματικά παρουσιάζουν χαμηλή απόδοση συγκριτικά με χώρες ιδίου επιπέδου κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με τον κ. Michael Green, Executive Director of the Social Progress Imperative. Η Ρωσία κατετάγη 80ή στο δείκτη, πιο κάτω από την Ουκρανία (62η) και τη Γεωργία (66ή).
 
Η Ινδία κατέλαβε την 102η θέση στον δείκτη, κάτω από το Μπαγκλαντές (99η) και τη Σρι Λάνκα (85η).