ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ-

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


To ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν βραδιές Ελληνικού ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ.

Αφιερώματα σε πρόσωπα, τόπους  καθώς και προβληματισμοί πάνω σε διάφορες θεματικές,"Οικολογία", "Προσωπικότητες", "Κοινωνία", "Ιστορία", “Πολιτική επικαιρότητα" μέσα από τον φακό των κινηματογραφιστών, θ’ αποτελέσουν αφορμή για δημιουργικές συζητήσεις.

Σκοπός , η ανάδειξη του ντοκιμαντέρ ως δυναμικού εργαλείου - αντίβαρου στις «έτοιμες αλήθειες», για την ανάδειξη προβλημάτων, σκέψεων, οπτικών. Του «άλλου βλέμματος»  πάνω στον κόσμο που φεύγει και τον κόσμο που έρχεται. 

Οι προβολές αυτές αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα, με αφορμή τις ανακατατάξεις στο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης που παραδοσιακά μαζί με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στήριζε το δημιουργικό ντοκιμαντέρ.
Τον Απρίλιο το θέμα είναι «Οι ταινίες των άλλων» όπου ένας δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ ενός άλλου δημιουργού.


Πέμπτη 3/4:  Ο μήνας ξεκινάει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Φιλό και Μαρίνα» της Καλλιοπής Λεγάκη το οποίο παρουσιάζει ο Σπύρος Τσιφτσής. 2009, διάρκεια 73΄.
Η ταινία απέσπασε το 3ο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας και συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.



Πέμπτη 10/4: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Café-Finovo» του Λευτέρη Φυλακτού. Την παρουσίασή του θα κάνει o Άγγελος Κοβότσος. 2013, διάρκεια 52΄.
Αν ο φόβος του θανάτου δεν είναι παρά η έλλειψη εξοικείωσης προς αυτόν, ποια καλύτερη παρηγοριά (παραμυθία) από μια απρόβλεπτη, γεμάτη πλούσιες εικόνες και γεύσεις βόλτα στο νεκροταφείο...; Σαν ένα παραμύθι από τους Αδελφούς Γκριμ...


Πέμπτη 24/4: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Εγκώμιο της Βραδύτητας» του Γιάννη Λεοντάρη. Την παρουσίασή του θα κάνει η Καλλιόπη Λεγάκη. 2002, διάρκεια  64'.
Ποιος διαχειρίζεται σήμερα το χρόνο και ποιος καθορίζει τις ημερομηνίες - ορόσημα; "Το χρηματιστήριο μέτρα, κι αυτός είναι ο χρόνος που αλλάζει και τον μετρούν τα ρολόγια", απαντά ο αφηγητής της ταινίας. Από τα video games μέχρι το fast food και το σεξ στα ροζ τηλέφωνα, η ζωή χτίζεται πάνω σε μια αλλοτριωμένη διαχείριση του χρόνου. Άνθρωποι καθημερινοί εξομολογούνται την ανάγκη τους για την υπεράσπιση αξιών που κατοικούν στη βραδύτητα. Εικόνες από την ποικιλία των ρυθμών της φύσης αλλά και της τέχνης των γλυπτών του Ροντέν, ξαναδίνουν το μέτρο μιας χαμένης ισορροπίας.