ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

EΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤOΥ PORTSMOUTH ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ALAN COLLINS: ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μια διαφορετική έρευνα για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, με χρήση στατιστικών στοιχείων και οικονομικών δεικτών, πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Portsmouth με επικεφαλής τους επιστήμονες Νικόλαο Αντωνακάκη και Άλαν Κόλινς  εντόπιζοντας συσχετισμό μεταξύ των αυτοκτονιών ανδρών στην Ελλάδα και της μείωσης των δαπανών 



Την άμεση σχέση της πρωτοφανούς λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με την αύξηση των αυτοκτονιών διαπιστώνει έρευνα του πανεπιστημίου του Portsmouth, καταγράφοντας μόνο το διάστημα 2009-2010, περισσότερες από 500 αυτοκτονίες ανδρών

Η έρευνα 30 σελίδων έχει τίτλο «ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής λιτότητας στην αυτοκτονία: Εμπειρικά δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας» και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική περιοδική έκδοση «Social Science and Medicine journal»

Σύμφωνα με την έρευνα κάθε 1% πτώση στις κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα, οδηγεί σε αύξηση των αντρικών αυτοκτονιών κατά 0,43%. Κατόπιν επεξεργασίας πιθανών άλλων αιτιών αυτοκτονίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι 551 άντρες αυτοκτόνησαν εξαιτίας τις λιτότητας από το 2009 ως το 2010, σύμφωνα με το συμπέρασμα ενός εκ των συγγραφέων της έκθεσης, του Νικόλαου Αντωνακάκη. 

Ο καθηγητής οικονομικών λέει ότι πρόκειται για περίπου ένα άτομο ανά μέρα. «Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα υπήρχαν περιπου δύο αυτοκτονίες ανά μέρα το 2010, οι μισές εξ αυτών οφείλονταν στη λιτότητα.»

Αν και έχουν γίνει έρευνες σχετικά με την επίδραση που έχει στην υγεία η αρνητική οικονομική πρόοδος – σημειώνει η Guardian- υπήρχε ένα κενό για τη σχέση των περικοπών δαπανών με την υγεία. Ο Αντωνακάκης, όπως και ο έταιρος συνεργάτης του στην έρευνα Alan Collins, δηλώνουν πως ένιωσαν μεγάλη έκπληξη όταν διαπίστωσαν πόσες αυτοκτονίες συνδέονται με την λιτότητα, καθώς και πόσο ξεκάθαρη ήταν η σύνδεση μεταξύ των δύο.

Οι άντρες μεταξύ 45 και 89 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας λόγω της λιτότητας, αναφέρουν. Τώρα σκέφτονται να μελετήσουν την αντίστοιχη σχέση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που δοκιμάστηκαν από την κρίση όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.