ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ! --- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" --- ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1931-2012

Ριζικές αλλαγές παρατηρούνται με την πάροδο του χρόνο όσον αφορά το ρυθμό και τα ποσοστά γεννητικότητας στη χώρα μας. Όπως δείχνουν και τα παρακάτω γραφήματα κατακόρυφη είναι η μείωση των γεννήσεων, με μεγάλες αποκλίσεις ανά εικοσαετία. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα παρακάτω παρατηρούμε ότι τα ποσοστά των γεννήσεων είναι εμφανώς υψηλότερα κατά τις δεκαετίες 1931-1951. Ενώ κατά τη δεκαετία 1960 αντιστοιχούσαν περίπου 2 παιδιά σε κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία, γεγονός που αλλάζει δραματικά με το πέρασμα των ετών. 

Οι γεννήσεις παιδιών μέσα σε διάστημα 60 ετών (από το 1951-2012) έχουν μειωθεί κατά 50.000 περίπου, ενώ παρατηρούμε ότι την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των γεννήσεων έχει μείνει σχεδόν σταθερός, με κάποιες μικρές διαφορές ανά έτος. 

Στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός γεννήσεων, με την περιφέρεια Αττικής να έχει λίγο παραπάνω από το διπλάσιο αριθμό γεννήσεων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Τέλος, σύμφωνα με το δείκτη γεννητικότητας της Ευρώπης για το 2012, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τη μεγαλύτερη υπογεννητικότητα. Παρουσιάζει ίδιο δείκτη γεννητικότητας με την Ιταλία και βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έχουν γενικά χαμηλό δείκτη γεννητικότητας, όπως η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Γερμανία. 

Γερμανική έρευνα έδειξε ότι η αύξηση της ανεργίας στις χώρες της Ευρώπης συνοδεύεται από αντίστοιχη μείωση του ρυθμού γεννήσεων. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στη χώρα μας. Παρόλο που η έρευνα δε μπορεί να αποδείξει ότι η ανεργία είναι η αιτία της πτώσης της γεννητικότητας, τα δύο φαινόμενα σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους.

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έρευνα http://www.demographic-research.org/volumes/vol29/4/29-4.pdf


Ο Δείκτης Γεννητικότητας στην Ελλάδα
Ετήσιος αριθμός γεννήσεων ανά 1.000 κατοίκους


Δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα
Παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία 


 Γεννήσεις στην Ελλάδα

Γεννήσεις ανά περιφέρεια το 2012

Ο Δείκτης Γεννητικότητας στην Ευρώπη το 2012

Πηγή γραφημάτων: 3comma14.gr