ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: "OPEN PUBLIC DATA HACKATHON-2014" ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ,ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ:
30 Απριλίου 2014
 Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διοργανώνει τον Απρίλιο το “Open Public Data Hackathon”, καλώντας επιστήμονες, ερευνητές, επιχειρηματίες, δημοσίους υπαλλήλους, φοιτητές, μαθητές, να συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης δημόσιων δεδομένων


Η διοργάνωση θα αξιολογήσει και θα βραβεύσει τις καλύτερες ιδέες / πρωτότυπες ψηφιακές εφαρμογές που αξιοποιούν δημιουργικά τα ανοικτά δημόσια δεδομένα,συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπηρεσιών που διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη και επιτρέπουν την αξιόπιστη ενημέρωσή του,προάγοντας, παράλληλα,την ποιότητα και την καινοτομία.
Από τη διαδικασία αυτή θα αναδειχτούν επίσης οι δημόσιοι φορείς των οποίων αξιοποιήθηκαν τα περισσότερα σύνολα δεδομένων, καθώς και εκείνοι οι οποίοι άνοιξαν τα περισσότερα σύνολα δεδομένων

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να επαναχρησιμοποιήσουν ανοικτά δημόσια δεδομένα που είναι συγκεντρωμένα και διατίθενται διαδικτυακά στο data.gov.gr, προκειμένου να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, συμβάλλοντας στην παραγωγή και τη μεταφορά νέας γνώσης.


Γιατί η ελεύθερη πρόσβαση και η αξιοποίηση της δημόσιας πληροφορίας μπορεί να ενισχύσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Το “Open Public Data Hackathon” φιλοδοξεί να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον και την ευρεία συμμετοχή των πολιτών, με στόχο την καινοτομία και τη δημιουργικότητα και βάση τα ανοικτά δημόσια δεδομένα.


Πρόκειται για ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους, προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά και να στηρίξουν δράσεις και πρωτοβουλίες που στην ουσία ενισχύουν την εξωστρέφεια, τη συνεργασία, την ανάδειξη νέων ιδεών και επιστημονικών επιτευγμάτων, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών.


Η πρωτοβουλία υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη και συνεργασία της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ, www.aspete.gr). Επίσης, η δράση υποστηρίζεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (www.hua.gr) και την μη κερδοσκοπική Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού – Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.ellak.gr).Η παρουσίαση των εφαρμογών και η ανάδειξη των νικητών, θα γίνει στις 6 Μαΐου σε ειδική εκδήλωση Βράβευσης. Το έπαθλο είναι και οικονομικό και ανέρχεται για το 1ο βραβείο: 3.000€ – 2ο: 2.000€ – 3ο: 1.000€. Από τη διαγωνιστική διαδικασία, θα αναδειχτούν χωρίς έπαθλο οι δημόσιοι φορείς των οποίων αξιοποιήθηκαν τα περισσότερα σύνολα δεδομένων.

Το “Open Public Data Hackathon” εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής της στρατηγικής για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και της συμμετοχής της χώρας μας στη διεθνή πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών – Open Government Partnership, που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια Ανοικτή, Διαφανή και Συμμετοχική Δημόσια Διοίκηση.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που συντελείται, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καλεί όλα τα Υπουργεία και τους δημόσιους φορείς να σταθούν αρωγοί και συνοδοιπόροι, προσφέροντας με τη σειρά τους ελεύθερη πρόσβαση σε νέα, χρήσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα δημόσια δεδομένα.


Το άνοιγμα της δημόσιας πληροφορίας με σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς και η αξιοποίησή της για την ανάπτυξη υπηρεσιών που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και επιτρέπουν την αξιόπιστη ενημέρωσή τους, είναι δομικά στοιχεία μιας κοινωνίας με εμπεδωμένη κουλτούρα διαφάνειας, με προοπτικές ανάπτυξης, με ενεργούς πολίτες που εμπιστεύονται και σέβονται τους δημόσιους θεσμούς.

Περισσότερες πληροφορίες και τους αναλυτικούς όρους του διαγωνισμού,


Για ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία hackathon@ydmed.gov.gr