ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΔΙΑΛΕΞΗ: "ΗΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ",ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΑ ΑΣΤΡΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ"

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Παρασκευή 25 Απριλίου 2014
Ώρα:19.00
Η κα Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πραγματοποιεί διάλεξη με θέμα «Ήχοι από το διάστημα»

Ο πλανήτης μας αποτελεί μια φυσική πηγή ραδιοφωνικών κυμάτων που μας περιβάλλουν κάθε στιγμή. Θα μπορούσαμε να τα «ακούσουμε» αν αντί για αυτιά διαθέταμε κεραίες ραδιοφώνου. Όταν όμως μετατρέπουμε τα ραδιοφωνικά κύματα σε ακουστικά μπορούμε και ακούμε ήχους. Τους ήχους αυτούς τους ονομάζουμε «τραγούδια της Γης» και θυμίζουν σφυρίγματα, τιτιβίσματα, ή κελαηδίσματα πουλιών και μας παραπέμπουν σε ένα συνδυασμό φυσικών και ηλεκτρονικών ήχων.
Ο Πυθαγόρας (6ος αι. π.Χ.) έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός και θεωρητικός της μουσικής, ήταν ο πρώτος που θέλησε να συνδυάσει την Αστρονομία με τη Μουσική και την Φιλοσοφία και μίλησε για την «μουσική των σφαιρών». Ο Πλάτωνας, ως συνεχιστής της πυθαγόρειας φιλοσοφίας, θεωρούσε την Αστρονομία και τη Μουσική αδελφές επιστήμες. Σήμερα, 2.500 χρόνια αργότερα οι σύγχρονοι αστρονόμοι καταγράφουν ήχους από το διάστημα. Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τους ήχους αυτούς μπορούμε να συνθέσουμε ηλεκτρονική μουσική. Στο άκουσμά της παρουσιάζει πολλά κοινά με τη μουσική που έγραφαν οι πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής μουσικής από το 1950 και μετά.
Μετά το τέλος της διάλεξης, στις 21:00, θα ακολουθήσει παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια της Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος - Παράρτημα Σαλαμίνας στο Αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου». Θα παρατηρηθούν ουράνια αντικείμενα όπως οι πλανήτες, ο Δίας και ο Αρης. 

 Διάλεξη
Αίθουσα Ιφιγένεια
 Έναρξη: 19:00Αστροβραδιά στο Αίθριο 
Έναρξη: 21:00 
 Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος